ה-EMA, הסוכנות שאחראית על הרגולציה בתחום המוצרים הרפואיים והתרופות באיחוד האירופי, הודיעה היום (שני) כי היא תומכת במתן מנת חיסון נוספת המבוססת על שיטת ה-mRNA לאנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה, אך העניקה יד חופשית למדינות האיחוד לבחור באיזה חיסון שירצו, בין זה של פייזר או של מודרנה. ההנחיה החדשה מגיעה אחרי שכמה מדינות חברות הקדימו את חוות הדעת של ה-EMA, והשיקו מבצעי בוסטרים משלהן.
סיקור N12 על המנה השלישית:
- ה-FDA אישר בוסטר לבני 65 ויותר
- הורוביץ: "ה-FDA קבע שישראל היא ההוכחה שהחיסון השלישי עובד"
- למרות אישור החיסון של פייזר: האזהרה של ה-FDA
- חשש: המלצת ה-FDA תאט את מבצע החיסונים בישראל
על פי הודעת הסוכנות, אנשים שסובלים ממערכת חיסונית חלשה ונמצאים בסיכון מוגבר לחלות קשה בקורונה יקבלו מנה שלישית 28 ימים לפחות אחרי מנת החיסון השנייה שקיבלו. ההחלטה הזו רלוונטית, בין היתר, למושתלי איברים ולחולי סרטן שהטיפולים שעברו החלישו את מערכת החיסון שלהם. מחקרים שנערכו באיטליה הראו שהשפעת החיסונים אצל אותם אנשים הייתה פחותה, כך שמתן מנה שלישית בהחלט עשוי לסייע להם.
על אף שכרגע אישרה ה-EMA את החיסון לאוכלוסייה מצומצמת יחסית בלבד, נמסר כי ניתן לשקול מתן חיסון שלישי של פייזר גם למבוגרים עם מערכת חיסונית תקינה, כ-6 חודשים לאחר המנה השנייה, אך הוסיפה כי זה תלוי בהחלטת המדינות החברות עצמן.
עם אישור הבוסטר האיחוד האירופי יצטרף לישראל, לבריטניה ולארה"ב שכבר אישרו את הבוסטר לאוכלוסיות שלהן, למרות שהמומחים עדיין חלוקים על האופן שבו יש לעשות זאת. ישראל היא כמובן המובילה בתחום, אחרי שהחליטה לחסן את כל האוכלוסייה שלה, בניגוד למשל לארה"ב שאישרה את הבוסטר לבני 65 ויותר בלבד.
ממשלות ברחבי העולם נמצאות בתקופה האחרונה תחת לחץ להחיות מחדש את הכלכלות שנפגעו גם הן מהקורונה, להילחם בזן דלתא המדבק יותר ולהימנע מצעדים וממגבלות נוספות בחורף. ההחלטה של ה- EMA לגבי הבוסטר מגיעה אחרי שהמרכז למחלות זיהומיות באיחוד האירופי הזהיר בשבוע שעבר כי החיסונים באזור עדיין לא מספיקים, ושקיים סיכון לעלייה משמעותית בהדבקות, באשפוזים ובמקרי המוות בשבועות הקרובים.