ראש הממשלה הנחה לנקוט במספר צעדים בעקבות גילוי הווריאנט החדש: במשרד הבריאות עוקבים אחר התפשטות תת-זן הדלתא AY.4.2 בבריטניה, לאחר ששלשום אובחן לראשונה בארץ בן 11 שנדבק בו לאחר שביצע בדיקת קורונה בנתב"ג כשחזר ממולדובה. עקב כך, כינס אמש (רביעי) ראש הממשלה בנט את בכירי המשרד להתייעצות בנושא, ביחד עם שר הבריאות, מנכ"ל המשרד, ראש שירותי בריאות הציבור ופרויקטור הקורונה.

בהתייעצות שקיים בנט הציגו גורמי המקצוע בפניו את המידע שישנו ברשותם בשלב זה בעניין הווריאנט החדש, שמסוגו התגלו עד כה מקרים בודדים בישראל (עקבות ריצוף גנטי שמבצע משרד הבריאות על דגימות מאומתים מהשבועות האחרונים. בנט הדגיש כי יש לעקוב באופן הדוק אחרי ההתפתחויות ולפעול באופן מהיר על מנת לשמור על ההצלחה עד כה בהתמודדות עם הנגיף.

בתום הדיון, הנחה ראש הממשלה בנט:

• להתמקד בכל מקרה של הזן החדש בישראל עם חקירה אפידמיולגיות מוגברת
• ליצור קשר עם מדינות בהן הווריאנט קיים לבירור ושיתוף מידע
• לעדכן את מתווה התיירות שיוצג לראש הממשלה בהתאם למידע הקיים בעניין הזן החדש
• לשתף את המידע הקיים בישראל עם מדינות נוספות בעולם, בדגש על אירופה
• להגדיל את יכולת הריצוף הגנטי באופן משמעותי על מנת להגדיל את יכולות איסוף המידע

 
משרד הבריאות: אין סיבה להיכנס להיסטריה, אלא לעקוב אחר המתרחש 

לפי שעה, לא זוהו מאומתים נוספים בקרב מי שבאו במגע עם הצעיר שנדבק בתת-זן הדלתא החדש, והחקירה האפידמיולוגית ממשיכה להתנהל. משרד הבריאות מסר בתגובה כי בן ה-11 זוהה כבר בשדה התעופה ושהה בבידוד.

במשרד הבריאות אמרו אמש כי לא צריך להיכנס להיסטריה, אבל כן צריך לעקוב אחר מה שקורה בבריטניה. מצד אחד יש סיבה לדאגה כי בריטניה היא מדינה מחוסנת יחסית, ואנחנו רואים את הזן הזה מתפשט בה. מצד שני יש הבדלים בין בריטניה לישראל - כאן חיסנו ילדים בני 15-12 ומחוסנים בבוסטר.

ליתר ביטחון ייערכו בדיקות מחדש של כל הריצופים הגנטיים שנעשו בשבועות האחרונים, אולי אפילו חודשיים אחורה, כדי לראות עד כמה הזן הזה קיים או לא בישראל ובהתאם לכך יחליטו מה לעשות הלאה.

כדי למנוע את התפשטות הזן המדובר ואחרים צפויה לעלות הצעה לחובת בדיקת קורונה לכל מי שבא במגע עם מאומת לזן מסוכן. זאת מפני שיש אנשים שבאים במגע עם נדבקים בווריאנטים מסוכנים, לא טורחים להיבדק ועלולים לגרום להתפרצות של אותם זנים מסוכנים.

נגיף הקורונה בבריטניה - יוני 2021 (צילום: NIKLAS HALLE'N, AFP)
בריטניה. עוקבת אחר ההתפשטות של זן הדלתא החדש | צילום: NIKLAS HALLE'N, AFP

מאז התפרצות זן הדלתא התגלו בישראל ובעולם וריאנטים שונים שאובחנו רק בקרב נדבקים בודדים. עם זאת, כשמופיעה גרסה חדשה של הנגיף עוד לא ידוע פרטים על אודותיה – כמו קצב ההדבקה שלה או רמת היעילות של החיסון מולה.

פרופ' רן בליצר, ראש קבינט המומחים הלאומי להתמודדות עם הנגיף, הבהיר: "גורם הסיכון המטריד ביותר במקרה של גל נוסף בחורף – הוא זן חדש שיהיה מידבק או עמיד יותר מול הגנת החיסון". עוד הוא הוסיף כי למרות הדיון הער על הזן AY.4 שמהווה 8% מהמקרים בבריטניה, חשוב לציין כי בארה"ב הווריאנט טרם תפס".

לפי הדוח האחרון שפרסמה רשות הבריאות הציבורית באנגליה ביום שישי – 6% מהבדיקות היו של אותו תת-זן דלתא. הדובר של ראש הממשלה המקומי ג'ונסון אמר כי כרגע אין הוכחות לכך שהמוטציה החדשה מתפשטת במהירות: "הרשויות עוקבות מקרוב אחר ההתפתחויות".

הממונה לשעבר על ה-FDA בארה"ב ד"ר סקוט גוטליב הסביר כי תת-הזן אינו סיבה לדאגה מידיית. לצד זאת, הוא קרא לחקור עליו בדחיפות כדי להבין אם הוא מידבק יותר מקודמיו או עלול לפגוע ביעילותו של החיסון לקורונה.