מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש העביר היום (שני) תדרוך לתקשורת ובו התייחס למתווה החזרה ללימודים. אש הבהיר כי הוא מתנגד להצעה של שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון לקצר את הבידוד ליומיים בלבד עבור התלמידים: "זה לא המתווה שסוכם או אושר אתמול בדיון", אמר.
"אנחנו בשיח ובניית המתווה עם משרד החינוך", הוסיף. "זו אחת הנקודות שעוד לא נסגרה: מה עושים עם מגעים של מאומתים. אנחנו לא מקבלים את ההצעה של בידוד 48 שעות, בדיקה שלילית וחזרה ללימודים כפי שהיא. זה בלתי אפשרי, זה יגביר את התחלואה ויהיו עוד נדבקים בכיתה".
יחד עם זאת, הערב ב"מהדורה המרכזית" פרסמנו שבמשרד הבריאות מוכנים ללכת למעין מתווה חדש, של פיילוט שינוסה בחודש אוגוסט במוסדות החינוך החרדיים. על פי המתווה, הילדים ייבדקו באופן רציף בכל יום או פעם ביומיים, ואם יעברו את הבדיקות יקבלו פטור מבידוד. אולם, יש כאן שאלות טכניות: מי יממן את כל הבדיקות הללו במידה ורמת התחלואה בכיתות תעלה? כמו כן, האם יש יכולת לוגיסטית לבדוק כל כך הרבה בפרק זמן קצר כל כך?
בנושא אחר, פרופ' אש אמר היום כי משרד הבריאות החליט להחריג ילדים בני 12 ומטה מ"התו הירוק" כך הם לא יידרשו לעבור בדיקות קורונה. הפרטים במלואם, כך אמר, יתפרסמו עם אישור התקנות החדשות. עוד התייחס פרופ' אש לסוגיית מימון הבדיקות: "במסגרת התו השמח בדיקות מתחת לגיל 12 הן במימון המדינה. החל מה-8 באוגוסט יפעל מערך בדיקות שכל אדם ישלם כמה עשרות שקלים עבור הבדיקה".
לגבי הבדיקות הביתיות שיחלו להימכר בבתי המרקחת אמר פרופ' אש: "אלו בדיקות לשימוש עצמי בלבד וזו לא בדיקה שתחליף את ה-PCR. אם נמצאת חיובי בבדיקה מהירה - עליך להיכנס לבידוד ולהיבדק בהקדם ב-PCR. אם נמצאת חיובי בבדיקת PCR אין טעם ואין צורך בבדיקה נוספת".
פרופסור אש התייחס למבצע החיסונים ואמר כי הוא שמח לשמוע על ההיענות הגבוהה של בני 12 ומעלה ללכת להתחסן. "אני מאוד מקווה שהמגמה הזו תימשך", אמר, "זה חשוב לקראת פתיחת שנת הלימודים".
"הירידה ביעילות החיסונים נגד תחלואה קשה מדאיגה אותנו", אמר לגבי הנתונים שהתפרסמו לאחרונה. "גם ירידה ל-90% יעילות זה מדאיג ויש לזה משמעות. יכול להיות שבמספרים האלה נקבל החלטה לצאת לדרך עם מנת חיסון שלישית". עוד הוסיף כי החל מתחילת אוגוסט אנשים מעל גיל 18 יחסונו בחיסון של מודרנה. זאת, כדי לנצל את כמות החיסונים הקיימים במלאי.
"בקרב בני 12-15 בחברה הערבית המצב לא טוב", הסביר. "רק 10% התחסנו מקרב הילדים - בהשוואה לכ-40% מהחברה הכללית. אנחנו מסתכלים בדאגה על עליית התחלואה בחברה הערבית - יש יותר ויותר מקרים. החשש הגדול שלנו הוא שתהיה התפרצות בחברה הערבית לכן חשוב לנו לקרוא לאנשים לצאת ולהתחסן. זו הדרך להפחית את התחלואה".
לקראת ראש השנה שיחל בספטמבר אמר פרופ' אש כי המשרד פועל על גיבוש מתווה לטיסות לאומן. "במידת הצורך נפנה לרשויות באוקראינה", הבהיר. "אנחנו רוצים למצוא את הדרך הנכונה שבה הנסיעה הזו תהיה בטוחה עבור הנוסעים ועבורנו, כדי שלא יביאו תחלואה לארץ".