ההחלטות החדשות במאבק בהתפשטות זן האומיקרון: קבינט הקורונה התכנס אמש (שלישי) ולאחר כארבע שעות דיון, השרים בקבינט הקורונה לא הצביעו על הגבלות הקשורות להתקהלות, זאת בין היתר עקב התנגדות ראש הממשלה בנט ושרים לא מעטים לכך. ההחלטות שכן התקבלו נוגעות למערכת החינוך ולהתנהלות בחיי היום-יום של האזרחים, בין היתר אושר שמחוסנים במנה אחת יוכלו לקבל תו ירוק זמני. כל הפרטים

השרים אישרו בדיון את ההחלטות הבאות:


קניונים ומתחמי מסחר

• קניונים יפעלו במתכונת של תו סגול, על פי יחס תפוסה של 1:15 (אדם אחד בכל 15 מטרים)

• כניסה לחנויות ששטחן עולה על 100 מ"ר תתאפשר כפוף להצגת תו ירוק, הן במתחמים פתוחים והן בקניונים ובמתחמי קניות סגורים. חובת התו הירוק תחול גם העובדים בחנויות אלו

• דוכני המזון בקניונים ייתנו שירות ללקוחות כפוף להצגת תו ירוק, ולא תתאפשר בהם ישיבה

• כניסה למסעדות הממוקמות בתוך קניון תתאפשר כפוף להצגת תו ירוק, בהתאם למתכונת הנהוגה כיום במסעדות

- התו הירוק בקניונים ובמתחמי המסחר לא יחול על מקומות המספקים שירותים חיוניים, ובהם תימשך המתכונת הנהוגה כיום (תו סגול ביחס תפוסה של 1:7)

קונים בקניון גבעתיים אחרי פתיחת החנויות (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
תו סגול בכניסה לקניונים, תו ירוק בחנויות | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

מערכת החינוך

• כיתות א'-י"ב ביישובים אדומים וכתומים - רק כיתות שבהן היקף התלמידים שקיבלו את מנת החיסון הראשונה יעמוד על 70% ומעלה - ילמדו בלימוד פרונטלי. כיתות שהיקף ההתחסנות בהן נמוך מ-70%, ילמדו בלימוד מקוון. 

ההחלטה תוחל מיד בחטיבות הביניים והתיכונים (כיתות ז׳-י"ב), ואילו בבתי הספר היסודיים (כיתות א'-ו') החל מעוד שלושה שבועות (עד למועד זה תופעל בבתי הספר היסודיים מדיניות צמצום מגעים). 

• ביישובים ירוקים וצהובים מערכת החינוך תמשיך לפעול כסדרה, כפוף לתוכניות "מגן חינוך" ו"כיתה ירוקה".

ההחלטות ייכנסו לתוקף לאחר אישור התקנות הרלוונטיות, וכפוף לאישור ועדות החוקה והחינוך של הכנסת.

בית ספר, קורונה, תלמידים, מורה, כיתה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
אם פחות מ-70% מהכיתה מחוסנת - התלמידים יעברו לזום | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90


ההחלטות הנוספות שהתקבלו: 

• במהלך חודש ינואר יופסק מימון המדינה עבור בדיקות אנטיגן לילדים למטרת תו ירוק (המדינה תמשיך לממן בדיקות אנטיגן למדוכאי חיסון בכל הגילים).

• תתאפשר קבלת תעודת תו ירוק למשך חודש מקבלת החיסון הראשון, לשם כניסה למערכת החינוך ולמתחמים בה חלים כללי התו הירוק, אך לא לשם קבלת פטור מבידוד. החלטה זו תיכנס לתוקף לאחר השלמת ההתאמות הנדרשות במערכות המחשוב של משרד הבריאות.

• יתבצע דיגום PCR פעמיים בשבוע לעובדים שאינם בעלי תו ירוק במסגרות חוץ של משרד הרווחה, בהן: מוסדות קשישים, אנשים עם מוגבלויות, מסגרות ילדים ונוער, מנהל תקין ועוד.

ההתנגדות להגבלות ההתקהלות - והחשש מסגר

בדיון בלטה ההתנגדות של ראש הממשלה ושרים לא מעטים להגבלות התקהלות. שר האוצר, אביגדור ליברמן, אמר: "אין מקום למגבלת התקהלות כי זה מכניס אותנו לעולם של פיצויים". במשרדו הבהירו במהלך הדיון שהגבלת התקהלויות תעלה מיליארדים. 

שר התרבות והספורט, חילי טרופר, אמר: "מצד אחד חייבים לעשות מעשים ומצד שני רק מעשים אפקטיביים שאנו יודעים לעמוד מאחורי ההיגיון שלהם ומאחורי הביצוע שלהם. נכווינו כבר בהחלטות שלא יושמו או שלא זכו באמון הציבור. הגבלת התקהלות לכמה מאות שתיכנס לתוקף בעוד כמה ימים יש לה רווח בריאותי זניח אם בכלל. רווח קטן אבל נזק אדיר. כלכלי וציבורי". 

