"תרגיל אומגה" יוצא לדרך: מדינת ישראל תקיים מחר (חמישי) במרכז הניהול הלאומי (מנ"ל) בירושלים תרגיל לאומי שיבחן את ההיערכות ארצית לקראת התפרצות אפשרית של זן קטלני חדש של נגיף הקורונה. הוא ייערך במתכונת של "משחק מלחמה" ויחולק לשלושה מושבים, שידמו מעבר בין התרחישים השונים.
סיקור שוטף ב-N12:
התרגיל ינוהל על ידי הממונה על ההתגוננות במשרד הביטחון תא"ל (במיל') משה אדרי, ויתקיים בהובלת ראש הממשלה נפתלי בנט. במסגרתו, ישתתפו מנכ"לי משרדי הממשלה ונציגי הגופים המקצועיים, ממונה הקורונה, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, יו"ר ועדת החוקה, נציגי המטה לביטחון לאומי (מל"ל) ונציגי צה"ל, פיקוד העורף ועוד. כחלק מ"תרגיל אומגה" יתקיימו הערכות מצב משרדיות ובין-משרדיות, שבמסגרתן ייסקרו הנתונים ויוצגו המלצות לפעולה.
אלו התרחישים שיתורגלו ב"משחק מלחמה"
-
מדיניות: הגבלת התקהלות, הגבלת תנועה, מדיניות בידוד, מתווה אירועים, הגבלת אזורים דיפרנציאלית ומתווה התיירות.
-
היבטים בריאותיים: ניטור, מעקב, בקרה והתראה בעת התפתחות וריאנט חדש ומסוכן, ריצופים, בחינת מוגנות על ידי החיסון, חקירות אפידמיולוגיות, בדיקות, ספיקה בבתי חולים, רכש ייעודי, מבצעי בדיקות המוניות, רכש תרופות ייעודיות וחיסונים.
-
היבטים משפטיים: אזורים מוגבלים, מדיניות הגבלות, אישור תקנות ייעודיות וחקיקה נדרשת.
-
היבטים כלכליים: סיוע למאמץ הלאומי ותמיכה כלכלית באוכלוסייה.
-
היבטי ביטחון פנים: אכיפת הבידודים, אזורים מוגבלים ואכיפת התקנות.
-
מערכת החינוך: שמירה על בריאות התלמידים, סגירת בתי ספר במוקדי התפרצות, התאמת מתווה הפעילות במערכת החינוך (כיתות ירוקות וגנים ירוקים, קפסולות ולימודים מרחוק).
-
נתב"ג ומעברי הגבול: מדיניות יציאה וכניסה, סגירת מעברים סלקטיבית בהתאם לנסיבות.
-
הסברה ותקשורת: העברת מידע לציבור והגברת השקיפות, מענה על השיח ברשת ותרגול מערך ההסברה הלאומי.
בנט: "לא מקפלים ציוד, עלינו להשאיר את האצבע על הדופק"
מדינת ישראל במצב מצוין, ניצחנו את הגל הרביעי ואנחנו במגמת יציאה מזן הדלתא. אבל, במקביל, אנחנו תמיד צופים פני עתיד ונערכים להמשך המערכה", אמר בנט. "אנחנו לא 'מקפלים ציוד' ולא סוגרים את מערכי הניהול ואת סדר הכוחות נגד הנגיף, אלא להיפך - ממשיכים לתרגל ולאתגר את עצמנו. בעוד שבעולם מצב הקורונה הולך ומידרדר, ישראל בטוחה ומוגנת. כדי לשמור על כך, ועל המשך שגרת החיים הרציפה - עלינו להשאיר את האצבע על הדופק ולהיערך לכל תרחיש".
הערב (רביעי) מתקיים הדיון המכריע שבו משתתפים חברי הצוות לטיפול במגפות (הצט"מ) - ובסופו יוחלט אם להמליץ לאשר את מתן החיסונים לקורונה לילדים בני 11-5. למרות שהדיון המקדים הועבר בשידור חי וכלל שאלות מהציבור, הפעם החליטו במשרד הבריאות שלא לחשוף את זהות המשתתפים בדיון או את הצבעותיהם האישיות.