"קיבלנו מעל 80 פניות למיון - אני תשוש": משמרת של 26 שעות הפכה לשגרה אצל מרבית המתמחים בישראל. היום (רביעי) יסתיים ההיתר שמאפשר את המשמרות האלו - והמתמחים מחכים להחלטה: "אנחנו לא מספיקים לשבת יותר מדי כי יש כאן המון מטופלים שמחכים שעות". מוקדם יותר אתמול, שרת הכלכלה, אורנה ברביבאי, אמרה ל"תוכנית חיסכון": "לא יכול להיות שבישראל יעבדו 26 שעות, נטפל קודם בפריפריה".
"עכשיו השעה 4 וחצי בבוקר, זאת השעה ה-20 שלי בתורנות", סיפר ד"ר רועי דומב, מתמחה ברפואת ילדים. "זאת השעה ה-28 מאז שקמתי, בכל זאת היה צריך לבלות קצת זמן עם הילדים בבוקר. קיבלנו מעל 80 פניות למיון, היה עמוס ואני תשוש".
מדובר במאבק שנמשך כבר שנים ארוכות - לקצר את התורנויות של המתמחים שנמשכות 26 שעות ברצף. "אני סטז'ר ו-6 אחיות על 47 חולים", תיאר את המצב ד"ר נפתלי גרוס, מתמחה ברפואה פנימית. "כשמד"א רוצים להמשיך לפנות אלינו והמיון גם מעביר לנו חולים, אנחנו במקסימום של יכולות ניתור וטיפול".
"26 שעות חלפו להן", סיפר ד"ר גרוס בסוף אחת המשמרות. "עוד לא נולד הגאון שיודע לעצור את הזמן. הלילה נפטרו במחלקה 5 חולים, לא 1 ולא 2, שכל חולה הוא עולם ומלואו ומגיע לו את המקסימום מאיתנו, אבל מלאך המוות עובד שעות נוספות בקורונה".
בחודשים האחרונים חברי הממשלה הבטיחו לקצר, אבל דבר לא השתנה. לכן ארגון "מרשם" וארגונים נוספים מצפים לרגע שבו אמור לפוג ההיתר שמאפשר להעסיק את הרופאים במשמרות של 26 שעות. "המטופלים מגיעים ברצף, אחד אחרי השני", סיפר ינא שקד, סטאז'ר. "אנחנו לא מספיקים לשבת יותר מדי כי יש כאן המון מטופלים שמחכים שעות".
עד שתתקבל החלטה, הם ממשיכים, גם בשעה ה-20 וה-26 למשמרת, לקבל החלטות שמכריעות חיים. "יש לנו הרבה מאוד חולים חדשים, המחלקה מאוד פעילה", סיפר ד"ר עומר עדני, מתמחה במחלקה פנימית. "אנחנו מקווים ללילות קלים יותר, מי יודע אולי זה יתאפשר".
בתוך כך, שרת הכלכלה ברביבאי (יש עתיד) התייחסה ב"תוכנית חיסכון" לעניין המתמחים. "אני כבר החלטתי והודעתי מה אעשה", אמרה. "לא יכול להיות שבישראל יעבדו 26 שעות, הלוואי שיכולנו לעשות את זה ישר בכל הארץ. בשל כוח אדם, החלטתי להתחיל קודם כל ב-10 בתי חולים בפריפריה והמתווה יהיה 16 שעות + שעתיים נוספות. זה ייקבע לתחילת שנת 2022 כדי לתת זמן למערכת להתכונן".
היא הוסיפה כי "נתחיל ב-2022, נעשה מודל מדורג כשבתומו נעשה מאמץ להגיע עם כל המתמחים. אף אחד לא רוצה לשחוק אותם ובוודאי לקבל טיפול כמו כל אחד. העניין של הדירוג הוא בשביל לייצר את היכולת הזאת. מחר המתווה יפורסם באופן רשמי והרעיון הוא להתסכל על התפתחות המתמחים בשנים הבאות, ולהתחיל בפריפריה שם יש הכי הרבה בעיות".