נתונים חדשים: מה הסיכוי לדלקת שריר הלב מחיסון קורונה? מחקר חדש של בית החולים 'בילינסון' ומכון כללית למחקר מתפרסם הלילה (חמישי) בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine. החוקרים ניתחו נתונים אנונימיים של 2.5 מיליון מטופלים בכללית שהתחסנו ב-2 מנות חיסון קורונה של פייזר. המסקנה: הדיווחים על דלקת שריר הלב בסמיכות לחיסון היו נדירים מאוד. רק 54 מקרים מתוך 2.5 מיליון מטופלים. גברים צעירים בסיכון גבוה פי חמישה מהממוצע באוכלוסיה ללקות בתופעה, אלא שגם בקרב הקבוצה הזו – הסיכוי הוא נמוך וברוב המקרים התופעה התבטאה בתסמינים קלים.
החוקרים בחנו תקופה של 42 ימים לאחר קבלת החיסון ואיתרו 51 גברים ו-3 נשים שסבלו מדלקת שריר הלב, המכונה גם מיוקרדיטיס. בחישוב יחסי מדובר ב-2.13 מקרים לכל 100,000 מחוסנים (4.12 בגברים ו-0.23 בנשים). תופעת הלוואי הופיעה יותר לאחר מנת החיסון השניה מאשר הראשונה. השכיחות הגבוהה ביותר של מקרי דלקת שריר הלב נצפתה בגברים בגילאים 16-29 והגיעה ל10.7 מקרים לכל 100,000 מחוסנים.
עד כמה חמורה הייתה תופעת הלוואי של דלקת בשריר הלב? החדשות הטובות הן ש-76% מהחולים (41 מהם) לקו בדלקת שריר הלב בצורה קלה – כלומר תסמינים קלים שחלפו לאחר מכן וללא עדות לפגיעה בשריר הלב. 22% מהחולים (12 מהם) הוגדרו בחומרה בינונית וחולה אחד סבל מהתופעה בחומרה קשה שהובילה לפגיעה קשה בשריר הלב. למרבית החולים לא היו סימנים לפגיעה בתפקוד הלבבי באף שלב.
משך האשפוז היה קצר יחסית אצל רוב המטופלים שנותרו יציבים. במקרה אחד - מטופל בשנות העשרים לחייו שמצבו הידרדר במהלך האשפוז ונזקק להנשמה וחיבור למכונת לב ריאות (ECMO), ממנה נגמל בהמשך האשפוז.
ד"ר גיא ויטברג, קרדיולוג בבית החולים בילינסון, שהיה שותף למחקר מסר: "מחקר זה הוא הראשון שמאפשר להעריך בצורה אמינה את ההיארעות של דלקת בשריר הלב, תופעת הלוואי העיקרית שנמצאה קשורה לחיסון כנגד הקורונה.
הממצאים מראים כי מדובר בתופעת לוואי נדירה יחסית אפילו בקבוצות אוכלוסיה הנמצאות בסיכון המוגבר ביותר - גברים צעירים. ברוב המוחלט של המקרים מדובר במחלה קלה עם מהלך שפיר אשר לא משפיעה באופן משמעותי על התפקוד הלבבי בטווח הקצר ולא צפויה להשפיע על בריאות המטופלים בטווח הארוך. שמחנו לגלות כי מבין המחוסנים המועטים שחלו בדלקת שריר הלב מרביתם חוו מחלה קלה יחסית ונזקקו למשך אשפוז קצר".
מנהל המערך לקרדיולוגיה בבית החולים בילינסון, פרופ' רן קורנובסקי אמר: "מדובר בתוצאות משמעותיות ואנו מקווים כי הנתונים ממחקר זה יאפשרו קבלת החלטות מושכלת לגבי התועלת העצומה והמוכחת מיעילותו הגבוהה של החיסון - מניעת תחלואה בנגיף הקורונה על שלל השלכותיה, לעומת הסיכון הנמוך יחסית לתופעת הלוואי מהחיסון".
פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר וראש מערך חדשנות בשירותי בריאות כללית הסביר: "במחקר זה ניתן לראות את שיעורי התחלואה בקבוצות הגיל השונות, ואת העובדה שהתפקוד הלבבי לא נפגע לטווח הקצר והבינוני. במחקר הקודם שפורסם הדגמנו את שיעורי התחלואה המוגברים לחלות בדלקת שריר הלב לאחר הדבקה בנגיף הקורונה".