התפשטות הווריאנט בישראל לא רק מובילה להגבלות חדשות ולדאגה, אלא גם נשמעות תחזיות קודרות - שלפיהן בקרוב 10 אלף בני אדם במדינה יאובחנו כחולים באומיקרון מדי יום. בהנחה שתרחיש הקיצון הזה יתממש, בדקנו כיצד נערכים להתפרצות הצפויה והאם לשם שינוי בגל החמישי נצליח ללמוד את לקחי העבר?
סיקור שוטף ב-N12:
- איך מתמודדים עם תופעות הלוואי אחרי הקורונה?
- עלייה בתחלואה, מקדם ההדבקה מטפס
- הערכה: מאות אלפים ייכנסו לבידוד
בשיאי גלי המגפה האחרונים, נרשמו תורי ענק במתחמי בדיקות קורונה ואף נוצרו עיכובים משמעותיים בקבלת תוצאות הבדיקות. אסתר אדמון, יו"ר האיגוד המקצועי של עובדי המעבדות, המיקרוביולוגיים והביוכמאיים אמרה: "אם אכן נגיע שוב לכמויות אדירות של נדבקים - המעבדות ייתקלו בקשיים. כיום למשל, משרד החינוך מחייב אותנו על כל בדיקה חיובית לבצע בדיקה נוספת שתזהה האם מדובר באומיקרון או בדלתא. כל התהליך הזה ארוך מאוד ומכפיל את הזמן עד לקבלת התוצאה".
מחסור בציוד, בכוח אדם ובמעבדות שמזהות את האומיקרון
כיום יש בישראל חמש מעבדות בלבד שמסוגלות לבצע את הריצוף הגנטי שמזהה את וריאנט אומיקרון. "חסר לנו ציוד וכוח אדם - חייבים לתגבר את המעבדות לריצוף הווריאנטים", הסבירה אדמון. "בהנחה שנצטרך להמשיך עם כפל הבדיקות בזמן תחלואה גבוהה - סביר להניח שנהיה בבעיה".
ניר נובק, מנהל מערך הדיגום של 'שיבא טרגט' שמפעילה את מתחמי בדיקות ה-PCR של פיקוד העורף, הדגיש: "אנחנו ערוכים עם כוח אדם שמסוגל לתת מענה של 50 אלף בדיקות ביום כפי שהיה בשיא הסבב הקודם במתחמי פיקוד העורף. אם כמות הבדיקות תכפיל את עצמה תוך יום - אנחנו ערוכים לזה. יחד עם נתב"ג, מגן אבות ואימהות ובתי הספר, הביצוע היומי עומד על 100 אלף בדיקות. נוכל להגדיל את המענה בתנאי שיהיו לכך תקציבים ייעודיים ממשרד האוצר".
"הפעם לא נסגור את בתי האבות ונשאיר את הקשישים לבד"
כמו בעבר, האתגר הגדול ביותר נוגע להגנה על האוכלוסיות שנמצאות בסיכון מוגבר. פרופ' נמרוד מימון, ראש תכנית 'מגן אבות ואימהות' ב'מגן ישראל' אמר ל-N12: "מניסיון העבר למדנו שהפעם לא נסגור את בתי האבות ולא נשאיר את הקשישים לבדם. ההתמודדות שלנו תתבסס על הכפלת כמות הבדיקות: מלבד בדיקות PCR, נערוך גם בדיקות מהירות כדי לייצר מערך הגנה מפני חדירת הנגיף פנימה".
"אנחנו מחכים לאישור מנכ"ל משרד הבריאות כדי לפתוח במבצע הבוסטר הרביעי. מבחינה חוקית זה לא אפשרי לחייב את העובדים להתחסן, אבל מי שיסרב - ייבדק באופן סדרתי כדי שלא לסכן את הדיירים. נכון להיום, אין התפרצות אומיקרון בבתי האבות, אבל אנחנו נערכים למצב שתרחיש כזה יתממש", הוסיף פרופ' מימון.