בעקבות החשש מהתפרצות מחודשת של הקורונה, ראש הממשלה נפתלי בנט החליט אתמול להחיל את התו הירוק גם במתחמי המסחר הסגורים. מכיוון שברוב המתחמים יש גם חנויות חיוניות, המתווה יאפשר גם למי שאין לו את התעודה להיכנס לקניון מבלי לעבור בחנויות האחרות. מבט לפרטי המתווה מגלה לא מעט חורים, ובעיות שעלולות להפוך את ההגבלה החדשה לכזו שקשה מאוד ליישם.
• פרסום ראשון: בעלי הקניונים מתכוונים לעתור לבג"ץ
על פי ההודעה שהוציא המטה למאבק בקורונה, בעלי תו ירוק שיבקשו להיכנס לקניונים יקבלו צמידים שצבעם ישתנה מדי יום. מי שאין לו תו ירוק וירצה להיכנס רק לחנויות החיוניות, ייכנס, אבל לא יינתן לו צמיד וכך הוא יסומן ככזה שזכאי לנכוח רק בחנויות החיוניות של הקניון. לפני שניגש לשאלות הפתוחות על המתווה, חשוב לומר שהוא כפוף לאישור הממשלה וועדת החוקה. ועדת החוקה היא משוכה רצינית, וגם אם חבריה יאשרו את המתווה, ייתכן שהם ירככו אותו במידה רבה וישנו רבים מסעיפיו.
השאלות הפתוחות במתווה
מי יחלק את הצמידים, ייצר אותם ויעביר אותם לכל קניון?
לפי התוכנית, בכל יום יחולקו צמידים בצבע שונה מאלה שחולקו ביום הקודם, ככל הנראה כדי שהלקוחות לא יוכלו לשמור את הצמידים ולהשתמש בהם שוב ביום אחר. מי יחלק את הצמידים בכניסה? המאבטחים? אם מדובר במאבטחים, זה יקשה מאוד על עבודת האבטחה, ואם מדובר בעובדים ייעודיים שיחלקו, מדובר באופרציה רצינית לגייס מאות עובדים בתוך ימים. מעבר לכך, גם השינוע של הצמידים בצבעים השונים בכל יום לכל קניון עומד בסימן שאלה – מי יעשה זאת?
מי יאכוף את המתווה? מה יעשו אם לא יהיה שיתוף פעולה עם בעלי הקניונים והחנויות?
שאלת האכיפה היא אחת השאלות הגדולות של המתווה. סימון על ידי צמידים מצריך אכיפה רצינית, ועולה השאלה האם המשטרה יכולה לעמוד בהיקף אכיפה שכזה, ואם לא הם – מי יאכוף? נוסף על כך, החלת התו הירוק על הקניונים גם ככה מתקבלת בזעם בקרב בעלי החנויות. אכיפה בתוך החנויות עלולה להבריח לקוחות שגם ככה יתמעטו כנראה בגלל המתווה. עד כמה גורמי האכיפה יזכו לשיתוף פעולה מצד בעלי החנויות?
איך ימנעו אפשרות שנכנסים לקניון לא יעבירו את הצמיד לאנשים לא מחוסנים?
לפי שעה, לא ברור אילו צמידים יחולקו בכניסה למקומות המסחר. אם מדובר בצמידים פשוטים, למשל צמידי הנייר הרגילים, נראה שהעברת הצמיד מאחד לשני היא דבר שיכול לקרות. איך המשטרה תוכל לאכוף תופעה כזו אם היא תהיה רווחת מאוד? איך מתכננים למנוע העברת צמידים?
האם יש במתווה הצדקה אפידימיולוגית או רק רצון לעודד חיסון?
במקום סגור כמו קניון גם ככה חלה חובת עטיית מסכה. על פי הנתונים שידועים כבר מתחילת המגפה, שימוש במסכה מונע הדבקה באחוזים גבוהים מאוד. נשאלת השאלה מדוע לא לחזק את האכיפה על חובת עטיית המסכה בקניון, במקום להטיל הגבלה כל כך חריפה על אלה שאינם מחוסנים. האם מי שאינו מחוסן מדביק יותר ממוחסן גם כששניהם במסכה? לא ברור האם יש למתווה הצדקה מבחינה אפידמיולוגית או רק ניסיון לעודד התחסנות.
הבעיות המשפטיות במתווה.
לפי ההודעה שפרסם המטה למאבק בקורונה, המתווה יוחל רק בקניונים, במתחמי המסחר הסגורים. נשאלת השאלה מה לגבי החנויות שנמצאות במתחמי המסחר הפתוחים? הרי החנות עצמה אומנם ממוקמת במתחם הפתוח, אבל היא עצמה סגורה. האם לא מדובר באפליה להחיל מתווה כזה רק על חנויות בקניונים? מלבד זאת, מדובר בפעם הראשונה שסימון פיזי יפריד בין מחוסנים לאלה שאינם מחוסנים. עקרונית, כללי התו הירוק שכבר קיימים במדינה עושים הפרדה בין מחוסנים לאלה שאינם מחוסנים – והם אושרו. ההבדל במתווה הזה הוא הסימון הפיזי, ועולה השאלה האם הוא לא יוצר אפליה לא סבירה.