יוצאים שליליים ועדיין בבידוד: חשבתם שהמציאות החדשה שבה חולי קורונה יכולים לבצע בדיקות ביתיות הקלה על הישראלים שנדבקו בנגיף? מחלימים רבים ששוחחו עם N12 דווקא חושבים אחרת ונותרו חסרי אונים, לנוכח האבסורד החדש שנוצר בחסות ההנחיות של משרד הבריאות. מי שנמצא חיובי לקורונה בבדיקה מהירה, נאלץ לערוך בדיקה נוספת במתחמי בדיקות ה-PCR - אלא שהעומס הרב מעכב לעיתים את תוצאות הדגימות באיחור של יומיים. מעבר לזמן ההמתנה הארוך, הבעיה האמיתית היא דווקא העובדה שבמשרד הבריאות ממשיכים לספור את תקופת הבידוד של 10 ימים מרגע קבלת התוצאה החיובית - ולא מתייחסים לזמן החשיפה לחולה.

"לא חווה תסמינים - אך עדיין כלוא בבית"

רן, בן 42 מתל אביב נדבק לפני כשבועיים בקורונה ועדיין נמצא בבידוד: "ביום שלישי עשיתי בדיקת קורונה ביתית והתוצאה הייתה חיובית. מיד נכנסתי לבידוד והלכתי לעשות גם בדיקת PCR, אבל התוצאה הגיעה יומיים לאחר מכן. אומנם הכנסתי את עצמי לבידוד כבר מיום שני, אבל כל הימים האלה לא נספרים לי כחלק מהבידוד", הוא אמר בתסכול. "אתמול עשיתי בדיקת קורונה נוספת והתוצאה כבר הייתה שלילית. חלפו 12 ימים מהחשיפה, אני לא חווה תסמינים והתוצאות של הבדיקות הביתיות יוצאות שליליות - אך אני עדיין כלוא בבית".

הקורונה בישראל (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
הישראלים סובלים מאבסורד | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

המצב הנוכחי עלול לגרום לאפקט הפוך שבו מי שנמצא חיובי בבדיקה המהירה - יחליט לוותר על בדיקת PCR, כדי 'לקצר' לעצמו את תקופת הבידוד. "אם בן אדם יודע את נקודת הזמן שבה הוא נדבק, צריך להתייחס אליה כאל נקודת החשיפה לנגיף", טען רן. "הגיע הזמן לייצר מנגנון אחר: לאפשר לאנשים לבצע בדיקה מהירה שתשחרר אותם מבידוד במקרה שהם החלימו. אין טעם להחזיק בן אדם בריא בבית ולפגוע בשוק העבודה. כרגע אין שום דבר שמסמן שאני חולה בקורונה ואין היגיון בזה שאני נמצא בבית סגור בגלל אנשים שלא התחסנו. הגיע הזמן לחיות לצד הקורונה - אם אני מחוסן ומרגיש טוב, אין סיבה שאהיה סגור בבית".

ד"ר מזרחי: "המדיניות הנוכחית לא כל כך הגיונית"

ל', תושב תל אביב שותף לתחושת האבסורד: "כשהודיעו לי שנחשפתי לחולה מאומת, רכשתי מיד את בדיקת האנטיגן בבית כדי לדעת מה מצבי. אומנם הרגשתי חלש מעט, אבל מכיוון שאני מחוסן בשתי מנות הנחתי שזה לא יחמיר. בבדיקת האנטיגן יצאתי חיובי, אבל החלטתי שלא לבצע בדיקת PCR", הוא מודה.

"המשמעות הייתה להאריך את הבידוד ל-10 ימים מרגע הבדיקה ולא מרגע החשיפה לחולה. פשוט ישבתי בבית וחיכיתי שהתסמינים יעברו לגמרי. לאחר מכן, עשיתי שתי בדיקות ביתיות נוספות - ובשתיהן התקבלה תשובה שלילית. בנסיבות האלה לא ברור למה בכלל צריך להישאר בבידוד כפוי. המשמעות של 10 ימים בידוד מרגע הבדיקה היא שאנשים נמנעים מלבצע אותה. זה חבל, וזה פוגע בנפש ובכלכלה", הוא הוסיף.

ד"ר אבי מזרחי, מנהל מחלקת הקורונה בביה"ח "שמיר"
ד"ר אבי מזרחי: "תקופת הבידוד צריכה להיות 5 ימים"

ד"ר אבי מזרחי, מנהל מחלקה פנימית במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) ולשעבר מנהל מחלקת הקורונה אמר ל-N12: "תקופת הבידוד צריכה להיות 5 ימים לכל היותר. בחלק גדול מהעולם זו היא קופסת הבידוד הנדרשת וכך צריך לנהוג גם בישראל. המדיניות הנוכחית לא כל כך הגיונית: אם אני מרגיש לא טוב, אך נבדק לאחר יומיים - מדוע מתנהלים לפי תאריך הבדיקה ולא בהתאם לתסמיני המחלה או החשיפה? עם זאת, לא ברור מהי רמת המהימנות של הבדיקות המהירות והביתיות. הבדיקות נעשות היום בצורה יותר שטחית מאשר בעבר, יש עייפות החומר גם בקרב הדוגמים שלא תמיד מקפידים על הפרוטוקול".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "חישוב ימי בידוד הם מיום בדיקת PCR חיובית. במידה ואדם ביצע בדיקה מהירה (מתועדת) או PCR חיובי גבולי ב-48 שעות שקדמו לבדיקת PCR החיובית, חישוב הבידוד יהיה מיום הבדיקה הראשונה. לא נשקלת בעת הזאת חישוב בידוד מעת הדבקה או תחילת תסמינים. בדיקה מהירה איננה בדיקה מתאימה לצורך קיצור בידוד".