על רקע התפשטות ווריאנט האומיקרון, קבינט הקורונה אישר הלילה שורת שינויים בהגבלות הקורונה. מדינות רבות הועברו הלילה (בין שלישי לרביעי) בחצות מרשימת המדינות האדומות לכתומות, והממשלה שוקלת שינויים נוספים במדיניות הבידודים, שצפויים להקל על ישראלים רבים. במערכת החינוך הוחלט להעביר תלמידים שבכיתתם התגלה מאומת בערים האדומות ללמידה מרחוק - החלטה נכנסה לתוקף הבוקר.
שינוי ההנחיות לשבים מחו"ל מחזירות את ההגבלות כמעט למצב הקודם, לפני שהוקשחו בשביל למנוע את כניסת האומיקרון. השינוי בהנחיות לנחשפים למאומת לא מחזיר את ההגבלות למצב שלפני האומיקרון, אבל בהחלט יקל מאוד על ישראלים רבים.
בנט הסביר שההקלה במדיניות הבידוד לגבי מי שבא במגע עם מאומת טמונה בהבנה שהווריאנט כבר כאן, ואין אפשרות למנוע את התפשטותו. על פי ראש הממשלה, מדינות שהחמירו עם ימי הבידוד בזמן התפשטות הווריאנט, יצרו סגר דה פקטו, והוא מתכוון למנוע מצב שכזה. מצב ההנחיות הבידוד כיום משתנה בהתאם לסטטוס הנכנס לבידוד: N12 עושה סדר בהנחיות.
בידוד לשבים מחו"ל
לפי שעה, כל השבים מחו"ל, גם מחוסנים ומחלימים, נדרשים להיכנס לבידוד של לפחות שלושה ימים בחזרה מכל מדינה שהיא. מחוסנים ומחלימים ששבו ממדינות צהובות וכתומות נדרשים להיכנס לבידוד של 3 ימים, ויכולים לצאת ממנו לאחר קבלת תוצאה שלילית בבדיקת PCR שנעשתה ביום ה-3 לבידוד.
מחוסנים ומחלימים ששבו ממדינה אדומה חייבים בבידוד של 14 ימים. גם כאן יש אפשרות לקיצור בידוד, לפי התנאים ליציאה מבידוד שהזכרנו במצב של חשיפה לחולה מאומת. היום הראשון של הבידוד הוא יום הכניסה לארץ.
קבינט הקורונה אישר הלילה במשאל טלפוני את המלצת הוועדה לסיווג מדינות במשרד הבריאות להוסיף את מקסיקו לרשימת המדינות האדומות. החלטה זו תיכנס לתוקף החל מהלילה בחצות (בין רביעי לחמישי), בכפוף לאישור ועדת החוקה של הכנסת.
כמו כן, אושרה המלצת הוועדה להסיר את המדינות הבאות מרשימת המדינות האדומות ולהעבירן לרשימת הכתומות: איטליה, אוגנדה, איי סיישל, אנגולה, אירלנד, אסוואטיני, אריתריאה, בוטסואנה, בורונדי, בורקינה פאסו, בלגיה, בנין, גאנה, גבון, ג'יבוטי, גינאה, גינאה ביסאו, גינאה המשוואנית, גמביה, גרמניה, דנמרק, דרום סודן, קונגו, זימבבואה, זמביה, חוף השנהב, טוגו, ליבריה, לסוטו, מאוריטניה, מאורציוס, מאלי, מדגסקר, מוזמביק, מלאווי, מרוקו, נורבגיה, ניז'ר, נמיביה, סאו טומה ופרינסיפה, סומליה, סנגל, סיירה לאון, סנט הלנה (בריטניה), פינלנד, צ'אד, הרפובליקה של קונגו (קונגו בראזוויל), קומורוס, קמרון, קייפ ורדה, קניה, ראוניון (צרפת), רואנדה, הרפובליקה המרכז אפריקנית ושוודיה. החלטה זו נכנסה לתוקף מהלילה בחצות.
כמו כן, אישרה ועדת השרים כי נוסעים השבים ממדינות אדומות יבצעו בדיקת קורונה וישהו בבידוד ביתי (תוך חתימה על הסכמון) עד לקבלת תוצאה שלילית. נוסעים שיסרבו לחתום על הסכמון, ישהו בבידוד במלונית עד לקבלת תוצאת הבדיקה. החלטה זו תיכנס לתוקף החל ממחר בחצות, בכפוף לאישור ועדת החוקה של הכנסת.
שר הבריאות ניצן הורוביץ ואנשי המקצוע במשרד רוצים להכניס שינוי נוסף במדיניות הבידוד, לפיו מחוסנים ומחלימים ששבים ממדינות צהובות וכתומות ישהו בבידוד קצר בלבד - עד שתתקבל תוצאה שלילית בבדיקת הקורונה שנעשתה בנתב"ג עם הנחיתה בארץ. כרגע לא ברור אם ומתי צפוי להיכנס לתוקף השינוי הזה, אבל בכל אופן מדובר בשינוי משמעותי.
