מאמצע חודש יוני, הקורונה החלה להתפשט מחדש בישראל. ההתפרצות המקומית הראשונה הייתה בבנימינה, ואט אט החלו להתגלות מאומתים גם במקומות אחרים ברחבי הארץ. מאז ועד היום הממשלה קיבלה רק כמה החלטות בודדות שלא מנעו את המשך התפשטות זן הדלתא. מ-20 חולים קשה ביוני, עד יותר מ-300 היום: כך נראתה ההתפרצות בישראל וכך הגיבה הממשלה - יום אחרי יום.

יוני: מהתפרצות מקומית – להתפשטות נרחבת

ב-14.6, ישראל הייתה שרויה עוד באווירת "סוף קורונה". מנכ"ל משרד הבריאות דאז חתם באותו היום על ביטול ההגבלה האחרונה שעוד נותרה אז - חובת עטיית המסכות במקומות סגורים. ההגבלה בוטלה לגמרי למעט מקרים חריגים.

5 ימים בלבד לאחר מכן, ב-19.6, משרד הבריאות הודיע על התפרצות מקומית בבנימינה. 45 ילדים מהיישוב אובחנו כחיובים, ובימים שלפני כן בכל הארץ לא היו מעבר לכ-20 מאומתים ביום. משרד הבריאות הודיע באותו היום כי מקור ההתפרצות נבדק, וייתכן שמדובר במשפחה ששבה מחו"ל.

מרכז הבדיקות של פיקוד העורף בבנימינה (צילום: חדשות 12)
מרכז הבדיקות של פיקוד העורף בבנימינה | צילום: חדשות 12

"כלל הדגימות נשלחו לריצוף באמצעות המערך הלאומי לריצוף גנומי וקיים חשד ראשוני שמדובר בווראינט ההודי", הודיע אז משרד הבריאות. "המשרד קורא לחייבים בבידוד להקפיד על הבידוד".  באותו היום בכל הארץ היו 46 מאומתים ו-23 חולים במצב קשה, והמשרד הודיע על חובת עטיית מסכות בבתי ספר במודיעין ובבנימינה.

הקורונה מתחילה להתפשט: יותר מ-100 מאומתים ביום

ב-21.6, לראשונה מאז החל להתפשט הזן ההודי, יותר מ-100 מאומתים אובחנו ביום. על פי נתוני משרד הבריאות, באותו היום התגלו 125 מאומתים, מצבם של 18 חולים הוגדר אז קשה.

יומיים לאחר מכן, ב-23.6, פרופ' חזי לוי פרסם הודעה על החמרה לא משמעותית בהגבלות. כחלק מההחמרה, מאותו יום אם קטין הפר בידוד, ניתן לתת קנס למבוגר שאחראי עליו. עוד הודיע לוי שיוכל להורות על חובת עטיית מסכה למשך שבועיים ברגע שזה יידרש כדי למנוע את ההתפרצות.

למוחרת כבר הגיעה העדות לכך שהקורונה התפשטה מעבר להתפרצויות המקומיות. בבדיקת מי שפכים באשקלון שערך משרד הבריאות אותרו סימנים להימצאותו של זן הדלתא. ביום הזה גם נחצה לראשונה רף ה-200 מאומתים, אך התחלואה הקשה עוד לא עלתה - מצבם של 26 חולים הוגדר קשה.

חובת עטיית המסכות חוזרת

יום לאחר זיהוי זן הדלתא במי השפכים, ב-25.6, החליט משרד הבריאות להחזיר את חובת עטיית המסכות במקומות סגורים, פחות משבועיים מאז הסיר את ההגבלה. בהודעה קצרה שהוציא המשרד נכתב: "החל מהיום בשעה 12:00, חלה חובת עטיית מסכה בכל מקום שאינו שטח פתוח, למעט במקום המגורים הקבוע". למרות שההתפרצות הייתה כבר די ברורה, הממשלה לא נקטה צעד משמעותי כדי למנוע אותה.

הצוות הרפואי במחלקת הקורונה של צה"ל ברמב"ם (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
הצוות הרפואי במחלקת הקורונה של צה"ל ברמב"ם | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

יולי: מאות מאומתים, זינוק בחולים קשה

כמו סוף חודש יוני, גם בתחילת חודש יולי הקורונה הראתה סימנים שהיא כאן להישאר. ב-4.7 לראשונה מאז ההתפרצות הנוכחית נחצה רף ה-300 מאומתים ביום. 343 מאומתים התגלו אז, וגם בגזרת התחלואה הקשה החלה עלייה ומצבם של 35 חולים הוגדר אז קשה. למוחרת, חל זינוק במספר המאומתים ליום כשאובחנו כבר 501 נדבקים חדשים.

