התו הירוק המלא חזר היום (רביעי) במלואו לחיינו, ובמקביל גם חובת בדיקות הקורונה לכאלו שלא התחסנו. לאחר תקופה ארוכה שבה הכניסה לבתי עסק ולמוקדי הבילוי נעשה בצורה חופשית – ההגבלות המשמעותיות מהעבר חוזרות. במהלך היום דיווחו במד"א על עומסים בעמדות הבדיקות המהירות במרכז הארץ, וכן על בעיות בתשלום של ילדים על בדיקות, נושא שנפתר אחר הצהריים. איך זה עובד? N12 עושים סדר עם כל מה שצריך לדעת לפני שיוצאים מהבית.
באילו מקומות חובה להציג בדיקות מהירות?
מי שאינו מחוסן או מחלים – כולל ילדים מגיל 3 ומעלה – עליו להציג תוצאה של בדיקה שלילית בכל אחד מהמקומות הבאים:
- אירועי תרבות וספורט
- כנסים ותערוכות
- בתי מלון
- חדרי כושר וסטודיו, בריכות וקאנטרי קלאב
- בתי תפילה מעל ל-50 איש
- אולמות וגני אירועים
- פסטיבלים
- מסעדות, ברים חדרי אוכל ובתי קפה
- מוזיאונים וספריות
- אטרקציות תיירותיות ופארקי שעשועים
- אוניברסיטאות ומוסדות להשכלה גבוהה
כמה צריך לשלם על בדיקה מהירה לילדים?
מבוגרים וילדים מעל גיל 12 שאינם מחוסנים (מלבד אלו שמבחינה רפואית אינם יכולים להתחסן) - יצטרכו לשלם על הבדיקות מכיסם, בעלות של 52 שקלים
ילדים מגיל לידה עד 3: פטורים מהצגת תו ירוק ואינם צריכים להיבדק כלל.
ילדים בגילאי 3 עד 12: צריכים להיבדק, אך פטורים מתשלום והבדיקות עבורם הן בחינם. זאת, מאחר שאין עדיין אישור לחיסון עבורם.
ילדים מעל גיל 12: יצטרכו לשלם על בדיקת קורונה. אם הם מחוסנים או מחלימים - אינם צריכים להיבדק.
מה ההבדל בין בדיקה מהירה לבדיקת PCR?
בדיקת PCR היא בדיקת מעבדה שנעשית כיום בסניפי קופות החולים ובמתחמי "היבדק וסע" שמופעלים על ידי פיקוד העורף. מומלץ לבצע בדיקה כזו רק אם חווים תסמינים לקורונה או במקרה של מגע הדוק עם חולה מאומת. במקרים אחרים, לצורך קבלת התו הירוק, יש להשתמש בבדיקות המהירות - בדיקות מסוג "אנטיגן" שהתוצאה שלהן מתקבלת תוך כחצי שעה מרגע ביצוע הבדיקה.
איפה עושים את הבדיקות המהירות?
ברחבי הארץ פרוסות 150 עמדות בדיקה של מד"א ו-65 עמדות נוספות של חברת "איכילוב well" - במתחמים האלו יכולים ילדים בגילאי 3-12 לעבור בדיקה מהירה בחינם. יש מתחמים נוספים של בדיקות מהירות בטרם רפואה דחופה וב"ביקורופא" - אך הן בתשלום לכל הגילאים כולל 3-12.
במשרד הבריאות הסבירו: "החל מהבוקר פועלות ברחבי ישראל תחנות בדיקות מהירות למתן תו ירוק. בני 3-12 ומנועי חיסון זכאים לבדיקות במימון המדינה, על פי הזדהות, במתחמים הייעודים שמופעלים על ידי הזוכים במכרז משרד הבריאות - מד"א ו'איכילוב well'. שאר הנבדקים - במימון פרטי. מערך הבדיקות המהירות יפעל במתכונת הרצה למשך מספר ימים ובהמשך הפריסה תורחב ותותאם בימים בהתאם לביקושים".
לרשימת תחנות הבידוק המלאה של מד"א: לחץ כאן
לרשימת התחנות של איכילוב-וול, לחץ כאן
מה התוקף של בדיקת קורונה מהירה?
התוקף הוא ל-24 שעות. המשמעות היא שלפני כל ביקור של ילדים ולא מחוסנים בבתי עסק ובשאר המקומות שצויינו יהיה צורך לבצע את הבדיקה מחדש.
מה לגבי בדיקה מהירה בחופשות במלונות?
מלונות מחויבים בתו הירוק ולכן האורחים יצטרכו להציג תעודת מתחסן או מחלים בכניסה, או לחלופין תוצאת בדיקת קורונה שלילית. ילדים עד גיל שלוש לא צריכים להציג בדיקה. ילדים בגילאי 3-12 ומבוגרים לא מחוסנים צריכים להיבדק לפני השהות – כשהבדיקה הרלבנטית היא בדיקת PCR שתוקפה 72 שעות ולא בדיקה מהירה. הבדיקה תשמש אותם לאורך כל החופשה גם אם היא ארוכה יותר משלושה ימים.
יש מקומות שבהם לא צריך להציג בכניסה תו ירוק?
כן. מקומות שבהם חלות הגבלות על בעלי עסקים במסגרת התו הסגול אינם מחייבים בכניסה הצגת תעודת מתחסן, מחלים או בדיקה שלילית. זה בתוקף לגבי המקומות הבאים:
- קניונים
- מרכזי מסחר
- חנויות (חנויות עד 100 מ"ר יוחרגו ולא יופעל בהן תו סגול)
- מתחמים שבהם מתקיימת קבלת קהל
וגם: אתרים המפעילים עמדת בדיקות מהירות מחוץ למתחם יורשו לאפשר כניסה למבקרים גם ללא הצגת תו ירוק. בדיקה כזו תוכל לשמש את המבקר לטובת כניסה למתחם הספציפי בלבד.
מה קורה עם הבדיקות הסרולוגיות?
לקראת פתיחת מערכת החינוך כבר החל פיילוט לבדיקות סרולוגיות שיאתרו ילדים שהחלימו מקורונה ולא ידעו על כך, כדי שימשיכו בשגרת הלימודים גם במקרה של מגע עם חולה מאומת. עד היום נבדקו כבר 27,230 ילדים בבדיקות הדם לאיתור נוגדנים לקורונה. 17% מהם נמצאו חיוביים ובמסגרת מתווה "הכיתה הירוקה" יוכלו להימנע מבידוד בבתי הספר בזכות היותם מחלימים. בתחילת ספטמבר צפוי המבצע להתרחב לאזורים נוספים בארץ, כך שילדים שיימצאו חיוביים בבדיקה יהיו פטורים מבידוד.