"ניאלץ להסתכל למטופלים שלנו בעיניים - ולהתפטר": אם לא יימצא פתרון בשעות הקרובות, כ-2,600 מתמחים לרפואה יגישו היום (חמישי) בשעה 14:00 את התפטרותם במשרד הבריאות בתל אביב, זאת במחאה על תנאי העסקתם. ד"ר אורי רוזן, אחד מראשי מחאת המתמחים, תקף אמש את שר הבריאות ניצן הורוביץ במהדורה המרכזית והאשים אותו בכך שהמתווה שהוצג לקיצור שעות תורנות של המתמחים בבתי החולים בקושי ישפיע על המציאות בשטח.
"עבדנו יחד אבל לא פורסם שום מתווה", האשים ד"ר רוזן ופנה ישירות לשר הורוביץ: "עשית פניית פרסה וסיבוב על הגב שלנו. זה יגיע לפחות מ-10% מהמתמחים. אין דד-ליינים ובסוף אין בשורה. ברור לי שגם בלילה לא אישן טוב כי מחר נצטרך להסתכל למטופלים שלנו בעיניים. מאוד חבל".
"אני שר הבריאות הראשון שמקצר את התורנויות", אמר בתגובה השר הורוביץ, "הפעם אנחנו עושים את זה - וזה קורה. זה הישג היסטורי ובשורה בלתי רגילה שאנחנו מתחילים במהלך אמיתי של קיצור תורנויות בבתי חולים. אנחנו מתחילים בפריפריה וממשיכים למרכז הארץ – ולכן אני לא מבין את הטעם בהתפטרות. אנחנו הולכים עם המתמחים יד ביד ורובם מברכים על הצעד הזה. אני מקבל הודעות תמיכה ממתמחים בכל הארץ".
לדברי ד"ר רוזן, שזעם גם על כך שמשאירים כירורגים רבים מחוץ לתמונה, לו ולחבריו אין ברירה אלא להתפטר: "דחקו אותנו למקום שאין לנו מה להפסיד. בגלל המשמרות הארוכות אנחנו עושים טעויות ושוגים במינונים. הניסיון להציג אותנו כמו ילדים קטנים שלא מבינים שדברים מגיעים בהדרגה הוא מגוחך. השר פשוט צריך לחזור להבנות שהוא הסכים עליהן רק כמה שבועות לפני כן. המאבק שלנו נמשך".
גורם בכיר בהסתדרות הרפואית טוען כי ארגון מרשם, המוביל את מהלך ההתפטרות, כלל לא מייצג את הרופאים המתמחים בישראל: "רשומים בו בערך 800 רופאים מתמחים בלבד, מתוך כ-7,000 שעובדים בבתי החולים בישראל". עוד הוסיף כי "בקרב המתמחים במקצועות הכירורגיים, חלק גדול בכלל מתנגדים לקיצור של התורניות כי זה עלול לפגוע בהכשרתם". חשוב לסייג ולומר כי אכן חלק מהרופאים המתמחים במקצועות הכירורגיים מתנגדים לקיצור התורנויות, אך בהם יש גם רבים שתומכים.
הורוביץ וברביבאי הציגו את המתווה, המתמחים מחו: "אין בו בשורה אמיתית"
מוקדם יותר אתמול הציגו השר הורוביץ ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי את המתווה לקיצור שעות התורנות של המתמחים בבתי החולים. על פי המתווה שהציגו, שעות התורנות יקוצרו מ-26 שעות ל-18 שעות במקצועות שאינם כירורגיים, והמתווה יחל באפריל 2022 בעשרה בתי חולים בפריפריה - ויתרחב לכל הארץ ב-2026. אלא שארגון הרופאים המתמחים "מרשם" הביע התנגדות למתווה - והודיע שמחר אלפי מתמחים יגישו מכתבי התפטרות.
"שיקרו לנו, מכרו אותנו והונו אותנו", אמרה יו"ר הארגון, ד"ר ריי ביטון, לאחר פרסום המתווה. "ביד רועדת ובלב כבד נגיש מחר 2,360 מכתבי התפטרות של מתמחים וסטאז'רים. אנחנו רוצים לבקש סליחה מהמטופלים שלנו ומתנצלים על הצעד הקיצוני הזה שניאלץ לעשות. הייתה אפשרות לתקן את הדבר, רצינו להגיע למתווה מקובל - אך לצערנו זה נמנע".
ביטון הסבירה את התנגדות המתמחים למתווה: "לצערנו, אין בו בשורה אמיתית. הקיצור הוא רק למקצועות שאינם כירורגיים בפריפריה בלבד. גם הטיפול הנמרץ ומחלקת ההרדמה לא במתווה. אין שום הבטחה לגבי קיום המתווה לשנים הבאות. רק 10% מהמתמחים ייהנו מהקיצור בשנת 2021, בעוד ש-90% מהמתמחים ימשיכו עם תורנויות של 26 שעות. יש התחלה של קיצור תורנויות ואנו מברכים עליו אבל זה לא מספיק. ביקשנו שהפעימה הראשונה תהיה על יותר מ-10% מהמתמחים".
המתווה שהוצע לקיצור התורנויות - וההסתייגויות של משרד הבריאות
אחת למספר חודשים שרי הממשלה חותמים על הארכת היתר ההעסקה החריג שמאפשר למערכת הבריאות להעסיק רופאים מתמחים עם תורנות שאורכה 26 שעות. במהלך ההכשרה, מחויבים הרופאים לבצע 6 תורנויות כאלו בחודש.
לאחר מאבק ארוך שנים, לאחרונה הושגה פריצת דרך, כששרת הכלכלה אורנה ברביבאי הצהירה שבכוונתה לקצר את התורנויות ל-18 שעות. המתווה תוכנן לצאת לדרך בעשרה בתי חולים בפריפריה בתחילה, במקצועות שאינם כירורגיים ורק לאחר מכן להתרחב ליתר ההתמחויות ובתי החולים.
בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת שנערך בתחילת השבוע התגלה כי משרד הבריאות מבקש החרגות ושינויים במתווה שהוצע. במכתב, שעליו חתום מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, נכתב: "המתווה לא ישים, ואנו מבקשים לעכב את תחילתו לאפריל 2022. אנו מציעים כי הצו יחול על מקצועות: פנימית, ילדים, רפואה דחופה ונשים, ויתר המקצועות יתווספו בהדרגה".
אתמול דווח שבעקבות הסערה סביב שינוי המתווה, עשרות מתמחים כבר חתמו על מכתבי התפטרות. שרת הכלכלה אורנה ברביבאי מסרה כי "הרעיון במתווה הוא להתסכל על התפתחות המתמחים בשנים הבאות, ולהתחיל בפריפריה, ששם יש הכי הרבה בעיות".