ועדת הבריאות וועדת החוקה של הכנסת התכנסו הבוקר (שני) לדיון משותף על מצב התפשטות הקורונה בישראל. בדיון נציגי הממשלה הציגו נתונים על יעילות החיסון ועל צפי ההתפשטות והתחלואה מהנגיף. במקביל, הממשלה אישרה הוספת מספר מדינות, בהן ארה"ב וגרמניה, לרשימת המדינות האדומות. נתוני משרד הבריאות הבוקר מראים עלייה בנדבקים בקורונה מדי יום.
ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס הציגה בוועדת הכנסת נתונים מהתפשטות האומיקרון בעולם. "האומיקרון עלה לדרגה הגבוהה ביותר - לדרגה 5. בדנמרק למשל, שיעור הווריאנט מתוך מקרי ההדבקה היה כ-0.5% ובתוך שבועיים עלה ל-35%", אמרה. "מדובר במגפה כפולה. הווריאנט הזה ככל הנראה לא יחליף את הדלתא, ייתכן שיהיו כאלה שיידבקו באומיקרון, ואחרים שיידבקו בדלתא. מי שנדבק בדלתא יכול גם להידבק באומיקרון".
"אנחנו מנסים לשקלל את מהירות ההתפשטות מול השאלה עד כמה הוא גורם לתחלואה קשה", הוסיפה ראש שירותי בריאות הציבור. "לגבי המהירות אנחנו כבר יודעים שהוא מדבק מהר, אנחנו עוד לא יודעים מספיק נתונים לגבי האלימות שלו, לגבי השאלה עד כמה הוא גורם לתחלואה קשה".
אלרעי פרייס התייחסה גם ליעילות החיסון. "באשר לכל הווריאנטים הקודמים - החיסון מגן גם מפני הדבקה", אמרה אלרעי פרייס. "לגבי האומיקרון - זה וריאנט חדש שנכנס ואנחנו יודעים שיש הפחתה של היעילות. עד כמה? אנחנו עוד לא יודעים. הבעיה שהווריאנט מתפשט כל כך מהר עוד לפני שיש לנו מספיק נתונים".
"הולך להגיע פה גל משמעותי ככל הנראה, לפי מה שרואים במקומות אחרים", הוסיפה אלרעי פרייס. "חיסונים זה אחד ההמצאות שהצליחו לשפר דרמטית את בריאות הציבור יותר כמעט מכל דבר אחר. מערך החיסונים זה מערך שמתחיל מהלידה. כל דבר נעשה רק בהסכמת ההורים, גם חיסוני השגרה".
מלבד ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס, בדיון משתתפים גם שר הבריאות ניצן הורוביץ, המנכ"ל פרופסור נחמן אש ופרויקטור הקורונה פרופסור סלמן זרקא. הורוביץ התייחס בפתח הדיון לחשש מהתפשטות האומיקרון, והסביר מדוע הממשלה סגרה את השמיים לזרים. "בגלל שהאומיקרון מאוד מדבק, ברמה שלא נראתה בעבר, חייבים לנקוט אמצעי זהירות", אמר הורוביץ. "במאמץ הזה כל אחד חייב להשתתף. צריך פחות להצטופף, להקפיד על מסכה גם באירועים שמתקיימים בחוץ אבל בצפיפות".
יותר מ-1,000 נדבקים בקורונה בישראל אתמול
נתוני משרד הבריאות הבוקר מראים כי היקף ההדבקה בישראל בעלייה. על פי הנתונים, אתמול נדבקו בקורונה 1,004 בני אדם. מדובר בפעם הראשונה זה חודשיים שמתגלים יותר מ-1,000 מאומתים בישראל ביום אחד. בסך הכול בוצעו כ-94 אלף בדיקות, מהן שיעור החיוביים 1.09%.
גם מקדם ההדבקה עלה משמעותית - אחרי שאתמול עמד על 1.14, היום הוא עלה ל-1.22. עם זאת, נתוני האשפוזים והתחלואה הקשה עדיין נמוכים. 130 מאומתים מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ, ומצבם של 81 חולי קורונה מוגדר קשה, מהם 39 מונשמים.
כמה מהנדבקים עם אומיקרון? אתמול אחר הצוהריים מטה המאבק בקורונה במשרד הבריאות הודיע שלפי שעה 175 מאומתים נושאים את הווריאנט. מתוך אותם 175 מאומתים, 53 לא מוגנים, כלומר - לא מחוסנים, מחלימים שעברה חצי שנה מההחלמה, ומחוסנים במנה שנייה שעברה חצי שנה ממועד החיסון. 122 מהם מוגנים ו-1 לא ידוע. עוד הוסיף המטה כי קיים חשד גבוה לעוד 380 מקרים של חשיפה לאומיקרון שעדיין לא התקבלו תוצאות הריצוף.
בדיגומי שפכים של משרד הבריאות, שתוצאותיהם הגיעו לידי N12 הבוקר, נמצאו מספר נקודות חיוביות לווריאנט אומיקרון. הנקודות החיוביות - איילון נשר-מודיעין, מודיעין עילית, שוהם, רמלה, לוד, חריש, אשדוד ונתניה.
בשלב זה, כל מי שנחשף, כולל מחוסנים ומחלימים, למאומת עם אומיקרון או למי שהוגדר ב"חשד גבוה", צריכים לבצע בדיקת PCR ולהיכנס לבידוד למשך 14 יום. יש גם אפשרות לקיצור בידוד ביום ה-7 לאחר תוצאת בדיקת PCR שלילית. מחוסן ומחלים שנחשף למאומת עם דלתא, לא נדרש לבידוד.
אושר: המדינות האלה יהפכו לאדומות מרביעי
בתוך כך, שרי הממשלה אישרו הבוקר במשאל טלפוני את הרחבת רשימת המדינות האדומות, בהתאם להמלצת הוועדה לסיווג מדינות במשרד הבריאות שנדונה אתמול בישיבת הממשלה. לפיכך, המדינות איטליה, ארה"ב, בלגיה, גרמניה, הונגריה, מרוקו, פורטוגל, קנדה, שווייץ ותורכיה - יוגדרו כאדומות החל ממחר, יום שלישי בחצות. כלומר, בלילה שבין יום שלישי לרביעי המדינות הללו יהפכו אדומות. זאת, בכפוף לאישור ועדת החוקה של הכנסת.