בחודש האחרון חל היפוך מגמה חיובי, ומיום ליום התחלואה הולכת ויורדת. הבוקר (שלישי), שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 2.7%, ומספר החולים המאושפזים במצב קשה עומד על 505, לאחר תקופה ארוכה שבה לא ירד מ-600 בו-זמנית. כעת עולה השאלה אם ניתן להכריז על סיומו של הגל הרביעי: מתי נוכל לעשות זאת, וכיצד הסתיימו הגלים הקודמים בתחלואת הקורונה בישראל? סקירת N12.
משרד הבריאות סימן 4 תקופות כגלי תחלואה בישראל: הגל הראשון עם ההתפרצות במרץ 2020, גל שני שהגיע לשיאו בחודשי ספטמבר-אוקטובר 2020, גל שלישי בתחילת שנת 2021, והגל הנוכחי שהחל לצבור תאוצה בחודש יולי.
מתי הסתיימו הגלים? מדד החולים קשה
הגל הראשון היה הקצר מבין ארבעת הגלים והושפע מהסגר ההדוק במיוחד שהוטל באותם ימים. עם זאת, יש להתייחס אל הנתונים מתקופה זו בעירבון מוגבל - אז מערך בדיקות הקורונה והתמודדות המדינה עם הנגיף היו בראשית דרכם.
אם מסתכלים על מדד החולים במצב קשה, ניתן לראות שמשך כל אחד מהגלים השני והשלישי היה כארבעה חודשים. בגל השני בספטמבר 2020 הגענו לשיא של יותר מ-800 מאושפזים במצב קשה. העלייה במדד החולים קשה החלה ביולי בשנה שעברה, והמספרים התייצבו בחזרה בחודש נובמבר, שבו נסגרו חלק ממחלקות הקורונה.
גם בגל השלישי חלפה תקופה של כארבעה חודשים מתחילת עליית מדד החולים קשה ועד לירידה לנתונים נמוכים במחלקות הקורונה שהתרחשה רק בחודש אפריל 2021.
בין אפריל ליולי 2021 הצליחה מדינת ישראל להגיע למיעוט של ממש בכל מדדי התחלואה: שיעור הבדיקות החיוביות ירד מתחת לאחוז ומספר המאושפזים במצב קשה היה נמוך מאוד. את הירידה הזו ניתן היה לקשר למבצע החיסונים, ומה שגרם להיפוך המגמה הוא זן הדלתא שהגיע לישראל והתפשט במהירות.
מתי הסתיימו הגלים? מדד הבדיקות החיוביות
סוף גלי התחלואה לפי הבדיקות החיוביות: לאחר הגל השלישי הגענו לנתונים נמוכים של כמעט 0% בשיעור הבדיקות החיוביות, ובאותם ימים אף הייתה אופטימיות לגבי האפשרות שהנגיף הובס. כחודשיים לאחר השיא של הגל הראשון, שיעור הבדיקות החיוביות התרסק עד לרבע אחוז בלבד. חודשיים לאחר השיא של הגל השני - הגיע שיעור הבדיקות החיוביות ל-1.5%, ומעט לאחר מכן התהפכה המגמה ופרץ הגל השלישי. אם טווח הזמנים הזה יוכיח את עצמו גם בגל הנוכחי - בחודש נובמבר 2021 (כחודשיים לאחר שיא הגל הרביעי) צפוי שיעור הבדיקות החיוביות להגיע שוב לשפל.
פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן התייחס לנתונים בשיחה עם N12: "ההחלטה מתי מסתיים הגל הרביעי לא נשענת על מספר ספציפי באחד המדדים, אלא מושפע משינויי המגמה. אם מגמת הירידה בתחלואה תימשך גם לאחר פתיחת שנת הלימודים נוכל לומר שכנראה כבר לא נראה עלייה נוספת".
פרופ' סגל מעריך שקצב ירידת התחלואה יואט בעקבות פתיחת שנת הלימודים: "בעוד שבועיים נעמוד למבחן אם פתיחת בתי הספר לא עצרה את ירידת התחלואה. קצב ההאטה יושפע גם מהמשך מבצע החיסונים: דווקא עכשיו חשוב שאנשים ילכו להתחסן כדי לשמר את ההישגים שהגענו אליהם. כך נוכל להוריד את מעט ההגבלות שעוד נותרו ולחזור מהר יותר לשגרה. ככל שיתחסנו יותר והירידה תהיה חדה יותר - נחסוך בחיי אדם וסבל מתחלואה קשה".
פרופ' רונית קלדרון-מרגלית, מנהלת בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית והדסה, הסבירה: "ללא ספק אנו רואים דעיכה בנתוני התחלואה. אנו רואים את הירידה בחולים קשה החדשים שמצטרפים מדי יום: כרגע התוספת עומדת על פחות ממחצית מה שראינו בשיא הגל. שיעור הבדיקות החיוביות מהווה גם הוא אינדיקטור טוב לדעיכה".
האם הגל הרביעי כבר מאחורינו? פרופ' קלדרון-מרגלית עונה: "היינו רוצים לראות מצב שבו אין חולים ומאושפזים. בכל ארבעת הגלים ניתן לזהות עלייה בתחלואה בתקופות חגים וירידה בתחלואה אחריהם. ככל הנראה, ההתנהלות של הציבור בתקופות אלו והעלייה בכמות האינטראקציות הן שהובילו להגברה בהידבקות. כאשר נגיע למצב השואף לאפס נדבקים, נוכל לקבוע שהגל הסתיים".