זה אומנם נראה הרבה יותר – אך וריאנט האומיקרון החדש נמצא בישראל רק שבוע. ראש הממשלה נפתלי בנט כינס דיון בהול ביום שישי שעבר בצהריים, לאחר שיחת טלפון הלילית שקיבל - ובישרה שהזן כבר חדר לארץ. הוכרזו צעדים דרמטיים, ובראשם חזרת איכוני השב"כ, בניסיון למגר את ההתפשטות בתחילתה. אולם, מאז הגיעו נתונים ראשוניים שהראו כי למרות החששות – החיסון מגן ביעילות גבוהה נגד האומיקרון. ובינתיים, עד כה אובחנו רק 3 מאומתים עם הווריאנט. סיכום השבוע הראשון של שגרת האומיקרון.
ההכרזה של בנט: "אנחנו בפתחו של מצב חירום"
ביום שישי בבוקר קיבלו השרים זימון לישיבה מיוחדת בראשותו של בנט. הסיבה: הווריאנט החדש מדרום אפריקה הגיע לישראל, שעורר חשש רב במשרד הבריאות - שמדברבזן אלים יותר שאינו עמיד בפני החיסון. במהלך הדיון, ראש הממשלה הכריז: "אנחנו בפתחו של מצב חירום".
יממה לאחר מכן, במוצאי שבת, התכנס קבינט הקורונה לישיבה שבה התקבלו שורה של החלטות, ובראשן – הטלת חובת בידוד לכל השבים מחו"ל והפעלה מחודשת של איכוני השב"כ למעקב אחר מאומתים עם האומיקרון. עוד הוחלט על בידוד במלונית לחוזרים ממדינות אדומות ואיסור כניסת זרים לישראל, למעט מקרים חריגים. הוחלט שמופעי החנוכה יתקיימו כסדרם, עם הגברת אכיפה של התו הירוק.
ההגבלות על נתב"ג - וחזרת איכוני השב"כ
במסיבת עיתונאים שערך שר הבריאות ניצן הורוביץ יחד עם בכירי משרדו ביום ראשון, אמר: "העניין בשליטה, אין סיבה לחרדה ואין צורך להכניס את הציבור לבהלה". הוא חזר על קריאתו לציבור לגשת ולהתחסן: "עדיף לפגוש את הוריאנט הזה כשאתה מוגן ומחוסן". לאחר שבעבר תקף בחריפות את השימוש באיכוני השב"כ – הוא הסביר: "יש לי קושי עם האמצעי, אך לנוכח המצב נעתרתי לבקשת המומחים".
במסגרת ההגבלות סביב נתב"ג, ראש הממשלה בנט הכריע שייאסר על החוזרים מנתב"ג להשתמש בתחבורה ציבורית. זאת, בעקבות ההמלצות שגיבש משרד התחבורה – ולפיהן התחלופות יהיו מוניות שירות עם מרווחים, מונית "ספיישל" או רכב פרטי.
בנט עצמו קרא לאזרחים להימנע מטיסות לחו"ל בשל התפשטות הווריאנט במסיבת העיתונאים ביום שישי שעבר. אלא שרעייתו וילדיו המריאו השבוע לחופשה. היוודע דבר הטיסה של משפחת ראש הממשלה עוררה סערה גדולה, ומלשכתו נמסר: "החופשה תוכננה מבעוד מועד, יעד הטיסה שונה ממדינה אדומה".
הנתונים המעודדים על יעילות החיסון
אולם, למרות הבהלה, נתונים ראשוניים שהגיעו על הווריאנט החדש היו מעודדים. כפי שפרסמנו לראשונה במהדורה המרכזית, הירידה ביעילות החיסון מול האומיקרון קלה מאוד – 90% למקבלי הבוסטר, לעומת 95% מול הזנים הקודמים. החיסון גם יעיל במניעת מחלה קשה – בדיוק כמו מול הדלתא. עם זאת, הסיכון של מחלים מקורונה להידבק בווריאנט גבוה פי 2 בהשוואה לדלתא.
בצל הנתונים ולאחר הביקורת הציבורית – ראש הממשלה ושר הבריאות החליטו אתמול שלא להאריך את תוקפן של התקנות שמאפשרות את איכוני השב"כ. המעקב הופסק הלילה בחצות. השרים אף שוקלים להסיר חלק מההגבלות שהוטלו בשבוע שעבר, עם כניסת הווריאנט לארץ.
לפי העדכון האחרון של משרד הבריאות מאתמול, עד כה זוהו בישראל 3 מאומתים לווריאנט האומיקרון. שניים מהם קיבלו את כל שלוש מנות החיסון של פייזר, אחת נוספת חוסנה באסטרה-זניקה. בנוסף, קיים חשד גבוה לעוד 30 מקרי חשיפה לזן החדש, שעדיין לא התקבלו תוצאות הריצוף שלהם. חוץ מהם, ישנם עוד 12 מקרים המוגדרים כ"חשד נמוך", שדגימותיהם הוגדרו כחיובי גבולי.