מחקר חדש מוכיח: מחוסנים עם רמת נוגדנים גבוהה - מוגנים יותר מהדבקה ומדבקים פחות. המרכז הרפואי שיבא מפרסם הלילה (בין רביעי לחמישי) מחקר בכתב העת היוקרתי "NEW ENGLAND", שממנו עולה כי קיימת התאמה בין רמת נוגדנים גבוהה לבין הסיכוי להדביק ולהידבק בנגיף הקורונה.
המחקר נעשה על בסיס הנתונים של 5,000 עובדי שיבא שהתחסנו בשתי מנות, כשבישראל היה נפוץ זן האלפא של הנגיף. מתוך אלפי העובדים אותרו 39 מחוסנים שנדבקו בקורונה בטווח של עד שלושה חודשים מקבלת החיסון. את קבוצת העובדים הזו השוו לקבוצה בעלת מאפיינים דומים של מחוסנים שלא נדבקו בנגיף, וערכו להם בדיקות סרולוגיות שוטפות.
פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים בשיבא ומובילת המחקר, הסבירה כי "בכל חודש עקבנו בבדיקה סרולוגית אחר המחוסנים, אלו שנדבקו ואלו שלא נדבקו. ראינו הבדל משמעותי בכמות הנוגדנים בין אלו שנדבקו לבין אלו שלא חלו בקורונה".
לדברי פרופ' רגב-יוחאי, "רמת הנוגדנים המנטרלים נמוכה פי שלושה במאומתים מחוסנים שנדבקו בנגיף לעומת קבוצת הביקורת. כלומר, הסיכון להידבק בקורונה קטן יותר בקרב מחוסנים עם רמות גבוהות יותר של נוגדנים מנטרלים". היא הוסיפה כי ככל שרמת הנוגדנים המנטרלים גבוהה יותר – הסיכון להדביק אחרים פוחת.
המחקר נעשה בשיתוף פעולה עם חוקרים של אוניברסיטת הרווארד. החוקרים בדקו את רמת העומס הנגיפי של המחוסנים שנדבקו בקורונה וגילו שככל שהנוגדנים בגופם היו גבוהים יותר - כך העומס הנגיפי היה נמוך יותר. המשמעות היא שהסיכוי שלהם להדביק אנשים אחרים פחתה באופן משמעותי.
התוצאות האלו הוצגו הערב גם בפני צוות הטיפול במגיפות שמייעץ למשרד הבריאות ודן באישור מנת חיסון שלישית לקשישים. פרופ' רגב-יוחאי התייחסה לכך: "המידע יכול לסייע בקבלת ההחלטה למי מומלץ לתת את מנת החיסון השלישית. אין ספק שמנה שלישית תקפיץ את רמת הנוגדנים, אך עדיין אין מספיק מידע בנוגע לתופעות הלוואי והפרופיל הבטיחותי". היא הבהירה כי "מומלץ לחסן במסגרת מחקרית ולנהל מעקב, ורק לאחר מכן יהיה ניתן לבסס המלצה גורפת".
המחקר נערך בשלבים מוקדמים של המגיפה בישראל, כך שלא ניתן ללמוד ממנו על יעילות החיסון מול זן הדלתא. פרופ' רגב-יוחאי: "אנחנו לא יכולים לדעת מה ההשלכות על הזן הנוכחי, וכעת מתקיים מחקר של מעקב אחרי עובדי שיבא ומחקר נוסף על משפחות עם חתך גילאים נרחב יותר". עם זאת, היא הבהירה כי "ניתן לומר בבירור שכאשר נצפית ירידה ברמת הנוגדנים - יש לכך משמעות גם לירידה ברמת היעילות של החיסון".