המאבק בקורונה: הלילה בחצות (בין ראשון לשני) נכנסו לתוקף התקנות החדשות שהממשלה אישרה כחלק מהצעדים לבלימת התפשטות זן אומיקרון בישראל. כל השבים מחו"ל מחויבים להיכנס לבידוד ביתי: מחוסנים ומחלימים ל-3 ימים, לא מחוסנים ל-7 ימים – כפוף ל-2 בדיקות שליליות. אלו שחוזרים ממדינות אדומות מחויבים להיכנס תחילה לבידוד במלונית, ולאחר קבלת תוצאה שלילית ימשיכו את הבידוד בביתם למשך 7 ימים. לצד כל זאת, נמל התעופה בן גוריון נסגר למשך שבועיים לכניסת זרים.
התקנות שנכנסו לתוקף:
• נאסרה כניסת זרים לישראל מכל המדינות למשך שבועיים, למעט מקרים שיאושרו על ידי ועדת חריגים.
• ישראלים מחוסנים או מחלימים יבצעו בדיקת PCR עם הנחיתה בישראל ולאחר מכן ייכנסו לבידוד ביתי. כפוף לביצוע בדיקת PCR שנייה ביום השלישי שתוצאתה שלילית, יוכלו להשתחרר מבידוד. מי שלא יבצעו את הבדיקה הנוספת ביום השלישי, יידרשו להשלים בידוד מלא.
• ישראלים לא מחוסנים יבצעו בדיקת PCR עם הנחיתה בישראל, ולאחר מכן ייכנסו לבידוד ביתי. כפוף לביצוע בדיקת PCR שנייה ביום השביעי שתוצאתה שלילית, יוכלו להשתחרר מבידוד. מי שלא יבצעו את הבדיקה הנוספת ביום השביעי, יידרשו להשלים בידוד מלא.
• ישראלים ששבו ממדינות שהוגדרו כאדומות יבצעו בדיקת PCR עם הנחיתה בישראל, ולאחר מכן יועברו לבידוד במלונית קורונה עד לקבלת תשובה. לאחר קבלת תשובה שלילית, יועברו להמשך בידוד ביתי וביום השביעי יבצעו בדיקת PCR נוספת. כפוף לתשובה שלילית בבדיקה השנייה, ישוחררו מבידוד.
• התו הירוק הורחב: מעתה חובה להציג את התו בכניסה לכל אירועים שיש בהם יותר מ-50 משתתפים (במקום 100 משתתפים, כפי שהיה עד כה).
בנוסף לכך, איכוני השב"כ לטלפונים סלולריים כדי לאתר מגעים חוזר לפעולה. שר הבריאות הורוביץ ציין כי למרות שיש לו קושי עם ההחלטה, הוא תמך בהצעה מתוך האחריות שמוטלת עליו. "נבחן את הצורך באיכונים מחדש מדי יום", הדגיש.
הסדרי תחבורה חדשים בנתב"ג
בשל חשש מהדבקה המונית בתחבורה ציבורית שיוצאת מנמל התעופה, משרד התחבורה הודיע על הסדרי תנועה חדשים בנתב"ג:
• תתאפשר הורדת נוסעים בלבד מהרכבות והאוטובוסים המגיעים לנתב"ג.
• הנוחתים בנתב"ג לא יוכלו לעלות על הרכבת והאוטובוסים.
• היציאה מהשדה תתאפשר באמצעות רכב פרטי, איסוף על ידי קרובים או באמצעות מוניות "ספיישל".
• כפוף לאישור תיקון התקנות, בתיאום עם משרד הבריאות והמשפטים, תתאפשר גם נסיעה מנתב"ג באמצעות מוניות שירות, שיפעלו בתפוסה של עד 50% לנסיעה משותפת לכתובת מגורים אחת.
• תינתן הנחה של 50% בחניונים לטווח ארוך בנתב"ג, זאת במטרה להקל על הטסים והטסות לחו"ל ולהפחית את סיכוני ההדבקה
• עבור ציבור העובדות והעובדים במרחב נתב"ג, יוסדרו הסעות החוצה מנתב"ג כתחליף לתחבורה הציבורית.
• הטסים והטסות מאילת לנתב"ג בתעופה הפנים ארצית יינחתו בטרמינל 3, ומשם ימשיכו באמצעות היסע חינמי לתחנת סבידור מרכז בתל אביב (בכפוף להצגת כרטיס טיסה מאילת).
• השבות והשבים בטיסות בין-לאומיות לא יוכלו לעלות על טיסה פנים ארצית ויחויבו לפעול בהתאם לתקנות חובת הבידוד.
אתמול, כשיצאנו לבדוק מה קורה בנתב"ג, לא נראה היה שהישראלים הושפעו מההחלטה הדרמטית להכניס 50 מדינות באפריקה לרשימת המדינות האדומות שאסורות בטיסה, לצד הארכת ימי הבידוד לכל החוזרים. יותר מ-20 אלף איש המריאו מישראל לחו"ל למרות כל ההגבלות החדשות. "שנתיים לא נסענו, שנתיים לא בילינו, הנשמה צריכה את זה ועל החיים ועל המוות", אמר ל-N12 משולם גיספן, שטס עם משפחתו לדובאי.
"אנחנו לא מפחדים משום דבר, הכול טוב", אמרו נאור ולינור, שהמתינו לטיסתם. "עובדה, רואים פה את נתב"ג מפוצץ. צריך לטוס, ליהנות ולא לחשוב על הדברים האלה". לינור תהתה: "אני מחוסנת שלוש פעמים, צריכה לחזור לבידוד. מה זה עזר לי החיסון?".
שר הבריאות: "אין סיבה לחרדה"
"אני מבקש להרגיע - העניין בשליטה", אמר שר הבריאות ניצן הורוביץ במסיבת עיתונאים שלשום. "אין סיבה לחרדה ואין צורך להכניס את הציבור לבהלה. משרד הבריאות הוכיח שוב ושוב שההחלטות הן מקצועיות וענייניות. בלי שיקולים אישיים". השר חזר על קריאתו לציבור לצאת ולהתחסן: "זו טעות קשה לחכות. מכל בחינה שהיא עדיף לפגוש את הווריאנט הזה כשאתה מחוסן ומוגן. אני אומר זאת גם להורים לילדים שעדיין לא חוסנו. אנחנו ממשיכים במסע החיסונים משום שזה האמצעי הטוב ביותר".
ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש אגף שירותי בריאות הציבור, הסבירה את הרקע לצעדים שננקטו: "בדרום אפריקה תוך עשרה ימים עלו מ-200 מקרים ל-2,000 מקרים. בתוך ימים ספורים הווריאנט הפך להיות דומיננטי ב-75% מהמאומתים במדינה. השילוב של הדברים הללו גורם לנו לנקוט בפעולות מהירות. פעלנו בצורה מהירה, זיהינו את הווריאנט מוקדם בעקבות המדיניות של ריצוף כל החוזרים מחו"ל".
"המטרה - להרוויח זמן", הוסיפה. "בדרום אפריקה המקרים של מחוסנים שנדבקו היו קלים, לכן אפשר להסיק שיש יעילות לחיסון. מה שמדאיג אותנו שיש אוכלוסייה לא מבוטלת במדינת ישראל שעדיין לא מוגנת - כשלושה מיליון איש".