מחכים שעות לבדיקת קורונה - האם העומסים יופחתו? העומסים החריגים במתחמי בדיקות הקורונה נמשכו גם אתמול (חמישי), וגורם ביטחוני ששוחח עם N12 טוען כי הסיבה לכך היא שלא התקבלו תקציבים להרחבת צוותי הבדיקה: "ציפינו שתהיה עלייה ברצון להיבדק אבל לא התקבל אישור תקציבי להגדיל את מספר צוותי הבדיקה של פיקוד העורף מ-130 ל-150 צוותים". במשרד האוצר טענו כי "לא התקבלה בקשה להגדלת צוותי הבדיקות".

לדברי אותו גורם, בפיקוד העורף עובדים ב-150% תפוקה ומפעילים יותר מ-30 מתחמי בדיקות קורונה ברחבי הארץ. עד לשעה 15:00 אתמול, נערכו 40 אלף בדיקות קורונה רק במתחמי פיקוד העורף – כשהשיא הקודם עמד על 35 אלף בדיקות עד לאותה שעה.

בדיקת קורונה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
תורים ארוכים ובלתי נגמרים לבדיקות קורונה ברחבי הארץ | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90



דבר נוסף שהגביר מאוד את העומסים הוא שקופות החולים צמצמו משמעותית את פעילותן בימי החג - לרמה של 25% בלבד, מה שהוביל את יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, לשגר מכתב בהול לשר הבריאות: "יש לגייס במיידי את קופות החולים להפעלת מתחמי בדיקות קורונה גם בשבתות וחגים בכל רשות, ולאפשר קביעת תורים מהיום להיום. לא יעלה על הדעת שמטופל ימתין שבוע לביצוע בדיקת קורונה".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "לא התקבלה בקשה במערכת להגדלת צוותי הבדיקות מ-130 ל-150. משרדי הבריאות והאוצר דנים בנושא ופועלים להגדלת צוותי הבדיקה". 

ראש הממשלה ושר הבריאות פועלים כדי להפחית את העומסים 

ראש הממשלה בנט התייחס אתמול לעומסים במתחמי בדיקות הקורונה ואמר: "אני מודע להיקף העומסים במתחמי הבדיקות ועוקב אחר הדיווחים על המתנה ארוכה מדי בתורים. שר הבריאות ניצן הורוביץ ואני פועלים במאמץ משותף כדי לטפל במצב בהקדם האפשרי".

בנט נקב במספר פעולות שהוא והורוביץ נוקטים על מנת להסדיר את הנושא:

• מהיום פועלים כבר כ-130 צוותי בדיקה במקום 115. המשמעות: כ-5,000 איש נוספים יוכלו להיבדק מדי יום
• כלל קופות החולים התבקשו ליטול חלק במאמץ
• ראשי רשויות קיבלו הקצאה מיוחדת של כחצי מיליון ש"ח להפעלת סדרנים במתחמי הבדיקות
• משאבים מוסטים למרכזים הצפופים יותר

"המדיניות שלנו היא קיום שגרת חיים מלאה לצד זן הדלתא", הדגיש בנט, "זה דרש מאיתנו להוציא לפועל את מבצע החיסונים ואת זה ביצענו - ובנוסף לקיים התאמות ולפעול בגמישות. אם יש תקלות, אנחנו מתקנים אותן ומוצאים פתרונות. אנחנו חוגגים את חגי תשרי עם המשפחה, בלי סגר, כאשר הילדים בבתי הספר והמשק פתוח. זה מאמץ גדול שמחייב אחריות מהצד שלנו, וסבלנות מצדכם, הציבור".

מוקדם יותר, ערך מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, תדרוך לציבור, שבמהלכו התייחס לסוגיית העומסים: "בערב החג היו פניות רבות למתחמי הבדיקות וגם היום זה נמשך. אנו מעריכים שזו תוצאה של הרבה בידודים ובדיקות לקיצור בידוד, פניות לצורכי התו הירוק ואנשים שהיו במגע עם חולה מאומת. אנחנו פועלים כדי להרחיב את זמינות הבדיקות, את מספר הדוגמים ואת הפריסה הארצית - מתחמי פיקוד העורף יפעלו יותר שעות עם יותר בודקים".



עוד הבהיר פרופ' אש כי לטובת פעילויות התו הירוק נדרשת בדיקת אנטיגן בלבד – ולא בדיקת PCR וקרא להשתמש בעמדות בדיקות מהירות רבות שהוקמו ברחבי הארץ למטרה זו, ולא בעמדות בדיקות ה-PCR. לדבריו, פעילות התו הירוק היחידה שמצריכה בדיקת PCR, שתקפה ל-72 שעות, היא כניסה לבתי מלון.

בעקבות העומסים במתחמי בדיקות הקורונה, צפוי להתקיים דיון דחוף בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ביום ראשון הקרוב ב-9:00 בבוקר - זאת לאחר שבדיון שהתקיים בשבוע שעבר, יום לפני ערב ראש השנה, התריע יו"ר הוועדה, ח"כ הרב גלעד קריב, על היערכות בלתי מספקת בנושא הבדיקות ועל האפשרות להיווצרות תורי ענק במתחמים בתקופת החגים.



"על הגורמים האחראיים להבטיח שעומסי הענק במתחמי הבדיקות לא יחזרו על עצמם לקראת יום הכיפורים ובחג הסוכות", אמר ח"כ קריב. "עומסים אלה מובילים את הציבור הרחב לוותר על הבדיקות ובכך נגרם נזק של ממש למאמץ לבלימת התחלואה, לצד הפגיעה ביכולתם של המשפחות הצעירות לחגוג את החגים בהתאם לתכניותיהן".