המידע שהתקבל בישראל על האומיקרון - הבשורות הטובות והרעות: אחרי ההצהרה של בנט על "מצב חירום", בישראל קיבלו הערב נתונים ראשוניים - גם מדרום אפריקה וגם מאירופה - על הווריאנט החדש שמעורר דאגה ברחבי העולם. הנתונים שנחשפו הערב (שלישי) ב"מהדורה המרכזית", זמן קצר לאחר שהתקבלו בישראל, הם אומנם ראשוניים - אבל מעידים על כך שהחיסון עדיין יעיל נגד המוטציות החדשות שהתגלו.
הנתונים נאספו גם בדרום אפריקה וגם במדינות אירופיות שבהן התגלו מאומתים בווריאנט החדש. צריך להדגיש כי מדובר בנתונים ראשוניים שכל העולם מחכה להם, ובשלב זה הם הופכים להנחת העבודה. על פי הנתונים הללו, יעילות החיסון (למי שקיבל שלוש מנות, כלומר גם את הבוסטר), יורדת אך רק במעט: 90% הגנה, זאת לעומת 95% הגנה מול זן דלתא. מדובר בנתונים מרשימים ומרגיעים מעט. יעילות החיסון במניעת מחלה קשה, למי שחוסן שלוש פעמים, זהה ליעילות מול זן הדלתא - הזן שהיה הדומיננטי ביותר בישראל עד כה.
הנתונים המדאיגים
אבל לא הכול ורוד: הבעיות מתחילות בסיכון של מחלימים להידבק. מהנתונים עולה שהסיכון של מחלימים להידבק גבוה פי 2 מדלתא, וקצב ההדבקה פי 1.3 מדלתא. מדובר בקצב הדבקה גבוה מאוד: בדרום אפריקה מדברים על כך שבתך 15 יום מספר החולים גדל פי 15. אומנם מדובר שם במספרים נמוכים, אבל הקצב בעייתי ומעורר דאגה: בישראל יש ישראלים רבים שאינם מחוסנים, והגעת הווריאנט עלולה להוביל לגל תחלואה גבוה וקשה בישראל.
נתון מדאיג נוסף התגלה בנוגע ללא מחוסנים: הסיכון שלהם להפוך לחולה קשה הוא פי 2.4 מהזן המקורי של הקורונה, זה שהגיע לישראל לפני קרוב לשנתיים. ב"לא מחוסנים" הכוונה היא גם למחוסנים בשתי מנות שזכאים לבוסטר ועוד לא התחסנו ועל כן ההגנה שלהם לא מספקת. למרות החדשות הללו, הנתונים הם צפירת הרגעה בכל הנוגע להגנה על מחוסנים גם מפני מחלה קשה וגם מפני הידבקות.
לקריאה נוספת:
דרום אפריקה לישראל: “החיסון יעיל נגד וריאנט אומיקרון”
וריאנט אומיקרון תפס את יבשת אירופה לא מוכנה
נתב”ג ייסגר בגלל הווריאנט החדש?
קבינט הקורונה אישר: בידוד לחוזרים מחו”ל
המסרים הסותרים של יצרניות החיסונים
הבדיקה של יעילות החיסונים הקיימים נגד הווריאנט החדש עוד בראשיתה, אבל מנכ"ל מודרנה סטפן בנסל הצליח לעורר היום דאגה עולמית כשאמר בריאיון לפייננשל טיימס שהוא צופה ירידה ניכרת ביעילות החיסון מול וריאנט האומיקרון: "אנחנו צופים שתחול דעיכה ביעילותו של החיסון במניעת מחלות".
אלא שבנסל דיבר על ירידה במועילות מפני מחלה עם סימפטומים ולא מפני מחלה קשה - הבדל שהוא כידוע דרמטי בהקשרי הקורונה כפי שהקפיד לתאר מנכ"ל פייזר אלברט בורלא: "אנחנו יכולים לגלות שאנחנו בסדר גמור ושאנחנו מספקים הגנה באותה הרמה כמו דלתא, או שיש לנו פחות הגנה בהשוואה לדלתא אבל זה יהיה הגבול. בשני המקרים חיסוני בוסטר אמורים לצמצם את הפער באופן דרמטי".
בורלא, שהבטיח שיידע יותר על מועילות החיסון בפני הווריאנט בעוד כשבוע וחצי, סיפר שפייזר כבר החלה לפני מספר ימים לפתח חיסון ספציפי נגד הווריאנט. "אנחנו יודעים את הריצוף הגנטי של הנגיף, יש לנו אותו - ככה זה מתחיל", הסביר. "התחלנו, תחת סיכון, לייצר חיסון. התחלנו למעשה ביום שישי לייצר חיסון על בסיס הריצוף, תבנית ה-DNA, שתאפשר לנו להכין RNA שבסופו של דבר נשים בתוך החיסון הזה".
בישראל מחכים בינתיים לאמירה קטגורית יותר משני המנכ"לים, ובינתיים מסתמכים על הנתונים שמגיעים מדרום אפריקה - שם התגלה הווריאנט לראשונה - ומהם עולה שהאומיקרון אומנם מדביק יותר אבל הוא לא אלים יותר.
"נתונים לגבי מועילות החיסון - יכול להיות שיהיו איזשהם נתונים חלקיים מדרום אפריקה", אמרה היום ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור, במהלך דיון בכנסת. "אני מקווה שתהיה לנו את התשובה לזה בשיחה היום. אני יודעת שהם עושים את בדיקות המעבדה כמו שתיארתי כדי לראות מה מועילות החיסון כנגד הווריאנט הזה".
בנט מודאג: "ישנה אי-וודאות רבה"
במקביל, הממשלה מאשרת היום תזכיר חוק שיאפשר לה להאריך בכל פעם בשבועיים נוספים את ההחלטה לאפשר לשב"כ לאכן את מכשירי הסלולר של הנדבקים באומיקרון או החשודים שנדבקו בו בסבירות גבוהה - וזאת כדי לקטוע מהר ככל האפשר את שרשראות ההדבקה.
אבל רגע לפני שהמהלך מגיע לכנסת, בקואליציה עצמה מותחים ביקורת חריפה על החוק. ראש הממשלה בנט - שראה בעצמו איך בקבוצות הוואטסאפ של השרים מצביעים השרים סער, שאשא-ביטון, ברביבאי ואבידר נגד - סיפר היום מדוע החליטו בישראל להכניס את השב"כ למערכה למרות, ואולי בגלל שמדובר במספר נדבקים נמוך.
"ישנה אי-ודאות רבה ולכן אנו נוקטים את האמצעים הקיצוניים הללו", אמר בשיחת וידאו עם קנצלר אוסטריה אלכסנדר שלנברג. "אבל היתרון שלנו, כמנהיגים, הוא שברגע שאנחנו יודעים יותר, כשיש יותר מידע - אנחנו יכולים להרפות את האמצעים הללו, באופן מדורג". באשר להגבלות בנתב"ג, ראש הממשלה כבר החליט שאלו יימשכו כשבועיים מיום קבלת ההחלטה עליהן - ורק אם אכן תגיע ההוכחה הסופית שהווריאנט איננו מסכן את חיסוניות האוכלוסייה או שמנגד יתגלה שהאומיקרון מפושט כבר בקהילה - ההגבלות הללו יוסרו.
ירון אברהם השתתף בהכנת הידיעה.