מנהל התרופות והמזון האמריקני אישר הלילה (רביעי) לחסן ילדים בגילי 11-5 בחיסון הקורונה של חברת פייזר. בישראל צפויים לערוך דיון מקצועי בנושא בצוות הטיפול במגפות, ואחריו יאושר החיסון גם בישראל. למרות שהמגפה נמצאת בדעיכה, הורים רבים חוששים לחסן את ילדיהם. מחקרים שנעשו עד כה שופכים אור על הסכנות מהמחלה לילדים למול הסיכונים בחיסון. כל המידע שיסייע לקבל החלטה.
דלקת שריר-הלב
נכון להיום, אין נתונים על מקרים של דלקת שריר הלב אצל ילדים בני פחות מ-12. הסיבה לכך היא שהמחקר של פייזר נעשה על כ-1,500 מחוסנים בלבד, ועדיין אין טווח משתתפים רחב דיו כדי לספק את מידת השכיחות המדויקת של התופעה בקבוצת הגיל הזו. אבל, מחקר שנעשה בישראל במכון המחקר של כללית בשיתוף אוניברסיטת הארוורד בדק את שכיחות תופעת דלקת שריר הלב. מהנתונים עולה כי הסיכון למיוקרדיטיס (דלקת שריר הלב) עומד על 2.1 מכל 100,000 מחוסנים בכל הגילים. לעומת זאת גברים צעירים בגילי 29-16 נמצאים בסיכון גבוה יותר לדלקת שריר הלב, עם סבירות של 10 מכל 100,000 מחוסנים.
מחקר נוסף של הרווארד ומכון המחקר של כללית, שפורסם במגזין היוקרתי New England Journal of Medicine, ערך השוואה בין הסיכון ללקות בדלקת שריר הלב מחיסון, לסיכון של אותה התופעה מהמחלה עצמה. בעוד שבקרב המחוסנים (בכל הגילים) עמדה השכיחות על 2.7 מכל מאה אלף, אצל חולי הקורונה התופעה נצפתה אצל 11 מכל מאה אלף - סיכון גבוה פי ארבעה. יחד עם זאת, יש לציין שמדובר בשכיחות נמוכה מאוד וברוב המקרים התופעה הייתה קלה וחלפה לאחר מספר ימים.
מה הן תופעות הלוואי שעליהן דיווחו במחקר על בני 11-5?
בחברת פייזר ערכו מחקר שבו השתתפו כ-1,500 ילדים בני 11-5 שקיבלו 2 מנות חיסון במינון המתאים, בהשוואה ל-700 ילדים שקיבלו חיסון דמה (פלסבו) בלבד. תופעות הלוואי שעליהן דיווחו המשתתפים היו כאב במקום ההזרקה (90%), עייפות וחולשה (77.5%), כאבי ראש (75.5%) וצמרמורות (50%). תופעות נוספות שנצפו בשיעורים נמוכים יותר הם כאבי שרירים, חום גבוה, כאבי פרקים, נפיחות ואדמומיות במקום ההזרקה. כל התופעות הללו היו בדרגה קלה עד בינונית, וחלפו לאחר מספר ימים. במחקר לא נצפה אף מקרה מוות. שכיחות תופעות הלוואי הייתה נמוכה יותר מזו שנצפתה בקבוצת הגיל 25-16.
סכנות המחלה הידועות
150 מקרים של תסמונת PIMS
הסיבוך המוכר והנחקר ביותר של מחלת הקורונה בקרב ילדים הוא תסמונת דלקתית רב-מערכתית (PIMS), המתרחשת כשבועיים עד חודשיים מרגע ההידבקות במחלה החריפה. עד היום דווחו בישראל על כ-150 מקרים של תסמונת PIMS אצל ילדים שהחלימו מקורונה. לפי נתוני המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), מדובר בשכיחות של אחד מכל 3,200 ילדים חולי קורונה, כשני-שליש מתוכם נזקקו לטיפול נמרץ - ושיעור התמותה בעקבות התסמונת עומד על 1% בלבד.
כ-5% מהילדים - סבלו מפוסט-קורונה
מחקר שפורסם בבריטניה עקב אחר 4,678 ילדים שהחלימו מקורונה ומצא שכ-4.6% מתוך המחלימים ממשיכים לסבול מתסמינים - גם 4 שבועות לאחר ההחלמה. בין התסמינים שדווחו: עייפות, כאבי שרירים, כאבי ראש, נדודי שינה ובעיות בנשימה. ילדים הסובלים מסוכרת דיווחו על סיבוכים מאוחרים נוספים.
תמותה ותחלואה קשה מקורונה אצל ילדים בישראל
לפי נתוני משרד הבריאות, מתחילת המגפה בישראל, חלו בקורונה מעל לכחצי מיליון ילדים בגילי 0 עד 18. עד היום נפטרו בישראל 11 ילדים מהנגיף או מסיבוכיו. בסך הכול, 201 ילדים סבלו ממחלה קשה עקב הקורונה, מתוכם 31 ילדים בגילי11-5 – אשר לגביהם מאשרים כעת את החיסון לקורונה.
"נגביר את השקיפות בשל הרגישות הגדולה"
ד"ר טל ברוש, מרכז הצוות לטיפול במגפות במשרד הבריאות וחבר ועדת החיסונים, אמר בשיחה עם N12: "זה נכון שברוב המכריע של המקרים, ילדים קטנים עוברים את מחלת הקורונה בצורה קלה. אבל עבור חלק מהילדים עלולה להתפתח מחלה משמעותית. סיבוכים מסכני חיים כמו PIMS עלולים להופיע לאחר המחלה, או סימפטומים מתמשכים של "לונג-קוביד". לכן ילד יכול להרוויח הגנה מהחיסון גם אם הוא ילד קטן ובריא בדרך כלל".
"כעת, לאחר קבלת האישור מה-FDA, אני מעריך שנאשר את החיסון לילדים בני 11-5 בישראל בשבוע-שבועיים הקרובים", אמר ד"ר ברוש. "לאחר מכן תחל היערכות בקופות החולים למתן החיסון".
חלקים מהדיון בנושא חיסון ילדים עד גיל 12 יהיו זמינים לציבור וישודרו בשידור חי. על כך אמר ד"ר ברוש: "דיוני הוועדות תמיד התנהלו בשקיפות, ועם סיומם עלו הפרוטוקולים לאתר משרד הבריאות. במקרה הנוכחי, בגלל הרגישות הגדולה, נאפשר שידור חי של חלק מהדיונים, אם כי זו לא הדרך הרגילה שבה אנו עובדים".
על חששם הגדול של הורים רבים לחסן את ילדיהם למרות שנראה שישראל יוצאת בהצלחה מגל התחלואה הרביעי אמר ד"ר ברוש: "כבר היינו במקום שבו אנו צריכים להחליט על חיסון לאוכלוסייה בסיומו של גל התחלואה. זה לא נכון להסתכל רק שבוע-שבועיים קדימה, אלא צריך להסתכל לטווח הרחוק. כדאי לדון על זה כבר עכשיו כדי לכסות את האוכלוסיה שאינה מוגנת".