התפשטות האומיקרון בישראל מובילה את הממשלה להחמיר את הצעדים נגד נגיף הקורונה, אולם הידיעות שמצטברות מן העולם וגם כאן בארץ מספקות גם כמה ממצאים מרגיעים. כך למשל, אף ישראלי שנדבק באומיקרון לא אושפז - והרוב לא סבלו מסימפטומים כלל. גם הידיעות מרחבי העולם מצביעות על מחלה קלה יותר משנצפתה בעבר. האם זה מה שיביא לסיום המגפה? סקירת N12
על פי העדכון האחרון של משרד הבריאות, עד כה זוהו בישראל 89 מאומתים לווריאנט האומיקרון. 57 מהם שבו מדרום אפריקה , אנגליה, צרפת, ארה"ב, איחוד האמירויות, הונגריה, איטליה, נמיביה, טנזניה, גרמניה, וטורקיה.
אחד הנתונים המעניינים בנוגע להידבקות בווריאנט החדש הוא כי רוב הנדבקים באומיקרון בישראל היו מחוסנים. 21 מבין המאומתים הם "לא מוגנים" על פי הגדרת משרד הבריאות - כלומר לא מחוסנים, מחלימים שעברה חצי ממועד החלמתם או מחוסנים במנה שנייה שעברה חצי שנה ממועד החיסון. 150 אנשים נוספים שנחשפו לאומיקרון ונדבקו בקורונה נמצאים בחשד גבוה שגם הם חיוביים לווריאנט. יחד עם זאת, רוב המאומתים והנחשפים לאומיקרון לא סבלו מתסמינים כלל.
המאפיינים של המחלה
ארגון הבריאות העולמי הגדיר את וריאנט אומיקרון כ"מעורר דאגה". יחד עם זאת, דיווחים שמתקבלים מרחבי העולם מצביעים על כך שמרבית המאושפזים והנדבקים סובלים ממחלה קלה בלבד. בישראל למשל, נכון להיום, אין מאושפזים כלל שמאומתים לווריאנט אומיקרון.
ד"ר יאן מיסקין, יועץ מחלות זיהומיות במחוז ירושלים של קופת חולים כללית וחבר הצוות לטיפול במגפות מסביר: "בשלב הנוכחי לא רואים תחלואה קשה בעקבות אומיקרון - אבל הווריאנט החדש מדבק הרבה יותר. אם המצב יימשך כך, נגיע לעידן שנוכל להתחיל להתייחס למחלה באותם המושגים כמו שהתייחסנו עד היום לשפעת. אבל אנחנו עדיין לא נמצאים שם. בבריטניה למשל יש התפשטות נרחבת של הנגיף, אבל התחלואה הקשה נותרת נמוכה וזה בהחלט מעודד".
באילו מדינות התפשט הוריאנט?
לפי ארגון הבריאות העולמי, המדינות שבהן נרשם גידול החולים הגבוה ביותר הן בריטניה, רוסיה, גרמניה, פולין ואיטליה. הן מצטרפות למדינות רבות באירופה שבהן כבר זוהה וריאנט האומיקרון. גם בארצות הברית נרשמת לאחרונה עלייה בתחלואה, שמקורה מיוחס לזיהוי של הווריאנט שהגיע ליבשת.
האם החיסון יעיל מול אומיקרון?
מנתונים שמפרסמת חברת "מודרנה" עולה כי שתי מנות חיסון אינן מספקות הגנה מפני וריאנט אומיקרון, אבל מנת חיסון נוספת מסייעת בהגנה. המסקנות מצטרפות למחקר ישראלי דומה שנעשה בבית החולים שיבא תל-השומר, וממנו עולה כי יעילות החיסון מול האומיקרון נפגעה - בהשוואה להגנה מול וריאנט הדלתא, והיעילות שנמצאה הייתה נמוכה פי ארבעה.
עוד עלה מן המחקר כי מנת הבוסטר מפחיתה דרמטית את הסיכוי למחלה קשה מווריאנט האומיקרון. "החדשות הפחות טובות הן שאנשים שלא קיבלו את הבוסטר וחלפו חמישה חודשים מהמנה השנייה - לא מוגנים כלל מול וריאנט האומיקרון", אמרה פרופ' גילי רגב יוחאי מבית החולים שיבא תל-השומר.
האם האומיקרון יביא לסיום המגפה?
ד"ר אורן קובילר, וירולוג מומחה מאוניברסיטת תל-אביב אמר ל-N12: "מוקדם לקבוע שווריאנט אומיקרון יביא לסוף המגפה. הוריאנט מתפרץ בקרב אוכלוסיות מחוסנות ומחלימות, ולכן הצפי שהמחלה אצלם תהיה קלה יותר. לכן, בעייתי להניח שהווריאנט הוא זה שגורם למחלה הקלה ויש להמתין לקבלת נתונים נוספים".
ד"ר קובילר העדיף לצנן מעט את ההתלהבות והוסיף: "מוקדם לצאת בהצהרות ועדיין יש לנקוט באמצעי זהירות כדי לצמצם את ההתפשטות. שיקולים נוספים שצריכים להילקח בחשבון הם השפעת אומיקרון על תופעות כמו לונג-קוביד או פימס (תסמונת פוסט-קורונה). בשלב הזה אין לנו כלל נתונים לגבי רמת הקשר בין הווריאנט לבין סיבוכים ארוכי טווח".