השר טרופר הציע הרחבה מהירה של התו הירוק "בלי לגמגם ועם גיבוי של כולם. מבצעי חיסונים כולל תחרות בין הקופות, שיתוף פעולה עם רשויות, ניידות בבתי ספר. אם יש עלייה בתחלואה קשה - לבנות תוכנית הגבלות מוצמדת פיצוי. ערכית אסור אחרת". 

קורונה, התקהלות (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
ללא הגבלות התקהלות | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

השרים איילת שקד ועמר בר-לב הזהירו מהאפשרות שיוטל סגר בחודש הבא אם מספרי המאומתים יגדלו בעקבות התפשטות וריאנט אומיקרון. השרה שקד אף אמרה: "סגר זה הכלי הכי אפקטיבי. שלא נתעורר באמצע ינואר ויהיה מאוחר מדי". פרופ' ערן סגל הזהיר בהקשר הזה: "אנחנו עלולים להגיע למקדם הדבקה של בין 2.5 ל-4". 

בפתח הדיון, אמר ראש הממשלה בנט: "המטרה שלנו לאפשר למדינת ישראל לצלוח את האומיקרון. החדשות הרעות שהאומיקרון בישראל מתקדם בדיוק לפי הציפיות והערכות שלנו. הציבור צריך לדעת שתהיה עלייה דרמטית בתחלואה. אנחנו לא יכולים למנוע את הגל". 


העימות בין ליברמן לאלרעי-פרייס: "חיים עם אומיקרון כמו עם שפעת"; "צריך לדעת את הנתונים"

במהלך הדיון פרץ עימות חריף פרץ בין ד"ר שרון אלרעי-פרייס לשר האוצר ליברמן, שהתייחס להתפשטות האומיקרון כמו לשפעת.

העימות החל לאחר שליברמן אמר ש"עד היום בכל העולם נפטרו כ-12 אנשים מאומיקרון (נתון שהתברר שהוא אינו נכון). מבחינת ההשפעה של האומיקרון - אני לא חושב שכרגע יש מקום לנקוט צעדים, כמו למשל מגבלת אנשים, 100 אנשים, 300 אנשים, אין לזה מקום וזה מכניס אותנו ישר לעולם של פיצויים". 

ד"ר אלרעי-פרייס תיקנה את ליברמן, אמרה שהוא "זרק נתונים לא נכונים באוויר" וכי רק בדרום אפריקה מתו 900 בני אדם מאומיקרון: "אדוני שר האוצר, הצגנו את הנתונים מדרום אפריקה, גם בישיבת הממשלה, שאני לא יודעת אם היית בחלק הזה או לא היית בחלק הזה... אנחנו יודעים במבחני נטרול לנגיף שיש בעיה בנטרול על ידי שתי מנות של פייזר, ויש לנו במדינה שלנו מעל מיליון שלא קיבלו את מנת הבוסטר, עוד אנשים בטווח של 3 עד 6 חודשים מהמנה השנייה שלהם ועוד אוכלוסיה גדולה שלא קיבלה מנה ראשונה ושנייה... אז האמירות שאנחנו מדינה מחוסנת, צריך פשוט לדעת את הנתונים ולהבין שזה לא ככה". 



בתוך יממה: מספר המאומתים לאומיקרון בישראל הוכפל

במשרד הבריאות עדכנו אמש כי עד כה זוהו בארץ 341 מאומתים לאומיקרון – 234 מהם מאומתים ששבו מדרום אפריקה, בריטניה, צרפת, ארה"ב, איחוד האמירויות, הונגריה, איטליה, נמיביה, טנזנייה, גרמניה, מרוקו, ספרד, סרביה, בלגיה, קפריסין וטורקיה. 29 נדבקו כתוצאה ממגע עם שבים מדרום אפריקה, בריטניה, ארה"ב וצרפת, 66 נדבקו בקהילה במסגרת 3 אירועים שהתקיימו – ו-12 מקרים עדיין בבדיקה.  

מתוך 341 המאומתים - 95 לא מוגנים (לא מחוסנים, מחלימים שעברה חצי שנה מההחלמה, ומחוסנים במנה שנייה שעברה חצי שנה ממועד החיסון), ו-246 מוגנים. עוד מוסיפים במשרד הבריאות שקיים חשד גבוה לעוד 807 מקרים של חשיפה לווראינט אומיקרון שעדיין לא התקבלו תוצאות הריצוף שלהם.


למרות הנתונים המדאיגים, נתוני מעבדה ראשונים על וריאנט האומיקרון וכמה נתוני אמת מעוררים תקווה בימים האחרונים אצל חלק מהמדענים ומומחי הקורונה בעולם. במאמר נרחב שפורסם אתמול בכתב העת האקדמי Science של האיגוד האמריקני לקידום המדע עולים סימנים מעודדים לגבי התפשטות הוריאנט בדרום אפריקה, לצד נתונים מעודדים פחות מאירופה. במקביל, 
בישראל יש קצת יותר מאלף מאומתים ב"חשד גבוה" לאומיקרון, מהם יותר מ-50% ללא תסמינים ושום חולה אינו במצב קשה.