ב-9.7 משרד הבריאות הודיע על הוספה משמעותית של מדינות לאלה המוגדרות בסיכון מירבי לתחלואה. על פי הנוהל של המשרד, חל איסור טיסה למדינות הללו אלא במקרים חריגים. מאז מדינות רבות הצטרפו לאלה האסורות בטיסה, והרבה מדינות אחרות תחת הקטגוריה שאחריה - מדינות עם אזהרת תחלואה חמורה.

באותם ימים התחלואה כבר החלה לזנק ממש. ב-12.7 אובחנו 730 מאומתים חדשים ומצבם של 45 חולים כבר הוגדר קשה. ב-15.7 מספר המאומתים שמתגלים ביום עלה ל-855, ובחולים קשה העלייה הייתה עוד קלה - 52 חולים קשה אושפזו אז בבתי החולים.

התו השמח והתו הירוק: הממשלה מתחילה להגיב

ב-16.7 הממשלה חידשה לראשונה את ההגבלות. ראש הממשלה בנט ומשרד הבריאות הודיעו על "התו השמח" - הגבלות שנוגעות לאירועים במקומות סגורים שבהם יותר מ-100 בני אדם. לפי החלטת הממשלה דאז, בכל אירוע שכולל את התנאים האלה, המשתתפים חייבים להציג תעודת חיסון או תוצאה שלילית בבדיקת קורונה. באותו היום הוחלט ש"התו השמח" ייכנס לתוקף ב-21.7.

כבר למוחרת, ב-17.7 נחצה רף ה-1,000 מאומתים ביום, ובישראל כבר אושפזו 58 חולים קשה. ב-22.7, החלה עלייה משמעותית בחולים קשה, והממשלה החליטה על התו הירוק.

התו הירוק הוסיף הגבלות למקומות סגורים נוספים מלבד אירועים שבהם יותר מ-100 איש: אירועי תרבות וספורט, מלונות ואטרקציות, חדרי כושר ואולמות סטודיו, מסעדות ובתי קפה,כנסים ובתי תפילה. הממשלה הודיעה שהמתווה הזה ייכנס לתוקף ב-29.7. כבר בהודעה הזו נכתב שעד 8.8, לא מחוסנים יוכלו להיכנס עם בדיקת pcr שלילית, ומ-8.8, כלומר החל מהיום, הלא מחוסנים יוכלו להיכנס למתחמים תחת התו הירוק רק בביצוע בדיקה מהירה על חשבונם.

 

החל מאותו היום, ב-22.7, מספר החולים שמצבם קשה עלה בכל יום בכ-10 ויותר.

22.7: 72 חולים קשה
23.7: 81 חולים קשה
24.7: 89 חולים קשה
25.7: 97 חולים קשה,
26.7: 108 חולים קשה, חציית רף ה-2,000 מאומתים ביום
27.7: 138 חולים קשה

בשלב הזה התחילו במשרד הבריאות לדון גם על צעדים אחרים מלבד הגבלות כדי למנוע את ההתפשטות. ב-29.7, בדיון שהתקיים בצוות לטיפול במגפות במשרד הבריאות, רוב המומחים המליצו על מתן חיסונים למבוגרים בני 60 ומעלה. ב-31.7 יצא לדרך מבצע החיסון השלישי, ובמקביל נחצה רף ה-200 חולים קשה. באותו היום אובחנו 2,435 מאומתים.

אוגוסט: אלפי מאומתים, מתקרבים לסגר?

בשבוע שעבר, ב-4.8 כבר התגלו בישראל 3,421 מאומתצים, ומספר החולים קשה עלה ל-236. בעקבות המשך ההתפשטות, ב-5.8 החליטה הממשלה על הרחבת התו הירוק.

נשיא המדינה יצחק הרצוג פותח במבצע החיסון השלישי
נשיא המדינה יצחק הרצוג פותח במבצע החיסון השלישי

בהתאם להחלטה, החל מ-8.8, כלומר החל מהיום, יחול התו הירוק בכל כמות משתתפים - באולמות וגני אירועים, כנסים, אירועי תרבות וספורט, בישיבה בבתי אוכל, במכוני כושר וסטודיו, מלונות ובתי קולנוע. כמו כן, יחול התו בבתי תפילה בהם יותר מ-50 מתפללים.

וכך הגענו עד הלום. למרות שלפי התפשטות התחלואה זה יהיה בלתי נמנע, גם היום שר הבריאות הורוביץ אמר שינסה להימנע ככל שניתן מסגר. "זה צעד מאוד קשה - אני לא מקבל את הטענות שצריך להחליט עליו כבר עכשיו ולשתק את המדינה מראש", אמר. "סגר הוא מוצא אחרון, וכל עוד יש סיכוי להימנע ממנו - נעשה כל מה שאפשר".