מבצע החיסונים לנגיף הקורונה עורר גם חששות רבים על ההשלכות העתידיות, אך ככל שחולף הזמן מתבהרת התמונה לגבי פרופיל תופעות הלוואי המדויק של החיסונים. בעוד שמרבית התופעות קלות וחולפות תוך 48 שעות, קיים סיכון לדלקת שריר הלב, תופעה שנצפתה לעיתים נדירות בלבד, ובמיוחד בקרב גברים צעירים.

לאחרונה פורסמו שני מחקרי ענק שנערכו בישראל על הסיכוי ללקות בדלקת שריר הלב לאחר חיסון הקורונה של פייזר בכתב עת רפואי מוביל בעולם. באחד המחקרים נבדקו נתונים של מיליוני ישראלים ואותרו 146 מקרים סמוכים לקבלת חיסון הקורונה. גברים צעירים התגלו כבעלי סיכון גבוה יותר לחוות את התופעה, עם שכיחות של אחת ל-6,500 מקרים. במחקר אחר של כללית ובילינסון עמד הסיכון לגברים צעירים על אחד מכל עשרת אלפים, ומתוך כ-2.5 מיליון מחוסנים, נרשם מקרה מוות אחד בלבד בעקבות התופעה הנדירה.

פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בהדסה, היה שותף לכתיבת המחקר על מקרי דלקת שריר הלב לאחר החיסון בישראל. בשיחה עם N12 הוא אומר: "הנתונים שנאספו בישראל ובעולם מצביעים על קשר בין החיסון לבין תופעה נדירה של דלקת שריר הלב. במעקב קצר טווח, רוב המקרים היו קלים וחלפו לאחר מספר ימים".

פרופ' מבורך הסביר את המנגנון: "יש כמה סיבות אפשריות לכך שהחיסון הוביל לדלקת שריר הלב: סיבה אפשרית אחת היא פגיעה דרך כלי הדם וכך ישירות ללב. אפשרות נוספת היא חלק מתגובה חיסונית כללית של הגוף שמשפיעה גם על הלב".

פרופ' דרור מבורך (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" ,  קשת 12  )
פרופ' דרור מבורך | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12

לעומת זאת, חוקרים מדגישים שבכל הנוגע לתופעות לוואי נדירות - קשה להתחקות אחר הסיבה להופעתן. פרופ' שי ארקין מהמחלקה לכימיה ביולוגית באוניברסיטה העברית אמר: "כאשר אירוע קורה לעיתים כל כך נדירות, קשה לפענח את הקשר בין התהליך לבין התופעה. לשמחתי הרבה, תופעות הלוואי הללו מאוד נדירות. גם בחיסונים אחרים שפותחו בעבר בטכנולוגיות שונות, היו תופעות לוואי כאלו ואחרות, בהן גם חמורות יותר".

"כל תשומת הלב העולמית הייתה על מגפת הקורונה ואני לא יכול לחשוב על דוגמה נוספת שבה האנושות התחסנה נגד נגיף בפרק זמן של מספר חודשים בלבד. לכל תרופה יש תופעות לוואי - בהן גם תופעות נדירות חמורות יותר. גם מאכלים שונים עשויים להוביל לסכנה בריאותית. קשה לתת 'תעודת ביטוח' מושלמת בעולם הרפואה, למעשה זה כמעט לא קיים", הוסיף פרופ' ארקין.

_OBJ

"יחד עם זאת, התועלת מהחיסון גוברת על הסיכון בצורה אדירה. רק לאחרונה התבשרנו על פטירה של בחור צעיר בעקבות סיבוך של מחלת הקורונה. המדע הצליח לספק מענה למחלה הארורה בצורה מאוד מהירה ובדרגת סיכון מאוד נמוכה. האם יש אפס סיכונים? התשובה היא לא, אך אני לא מכיר שום טיפול רפואי אחר ללא סיכונים כלל".