המגמה המדאיגה נמשכת: הבוקר (שישי), לראשונה לאחר חודשיים, מקדם ההדבקה חזר לספרה 1. מדובר בנתון שלא נראה כמותו מאז 6.9. למרות התקווה שהבוסטר יבלום את המגפה, היא כבר לא נמצאת במצב בלימה. יש לציין כי 76% מהמאומתים החדשים אתמול הם לא מחוסנים ורק 8% הם אנשים שכבר חוסנו במנה השלישית. 49% מכלל החולים החדשים הם בני 11-0, בגיל שעדיין לא מחסנים בישראל למעט מקרים חריגים.

מספר החולים הקשים נותר נמוך ומספר המונשמים ממשיך להיות נמוך מ-100. מתחילת התפרצות המגפה לפני כשנתיים אובחנו בישראל 1,339,531 חולים. כעת יש בישראל 5,215 חולים פעילים, מתוכם 126 קשה. אתמול אובחנו 467 נדבקים חדשים, ו-0.71% מהבדיקות יצאו חיוביות (67,055 נבדקים). 

מתוך החולים קשה, ישנם 86 מונשמים ו-31 מחוברים לאקמו. 33 חולים קשה נוספו בשבעת הימים האחרונים. 8,154 חולי קורונה מתו מתחילת 2020 ועד היום - עשרה מהם בשבוע האחרון. מנגד, בישראל ישנם 4,038,711 שכבר חוסנו במנה השלישית (הבוסטר) ומבצע החיסון לילדים צפוי להתחיל בימים הקרובים.

ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר: "במשרד הבריאות עוקבים באופן שוטף אחרי מקדם ההדבקה. היום הגיע המקדם ל-1, שמשמעו שדעיכת המגפה נעצרת, ואם העלייה תימשך, יכול להיות שנידרש לצעדים שונים כדי לצמצם הדבקות. יחד עם זאת כבר ברור שהתחסנות בולמת את התפשטות המגפה. אנחנו קוראים לכל מי שיכול וזכאי, ללכת ולהתחסן ולהקפיד על ההנחיות הקיימות, לרבות עטיית מסכות ושמירה על התו הירוק".

חיסון קורונה בבית ספר
מבצע חיסוני הילדים יתרחב בקרוב לגילי 11-5

"חשש שמנת הבוסטר יורדת בעוצמתה"

פרופ' יהודה אדלר, מומחה לקרדיולוגיה פנימית ומנהל רפואי המשמש כיועץ קורונה לרשויות המקומיות, אמר ל-N12: "אחרי שראש הממשלה אמר שהמגפה מאחורינו, זה גרם לאנשים לא להתחסן. הילדים עדיין לא מחוסנים וזו אחת הסיבות לעלייה בתחלואה ולחציית מקדם ההדבקה את רף בלימת המיפה. אין מה לחכות כעת – צריך להוציא לפועל את מבצע החיסונים לילדים. יש חשש שמנת הבוסטר יורדת בעוצמתה".

"ממחקר שנעשה על עובדי בית החולים שיבא התגלה שארבעה חודשים לאחר קבלת הבוסטר – ישנה ירידה בכמות הנוגדנים", מוסיף פרופ' אדלר. :לכן נשאלת השאלה האם הבוסטר מחזיק לאורך זמן או שכמו החיסון השני, מחזיק לחודשים בודדים בלבד. חשש נוסף הוא שווריאנט חדש יתחיל להתפשט ויצית גל תחלואה, לכן ההקלות שניתנו בנתב"ג גובלות בחוסר אחריות" .

פרופ' יהודה אדלר (צילום: פרטי)
פרופ' יהודה אדלר | צילום: פרטי

 

חציית מקדם ההדבקה את רף ה-1 מגיעה לאחר כחודש של עלייה הדרגתית. ד"ר איתי פסח, מנהל בית החולים ספרא לילדים בשיבא תל-השומר, אמר: "כאשר מקדם ההדבקה חוצה את ה-1 זה אומר שהמגפה מתחילה להתפשט שוב. זה קורה לאחר מספר שבועות שבהם נצפתה העלייה. אנו נמצאים בתחילת החורף ולא כל אדם שסובל מתסמינים ניגש מיד לבצע בדיקת קורונה. זה בהחלט מדאיג ונובע מכך שיש חלק גדול באוכלוסיה שעדיין איננו מחוסן. עלינו להאיץ את מבצע חיסוני הבוסטר ולהתחיל במבצע חיסוני הילדים. כאשר לא לוקחים את המגפה בכובד ראש, לא מתחסנים ולא לוקחים אחריות על סביבתנו - המגפה מרימה את ראשה". 

בבתי החולים עדיין לא מרגישים את העלייה בתחלואה, אך החשש הוא שבעוד מספר שבועות יחול שינוי במצב המאושפזים. פרופ'  דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים הדסה, אמר ל-N12: "אנחנו ברגע שבו המגפה יכולה להתחיל להתפרץ על כל המשמעות של הדבר. בכל יום מספר המאומתים עומד לעלות. נראה אפקט דומינו של עלייה במספר המאומתים ובעקבות כך המאושפזים והחולים במצב קשה. לכן יש לחשוב כבר מעכשיו כיצד ניתן למנוע את זה: למשל ההחלטה להקל בשדה התעופה איננה מתאימה בתקופה זו. כדאי לנקוט זהירות מול מדינות שבהן נצפית עלייה בתחלואה. מעבר לכך יש להאיץ את מבצע החיסונים כדי שנוכל לבלום את תחילתו של גל התחלואה הבא". 

העלייה במקדם ההדבקה נידונה בהערכת מצב אתמול, שממנה עולה כי קצב הירידה של הגל הרביעי מתון. המומחים הביעו חשש שנתוני החולים החדשים יתייצבו בסביבות ה-500 ליום. הנתונים מעידים על תחלואה נרחבת מגיל לידה ועד גיל 11, והבכירים הדגישו כי חשוב לשמור על היקף בדיקות גבוה.

אם לא תהיה היענות גבוהה לחיסון הילדים בני 11-5, החשש במערכת הבריאות הוא שהעלייה תימשך. עם זאת, כרגע לא מתוכנן להטיל הגבלות חדשות והמשק צפוי להישאר פתוח. אתמול עדכן משרד הבריאות כי אין כרגע מדינות אדומות שהנסיעה אליהן אסורה.