רה"מ בנט החליט אמש (שני) להרחיב את מודל "הכיתה הירוקה" גם לגני הילדים, אך נתוני הפיילוט שאנו חושפים מציגים תמונה מדאיגה: מרבית הורי התלמידים לא שמרו על ההנחיות ולא דיווחו לבית הספר על תוצאות הבדיקות שעשו לילדיהם – גם אם התקבלו תוצאות חיוביות לקורונה.

מודל "הכיתה הירוקה" מעביר למעשה את האחריות לבצע בדיקות קורונה להורי התלמידים. במקרה שנמצא תלמיד מאומת בכיתה, תלמידים מחוסנים ממשיכים בשגרת לימודים, זאת בתנאי שהוריהם מבצעים להם בדיקות קורונה מהירות מדי יום במשך שבוע, למעט ביום הראשון והשביעי שבהם צריך בדיקת PCR.

חלוקת ערכות אנטיגן לבדיקה מהירה  (צילום: קובי קלמנוביץ' עבור קרן א.מ.ן.)
חלוקת בדיקות אנטיגן | צילום: קובי קלמנוביץ' עבור קרן א.מ.ן.

אך על פי הנתונים שהוצגו לשרים בדיון – שיעור גדול של הורים לא ביצעו את תפקידם ולא דיווחו לבתי הספר על תוצאות הבדיקות המהירות ו-PCR שעשו לילדיהם, גם במקרה שהתקבלה תשובה חיובית לקורונה.

על פי הנתונים, הפיילוט כלל 6,000 תלמידים שמתוכם:

• פחות מ-25% דיווחו בצורה ממוחשבת, בזמן שדיווחים ידניים לא נאספו.

• מתוך 42 אלף דיווחים על תוצאות בדיקות אנטיגן (מהירות) שהיו אמורים להתקבל, התקבלו רק 10 אלף.

• רק 50% מהתלמידים ביצעו בדיקת PCR שנייה.

ההורים לא מדווחים

במהלך הפיילוט התגלו 400 מאומתים, ובדיוק בשביל המקרים האלה חשובה האחריות של ההורים לבצע את הבדיקות לילדים כפי שצריך ולדווח במקרה של תוצאה חיובית – אך הנתונים מציגים תמונה לא מעודדת:

מתוך 83 מקרים של תלמידים שקיבלו תוצאה חיובית לקורונה בבדיקה המהירה ודיווחו על כך, רק 31% (26 תלמידים) ביצעו בדיקת PCR כפי שהם מחויבים לעשות, ומתוכם 21 התגלו חיוביים (80%).

בדיקת קורונה לקראת החזרה ללימודים (צילום: קובי קלמנוביץ' עבור קרן א.מ.ן.)
בדיקת PCR | צילום: קובי קלמנוביץ' עבור קרן א.מ.ן.
חזרה לגני הילדים (צילום: רויטרס, רויטרס_)
מודל הכיתה הירוקה יורחב לגני הילדים | צילום: רויטרס, רויטרס_

עוד עולה מהנתונים כי 42 תלמידים התגלו חיוביים בבדיקת PCR למרות שלא התגלו בבדיקת האנטיגן (75% מהם מאומתים ברמה שהם יכולים להדביק אחרים). 198 תלמידים נוספים התגלו חיוביים בבדיקת PCR, בלי שהם ביצעו קודם בדיקת אנטיגן.

בדיקות אנטיגן לא אמינות

בהשוואה של מספר המאומתים בתוצאות בדיקת PCR לעומת בדיקה מהירה ניתן לראות כי לא תמיד ניתן לסמוך על בדיקת אנטיגן. במשרד הבריאות מציינים כי הנתונים מראים שהאנטיגן מאתר מעט מאומתים ולא נראה שהוא עוזר במניעת ההדבקה.

מתוך הנתונים: 101 תלמידים התגלו כחיוביים בבדיקת PCR למרות שקיבלו תשובה שלילית בבדיקה המהירה. מתוכם, 42 יצאו חיוביים לקורונה בבדיקת PCR – למרות שהם דיווחו שביצעו בדיקה מהירה באותו יום או למוחרת וקיבלו תשובה שלילית (75% מהם מאומתים ברמה מידבקת). נוסף על כך, 198 אותרו כחיוביים בבדיקת PCR השנייה, זאת למרות שיכלו להיבדק בבדיקה מהירה קודם לכן (ואולי לגלות זאת מוקדם יותר).

משרד הבריאות: לא ניתן להסתמך על הפיילוט

בעקבות הנתונים העגומים, במשרד הבריאות הגיעו למסקנות האלה:

• הפיילוט בוצע חלקית ולא ניתן לקבוע על פיו אם מתווה הכיתה הירוקה אכן בטוח ובאילו תנאים.

• כיתות התלמידים היו מגויסות למודל "חלקית".

• לא ברור אם בדיקת אניטגן ביתית מסייעת במניעת תחלואה – האם יש צורך בפיקוד צמוד יותר על הביצוע?

• בדיקות PCR הן חיוניות.

• ביישובים אדומים או כתומים עלולה להיות תחלואה עודפת ב-50% לפחות.

• במצב של התחלואה הנוכחית שבה מקדם ההדבקה (R) עומד על 0.8, סביר שהפעלת המתווה לא תגרום להעלאה של המקדם ליותר מ-1.

_OBJ

ההחלטה להרחיב את מודל "הכיתה הירוקה" לגנים התקבלה למרות שהנתונים שהוצגו מהפיילוט שנעשה לא היו חד-משמעיים עקב מיעוט בנתונים. משרד הבריאות לא הוכיח חד-משמעית שהפיילוט מוריד תחלואה, אך לאור הירידה במקדם ההדבקה הוחלט להמשיך ולהרחיב את המודל.

כ-72 אלף תלמידים ומורים בבידוד, מספר החולים קשה ממשיך לרדת

70,846 תלמידים נמצאים בבידוד, יחד עם 1,984 אנשי צוות - כך על פי נתוני משרד הבריאות שהתפרסמו הבוקר. ב-6 יישובים אדומים ו-17 יישובים כתומים, מודל "הכיתה הירוקה" לא יופעל ואלפי תלמידים ייאלצו להיכנס לבידוד אם יתגלה שאחד מחבריהם מאומת לקורונה.

היישובים שמוגדרים אדומים: רבבה, עין מאהל, אום בטין, גבע בנימין, אבו קורינאת (שבט), סלמה.

היישובים שמוגדרים כתומים: נווה דניאל, אבו תלול, כפר אדומים, אבו רובייעה (שבט), שגב-שלום, מבוא חורון, כעביה-טבאק-חג'אג'ר, אפרת, קריית יערים, קצרין, אעבלין, אבו רוקייק (שבט), ערד, יהוד, חצור הגלילית, מסעודין אל-עזאזמה.

בתוך כך, תחלואת הקורונה ממשיכה להיבלם ומספר הנדבקים החולים שבמצב קשה ירד ל-360 בני אדם. מספר הנדבקים ביממה האחרונה עומד על 1,483 בני אדם, שיעור המאומתים – 1.4%. מספר המתים במגפה טיפס ל-8,010 איש.