העימות על הבידוד: וריאנט אומיקרון מתפשט במהירות ומשפיע על חייהם של עשרות אלפי ישראלים, אלא שנראה כי במשרד הבריאות משנים את הגדרות הבידוד תוך כדי תנועה ואין קו אחיד להחלטה מי נדרש לבידוד ולאיזו תקופת זמן. גם היום (ראשון) נמשכת העלייה בתחלואה - שיעור החיוביים שחצה את ה-2% הוא הגבוה מאז אוקטובר ועומד על 2.07% - מתוך 37,538 בדיקות.

 

סיקור שוטף ב-N12:

על פי נתוני משרד הבריאות, מקדם ההדבקה עומד הבוקר על 1.41. עוד דווח כי 760 חולים חדשים אובחנו ביממה האחרונה לנגיף, מספר החולים קשה מתקרב ל-100 ועומד על 98 חולים (מהם 48 במצב קריטי). מספר המונשמים עומד על 39. מתחילת התפרצות המגפה הלכו לעולמם 8,242 חולים.

על פי נתוני סוף השבוע, בישראל יש 85,170 בני אדם ששוהים בבידוד. מחצית מהמבודדים הם תלמידים ומורים במערכת החינוך, והיתר נכנסו בעקבות תוצאה חיובית, חשיפה למאומת או חזרה מחו"ל.  במשרד הבריאות ציינו כי אתמול אומתו 141 נדבקים שחזרו מחו"ל בעשרת הימים האחרונים, מתוכם 27 מטורקיה ו-20 מארה"ב.

"במשרד הבריאות יד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל"

טל לב-רם ובני משפחתו נדבקו באומיקרון ולאחר שהחלימו וסיימו את הבידוד - התבקשו להיכנס לבידוד נוסף. "נראה שבמשרד הבריאות יד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל. אני נכנסתי לבידוד אחרי ששלושה מאיתנו נחשפו לאומיקרון לפני 16 ימים. כל אחד מבני המשפחה התגלה כחיובי בתאריך אחר - כך שבכל פעם כולנו קיבלנו 'הארכה' של שבועיים נוספים לבידוד. לפי העיקרון הזה, הבת שלי בגיל 8 תצטרך להשלים חודש רצוף בבידוד".

משפחת לב-רם
משפחת לב-רם: "בכל פעם קיבלנו 'הארכה' של שבועיים נוספים לבידוד"

משפחת לב-רם מצאה את עצמה בשיחות טלפון חוזרות ונשנות מול המוקד, לאחר שהתבקשו לחזור על הבידוד גם לאחר שהחלימו מהנגיף. "אותו מוקד טלפוני של משרד הבריאות מסוגל לתת שתי תשובות הפוכות", סיפר לב-רם. "מאומתים משוחררים מבידוד ואנשים בריאים כלואים בבית. במקרים של חשד לא ודאי לאומיקרון, לאף אחד לא ברור מה אורך הבידוד הנדרש. אצלנו בבית כל אחד קיבל תקופת בידוד שונה ואין הסבר הגיוני לכך. הילדים שלי גם לאחר שהחלימו מהמחלה - התבקשו להיכנס שוב לבידוד. אני חושב שצריך לבחון מחדש את כל סוגיית הבידודים".

על רקע הנתונים המדאיגים, יש התפרצויות גם במוסדות החינוך בכמה ערים ונכון להיום, דווח על 5,168 מאומתים במערכת החינוך. במעלה אדומים מספר המאומתים עלה ל-127, בראשון לציון 125 מאומתים בגימנסיה הריאלית, בשפיים 75 מאומתים באחד מבתי הספר, בירושלים בבית ספר יסודי דווח על 52 מאומתים. מלבדם יש התפרצויות גם בדימונה, בני דקלים פתח תקווה ועוד. בחלק מהמוסדות יש חשודים או מאומתים לאומיקרון.

"הייתי אמור לצאת מהבידוד ופתאום אני נשאר שבוע נוסף"

אדיר סעדה, חזר מחופשת סקי בשווייץ ונמצא בבידוד כבר 9 ימים. היום הוא קיבל טלפון ממשרד הבריאות והתבקש לשהות בבידוד למשך שבוע נוסף: "לקראת סוף הבידוד מתקשרים אליי ומשנים את אורך הבידוד. מחר הייתי אמור לצאת ופתאום אני אמור להישאר שבוע נוסף. אתה כבר מת לצאת מהבידוד ושוברים לך את הלב, אי אפשר להתנהל ככה".

ישראלים הולכים בשוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
העלייה בתחלואה נמשכת | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

בדיקת N12 חושפת: כך נראות ההנחיות הסותרות, במשרד שוקלים לקצר את הבידוד למחוסנים

גם מבדיקת N12 עם המוקד, עולה כי אין תשובה חד-משמעית לשאלת הנחיות הבידודים. בשיחה אחת עם מוקדנית 'קול הבריאות' נאמר: "אם נחשפת אליו אז את צריכה להיכנס לבידוד, לדווח באתר של משרד הבריאות. זה בידוד מלא - יש לך אפשרות לקיצור ביום ה-7 לבידוד באמצעות שתי בדיקות PCR שליליות". בעקבות זאת שאלנו: "רגע, אבל גם אם נחשפתי אליו לפחות מרבע שעה?" והמוקדנית ענתה: "כן, אפילו לשנייה. ההנחיות קצת אחרות בזן הזה".

בדיקת קורונה (צילום: דוד כהן, פלאש/90 )
ההנחיות של משרד הבריאות סותרות. בדיקת קורונה | צילום: דוד כהן, פלאש/90

בשיחה נוספת עם המוקד שהתקיימה כמה דקות לאחר מכן, קיבלנו תשובה שונה לגמרי: "כל עוד לא שלחו לך הודעה ממשרד הבריאות להיכנס לבידוד, אז בינתיים את לא צריכה להיכנס. יש נוהל חדש: מי שהיה מעל רבע שעה ומי שהיה צמוד לחולה אומיקרון כן מחויב בבידוד מלא. זה תלוי - החקירות (האפידמיולוגיות) בודקות את זה ושולחות הודעה למי שהיה צמוד אליו".

בעקבות הביקורת, ל-N12 נודע כי במשרד הבריאות שוקלים לקצר את הבידוד למחוסנים שנחשפו לחשוד או מאומת לאומיקרון. השבוע צפויה להתקיים ישיבה בנושא ובה יוחלט האם לשנות את המדיניות - כך שמחוסנים באופן מלא, יוכלו לצאת מבידוד מיד עם קבלת תוצאה שלילית. 

יולן כהן השתתפה בהכנת הכתבה