נתוני מעבדה ראשונים על ווריאנט האומיקרון ואף כמה נתוני אמת מעוררים תקווה בימים האחרונים אצל חלק מהמדענים ומומחי הקורונה בעולם. במאמר נרחב שמתפרסם היום (שלישי) בכתב העת האקדמי "Science" של האיגוד האמריקני לקידום המדע עולים סימנים מעודדים לגבי התפשטות הזן בדרום אפריקה, לצד נתונים מעודדים פחות מאירופה. במקביל, בישראל ישנם קצת יותר מאלף מאומתים ב"חשד גבוה" לאומיקרון, מהם יותר מ-50% ללא סימפטומים ואף חולה לא במצב קשה.
בדרום אפריקה, שם התפרץ הווריאנט החדש לראשונה, נרשמה עלייה קטנה בלבד בכמות חולי הקורונה המאושפזים – אפילו כחודש לתוך ההתפרצות. "כולנו עדיין ממש זהירים לגבי הנתונים האלה, אבל נראה שהם מחזיקים מעמד", אמרה המומחית למגיפות וונדי בורגרס מאוניברסיטת קייפטאון. בנוסף לכך, סימנים מוקדמים מצביעים על כך שגל האומיקרון בדרום אפריקה לא יימשך זמן רב – במחוז גואטנג שבו החלה התפרצות הווריאנט כבר רואים ירידה בכמות החולים.
מהצד השני, נתונים מוקדמים מאירופה, שאוכלוסייתה מבוגרת יותר מאשר בדרום אפריקה, מספקים פחות תקווה. בהתבסס על נתוני אשפוז מוקדמים, נראה כי אין הבדל ממשי בחומרת המחלה בהשוואה לדלתא. "אני לא יודע איך ליישב את שני הדברים האלה", אמר טרבור בדפורד, מומחה באוניברסיטת וושינגטון שבסיאטל.
נתוני המעבדה מציעים קצת יותר תקווה. אמנם הנוגדנים שמספקים החיסון או הידבקות מוקדמת מאבדים מכוחם באופן ניכר מול האומיקרון, אך הגנה אחרת של מערכת החיסון – תאי T, המזהים והורגים תאים נגועים בגוף – מצליחה יותר. במחקר שנערך בדקו שלוש קבוצות, מחוסנים במנה אחת, מחוסנים בשתי מנות של ג'ונסון אנד ג'ונסון או מחוסנים בשתי מנות של פייזר – אצל כולם נמצא כי תאי ה-T מצליחים לעמוד מול הנגיף.
"זה עשוי לעזור להסביר את הנטל הנמוך על בתי החולים של דרום אפריקה", הסבירה וונדי בורגרס מדרום אפריקה. "כמובן שיכולים להיות הסברים אחרים, כמו הביולוגיה של הגרסה הזו", היא הוסיפה. עם זאת, המומחים מסכימים כי יעברו שבועות ארוכים עד שהנתונים האפידמיולוגיים יתנו פסק דין ברור לגבי חומרת המחלה בווריאנט האומיקרון, ואף מזהירים כי נתוני ה" Long Covid" כתוצאה מהווריאנט גם אינם ידועים עדיין.
בישראל זוהו ביממה האחרונה 170 מאומתים חדשים לווראינט האומיקרון, מתוך 341 מאומתים לאומיקרון שאובחנו עד כה. מכלל המאומתים בווריאנט החדש – 95 לא מוגנים ו-246 מוגנים (מחוסנים בשלוש מנות ומחלימים שלא עברה חצי שנה מההחלמה). בנוסף, קיים חשד גבוה לעוד 807 מקרים של חשיפה לווראינט אומיקרון שעדיין לא התקבלו תוצאות הריצוף.
מבין סך המאומתים ואלו שבחשד גבוה לאומיקרון, 1,148 חולים, 528 סובלים מסימפטומים, 600 בלי סימפטומים ו-20 בתהליך בדיקה. 234 מאומתים שבו ביממה האחרונה מדרום אפריקה , אנגליה, צרפת, ארצות הברית, איחוד האמירויות, הונגריה, איטליה, נמיביה, טנזניה, גרמניה, מרוקו, ספרד, סרביה, בלגיה, קפריסין וטורקיה.