חיסון הקורונה של פייזר יעיל הרבה פחות נגד וריאנט אומיקרון – כך עולה ממחקר ראשוני שקיימו מדענים בדרום אפריקה והתפרסם הלילה (רביעי). בדיקות דם של מחוסנים הראו דעיכה גדולה, עד פי 40, ביכולתם של הנוגדנים מהחיסון לבלום את התפשטות הווריאנט בגוף לעומת ההגנה מפני נגיף הקורונה המקורי. עם זאת, פרופסור אלכס סיגל, שעמד בראש הצוות שביצע את המחקר, אמר שקבלת בוסטר, או מנה נוספת עבור מחלימים, יכולה להעלות את יעילות החיסון נגד הווריאנט שמעורר דאגה רבה בעולם.
חשוב לציין שמדובר במחקר ראשוני, מצומצם מאוד, שלא עבר עדיין ביקורת עמיתים, כך שיש לקחת את תוצאותיו בעירבון מוגבל. החוקרים הדרום אפריקנים ניתחו דגימות דם של 12 אנשים שקיבלו את החיסון של פייזר, ומתוכם 6 מחלימים, במטרה לבחון את יעילות הנוגדנים מול הווריאנט החדש והמידבק.
מהתוצאות עלה כי הנוגדנים אחרי שתי מנות חיסון היו הרבה פחות יעילים מול אומיקרון לעומת נגיף הקורונה המקורי. עד כמה פחות יעיל? עד פי 40. כמו כן, נמצא כי אומיקרון חמקמק הרבה יותר מווריאנטים אחרים. וריאנט בטא למשל, שאותר לראשונה לפני שנה בדרום אפריקה, נחשב בזמנו לכזה שיכול לחמוק בצורה טובה מההגנה של החיסון. עם זאת, מהמחקר הנוכחי מסתמן שלאומיקרון יש יכולת התחמקות הגבוהה פי 5 עד 10 לעומת בטא.
למרות המספרים שעלולים להבהיל, בוודאי על רקע המשך התפשטות הווריאנט בעולם, החוקרים נשמעו אופטימיים. אימונולוגים שונים חששו תחילה שהווריאנט החדש כלל לא מושפע מהחיסונים, אך התוצאות הראשוניות של המחקר כנראה שמו לזה סוף. גם פרופסור סיגל התייחס לכך: "ראינו יכולת התחמקות גבוהה, אבל אני חושב שבסך הכול החדשות הן טובות".
הממצא המבטיח ביותר מהמחקר קשור למחלימים ולמקבלי מנת החיסון השלישית, שכן נראה שזה תורם מאוד להגנה מפני הווריאנט. מכאן נובע שדווקא במקומות שכבר נפגעו קשה מהקורונה, כמו למשל דרום אפריקה, התפשטות אומיקרון עשויה להאט בשל ריבוי המחלימים. כמו כן, המחקר יכול לספק רוח גבית לתומכי הבוסטר בעולם, במיוחד על רקע דחיקת וריאנטים אחרים.
ועדיין, יש לזכור שזהו מחקר מצומצם מאוד, שרק מספק אינדיקציה ראשונית לגבי כוחו של החיסון מול הווריאנט. כעת יצטרכו בעולם להמשיך לעקוב אחר ההתפשטות החדשה, ולעודד את האזרחים להתחסן מפני הנגיף.