מבצע החיסונים מתנהל בשבועות האחרונים בשתי זירות במקביל: מצד אחד, ישראלים רבים מגיעים לקבל מנה שלישית לחיסון קורונה ומצד שני, לקראת החורף ניתנים גם חיסונים נגד שפעת. ג'ין פיליפ, תושבת רחובות בת 76, סיפרה היום (שלישי) בשיחה עם N12 שהגיעה לקבל חיסון נגד שפעת, אך כשהגיעה לביתה הופתעה לגלות שקיבלה חיסון נגד קורונה - בפעם הרביעית.
"אני אחרי שלושה חיסוני קורונה, וקבעתי תור לחיסון שפעת בכללית במתנ"ס רחובות", היא משחזרת. "כשהגעתי, הנציגה קראה לי להיכנס פנימה, החובשת נתנה לי חיסון וחזרתי הביתה". כשנכנסה לביתה ובדקה את המסמכים, הופתעה ג'ין לגלות שנפלה טעות: "ראיתי שרשום בטופס שקיבלתי מהאחות 'חיסון מספר שלוש'. כך הבנתי שקיבלתי חיסון קורונה במקום שפעת. נלחצתי קצת, חזרתי וראיתי שבאותו המקום יש עמדות צמודות לשני החיסונים".
כשדיווחה ג'ין על המקרה למשרד הבריאות, היא נשאלה אם היא לוקחת אחריות: "עניתי שכן. חשבתי שהתבלבלתי ונכנסתי למקום הלא נכון. למחרת שוחחתי עם חברה והיא אמרה לי שבדיוק באותו החדר היא קיבלה את החיסון לשפעת, כך שלא טעיתי והגעתי למקום הנכון", סיפרה.
"אני לא יודעת איך זה ישפיע עליי", אומרת ג'ין בחשש, "אמרו לי שיהיה בסדר ושאני לא צריכה לדאוג. ביקשו שאדווח במקרה של תופעות לוואי חריגות. סיפרתי על זה לרופאה שלי. היא כתבה את זה בתיק הרפואי שלי, אבל לא הייתי שקטה. המסר הוא שאולי צריך להיזהר ולהבדיל בין המקום שבו מקבלים חיסון שפעת לבין זה שבו מקבלים חיסוני הקורונה".
הבלבול במשרד הבריאות
זהו לא המקרה היחיד שמלמד על אי סדר בין חיסוני השפעת לחיסוני הקורונה. בהודעה אוטומטית שקיבל מתחסן אחר ממשרד הבריאות - נכתב: "בתאריך 11.10 חוסן XXX חיסון נגד קורונה בתרכיב INFLUVAC-TETRA. אם מופיעות תופעות לוואי בסמיכות לקבלת החיסון, יש לדווח לאחראי במרכז הרפואי או לרופא המטפל". מה הבעיה? התרכיב שהוזכר בהודעה, שייך בכלל לחיסון נגד שפעת ולא לחיסוני הקורונה.
"יש מתחמים שבהם מחסנים לשפעת ולקורונה באותו המקום וזה פתח לטעויות", מסביר עובד באחד ממתחמי החיסון בארץ ל-N12. "חיסוני השפעת נשמרים במקרר רגיל וחיסוני הקורונה נשמרים בהקפאה בהתאם להנחיות. לכן הבלבול לא אמור לקרות בין הבקבוקים אלא בין האנשים". עוד הוסיף: "אם איש צוות לא יקפיד לשאול את המתחסן מדוע הוא הגיע - עלולה להתרחש הטעות. כדאי לחדד את ההנחיות בנושא".
נדגיש כי בקופות החולים מחסנים השנה את האוכלוסייה המבוגרת בחיסון השפעת "פלוזון", שמכיל פי 4 מהחומר המצוי בחיסון הרגיל לשפעת שניתן בכל שנה בישראל. חיסון זה ניתן בצורה דומה לחיסון הקורונה - בזריקה ישירות לזרוע.
ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר: "משרד הבריאות מתדרך את קופות החולים לקראת כל חיסון ומפרט את אופן מתן החיסון תוך דגש על בדיקה ואימות סוג החיסון בפני המתחסן בטרם יחוסן. בעקבות המקרה המוזכר חודדו הנהלים לכל קופות החולים".
משירותי בריאות כללית טרם נמסרה תגובה.