בזמן שהתחלואה עולה - מצוקת בתי החולים נמשכת: 200 מיליון שקלים שהובטחו לבתי החולים הציבוריים, לנוכח המשך התפשטות הקורונה - לא הגיעו ליעד. התקציב אומנם כבר הועבר ממשרד האוצר, אלא שבמשרד הבריאות עדיין לא סיימו לנסח את מבחני התמיכה, המנגנון שקובע את סדרי העדיפויות של המשרד - ולכן הכסף לא הגיע לידי בתי החולים.
רק לאחר גיבוש ופרסום מבחני התמיכה, בתי החולים יוכלו לקבל מימון בהתאם לסעיפים ולתנאים שהוגדרו. כעת נחשף ב-N12 שלמרות שהכספים הועברו ממשרד האוצר למשרד הבריאות, בתי החולים הציבוריים ממשיכים להיתקל בקשיים ולא מקבלים את המימון שנדרש - למרות המשך העלייה בתחלואה בנגיף הקורונה.
מנכ"ל לניאדו לשר הבריאות: מצפה שתינתן הוראה כדי שהכסף יעבור
נדב חן מנכ"ל בית החולים 'לניאדו' אמר לנו היום (שלישי), כי "אנחנו מקבלים המון הבטחות שהכסף יגיע וכרגע רק מחצית מהכספים הועברו אלינו. הוגדר בהסכם שאם אחרי חודש יולי תחלואת הקורונה תימשך - ימשיך התקצוב ובכל זאת כרגע התקצוב לא ממשיך, למרות שאנחנו עם מיון קורונה ומחלקת קורונה פתוחה. אנחנו חיים מקצה לקצה כמעט שישה חודשים. אין לי מושג כמה אני יכול לשלם לספקים שלי, חלקם מוציאים לי מכתבים על ידי עורכי דין ותובעים את בית החולים. יש מגוון רחב של תירוצים שמשמיעים לנו - אבל יש התחייבות שלטונית. אנו זקוקים לכספים האלו כמו אוויר לנשימה ואני מצפה משר הבריאות החדש להתערב ולתת הוראה כדי שהכסף יעבור".
בעקבות המגפה בתי החולים הציבוריים נקלעו למשבר כלכלי חריף מתמיד. מנכ"לים של שבעה בתי חולים הקימו מאהל מול משרד האוצר בירושלים וקיימו מחאה מתמשכת שהסתיימה לפני כחצי שנה - בזכות הסכם שהושג מול האוצר ולפיו כ-630 מיליוני שקלים יועברו לבתי החולים לכיסוי החובות והפערים.
בשבוע שעבר התקיים לראשונה דיון בבג"ץ על מצוקת בתי החולים הציבוריים. פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל הדסה שהגיש את העתירה אמר: "אנחנו חיים מהיום להיום. בחודש האחרון אספנו מבתי החולים הממשלתיים חומרי חבישה ותרופות והיה מקרה נוגע ללב שרופאה ניגשה לסופר פארם לקנות לחולה תרופות. הציבור הירושלמי לא שונה מזה התל אביבי ויש להשוות תנאים. לא ייתכן כי הציבור כאן יקבל טיפול פחות טוב בגלל אפליה בחוק".
שופט העליון יצחק עמית סיכם את הדיון: "אנחנו ממליצים ומייעצים לעשות שולחן עגול עם נציגי בתי החולים: ברור שיש זעקה מהשטח, זעקה דחופה. יושבים פה אנשי אוצר, זה הזמן לחבוש את הפצעים ולשתף בהליך". בהחלטתם קבעו השופטים כי על הצדדים בעתירה להשלים מידע על גירעונות בתי החולים ומנגנון ההתחשבנות הצפוי לשנה הקרובה ולעדכן את בית המשפט עד לתחילת ספטמבר".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מודע למצבם הפיננסי של בתי החולים הכלליים במדינת ישראל ופועל לממש את ההסכם, שנחתם בין בתי החולים הציבוריים העצמאיים למשרד האוצר לפיו בתי החולים הציבוריים עצמאיים יתוקצבו ב- 630 מלש"ח. מסכום זה המדינה העבירה לבתי החולים סכום של 326 מליון שקלים, ופרסמה מבחני תמיכה בסכום של כ- 235 מלש"ח שיחולקו בימים הקרובים ובהתאם לעמידה של בתי החולים בתנאי המבחן. בשבוע שעבר משרדי הבריאות והאוצר סיכמו על תקצוב מבחני תמיכה נוספים שבאמצעותם יועבר התקציב לבתי החולים (כ- 70 מלש"ח), ויתרת הסכום תועבר עם פרסום מבחני התמיכה עד לסוף חודש יולי".