מי שאינו מחוסן או מחלים צריך להיכנס לבידוד של 14 יום, לא משנה מאיזו מדינה הוא שב, וגם לו יש אפשרות לקצר את הבידוד לפי התנאים שהוזכרו כאן. משרד הבריאות מדגיש שהמעבר מנמל התעופה לבידוד לא יכול להתבצע בתחבורה ציבורית אלא רק ברכב פרטי או במונית. עבור הלא מחוסנים, אי שינוי צפוי בהנחיות שאותן שוקלים הורוביץ ואנשים המשרד.
בידוד למי שנחשף לחולה מאומת
הנחיות הבידוד כיום למחוסנים ומחלימים שנחשפו לחולה מאומת הן שאין חובה להיכנס לבידוד, אלא אם כן החולה המאומת שאליו נחשף המחוסן או המחלים נדבק באומיקרון. במקרה כזה, משרד הבריאות מעדכן את ה"מגעים" של המאומת בווריאנט, ואז הם נדרשים לבידוד של 14 יום.
השינוי הצפוי במדיניות הבידוד, שתצא לפועל ככל הנראה בימים הקרובים מתוך ההנחה שבקרוב רוב המאומתים בארץ יהיו לווריאנט האומיקרון, יהיה שמחוסנים ומחלימים לא יידרשו להיכנס לבידוד מלא, גם אם נחשפו לחולה בווריאנט.
לפי התוכנית של בנט, במקרה כזה, על המחוסן או המחלים לבצע בדיקת PCR, להמתין בבידוד קצר לתוצאה - ואם היא תצא שלילית הוא משוחרר, כשההוראה היא להימנע מלשהות באירועים המוניים ובהתקהלויות למשך 10 ימים. כמובן, השינוי הזה טרם יצא אל הפועל, והוא צפוי להיות מאושר בימים הקרובים.
באשר למי שאינם מחוסנים - במקרה של חשיפה לחולה מאומת, לא משנה באיזה וריאנט נדבק אותו מאומת, יש להיכנס לבידוד של 14 יום. כאמור, לפי שעה אותו משך בידוד תקף גם למחוסנים שנחשפו למאומת עם אומיקרון. הבידוד הזה נמשך שבועיים: היום הראשון של הבידוד הוא יום המגע האחרון עם המאומת. כלומר, אם פגשתי את המאומת לפני 4 ימים, צפויים לי 10 ימים בידוד.
יש אפשרות לקצר את הבידוד, גם למחוסנים וגם ללא מחוסנים בדרך הבאה: יש לבצע בדיקת PCR מהר ככל הניתן בימים הראשונים של הבידוד, ולקבל תוצאה שלילית. לאחר מכן, אפשר לעשות בדיקת PCR שנייה החל מהיום ה-7 מהמגע האחרון עם המאומת (חייבים לחלוף לפחות 24 שעות בין הבדיקה הראשונה לשנייה), ואם הבדיקה השנייה יוצאת שלילית ובמהלך כל הבידוד לא חווית תסמיני קורונה - אפשר לקצר את הבידוד. שימו לב, שקיצור הבידוד אפשרי רק אם דיווחתם למשרד הבריאות בימים הראשונים על הכניסה לבידוד בטופס המקוון שבאתר המשרד.
צמצום המגעים במערכת החינוך
שרי הקבינט אישרו את מדיניות צמצום המגעים במערכת החינוך, לפיה תלמידי כיתות ה'-ו' בערים אדומות, שבכיתתם התגלה תלמיד מאומת לנגיף הקורונה, יעברו ללמידה מקוונת או ללמידה באוויר הפתוח. תלמידי כיתות א'-ד' בערים אדומות, שבכיתתם התגלה תלמיד מאומת לנגיף הקורונה, יעברו גם הם ללמידה מקוונת או ללמידה באוויר הפתוח, ככל הניתן. גם החלטות אלו נכנסו לתוקף מהלילה, וידונו מחר בוועדת החינוך של הכנסת.
מתווה הפעילות בקניונים
לפי החלטת קבינט הקורונה, קניונים יפעלו במתכונת של תו סגול, על פי יחס תפוסה של אדם אחד בכל 15 מטרים. כניסה לחנויות ששטחן עולה על 100 מ"ר תתאפשר בכפוף להצגת תו ירוק, הן במתחמים פתוחים והן בקניונים ובמתחמי קניות סגורים. חובת התו הירוק תחול גם על העובדים בחנויות אלו. דוכני המזון בקניונים יתנו שירות ללקוחות בכפוף להצגת תו ירוק, ולא תתאפשר בהם ישיבה אלא איסוף עצמי בלבד. כניסה למסעדות הממוקמות בתוך קניון תתאפשר בכפוף להצגת תו ירוק, בהתאם למתכונת הנהוגה כיום במסעדות.
התו הירוק בקניונים ובמתחמי המסחר לא יחול על מקומות המספקים שירותים חיוניים, כמו חנויות פארם, אופטיקה, מכירת עזרים רפואיים, מרכול, מכולת או סופרמרקט. במקומות אלו תימשך המתכונת הנהוגה כיום, תו סגול ביחס תפוסה של 1:7. התקנות נכנסו לתוקף ביום ראשון.