בעיצומו של החופש הגדול ועל רקע התפרצות זן הדלתא ברחבי העולם: משרד הבריאות הודיע היום (חמישי) כי בכוונתו להכריז על יוון, איטליה, איחוד האמירויות, בולגריה וצרפת כמדינות אדומות. חמשת יעדי התיירות הפופולריים בקרב הישראלים צפויים להיכנס לרשימת המדינות האסורות לטיסה לצד: אוזבקיסטן, ארגנטינה, בלרוס, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו, ספרד, קירגיסטן ורוסיה.
עוד מעדכנים במשרד הבריאות כי החל ממחר, 30 ביולי, יתווספו לרשימת המדינות האדומות שלושה יעדים נוספים: בריטניה, טורקיה, קפריסין וגיאורגיה. נדגיש כי בהליך הניתוח של משרד הבריאות המדינות מסווגות ל-3 רמות: מדינה אדומות (ברמת סיכון מרבית), מדינה כתומות (עם אזהרה חמורה) ומדינות צהובות (עם אזהרת מסע). אם אחת מהמדינות עומדת על בקריטריון אחד לפחות מאלה שנקבעו – היא תסווג בהתאם.
מוקדם יותר היום עדכן משרד הבריאות כי ברשימת המאומתים שחזרו מחו"ל ב-10 הימים האחרונים, נמצאים 146 חולים מאומתים - 98 מהם מחוסנים. 23 חזרו מיוון ו-20 מבולגריה.
בתוך כך, ועדת החוקה של הכנסת התכנסה היום (חמישי) לדיון מעקב אחר פעילות ועדת החריגים בנתב"ג. במהלך הדיון חשפו נציגי רשות האוכלוסין וההגירה את נתוני הבקשות שהגישו הישראלים לוועדה, ומהם עולה כי בשלושת החודשים האחרונים אישרה הוועדה 23% מהבקשות. המדינה ה"אדומה" הפופולרית ביותר מבחינת כמות הבקשות היא רוסיה, שעבור הנסיעה אליה הגישו הישראלים יותר מ-14,500 בקשות.
ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר אלרעי פרייס, טענה בוועדת החוקה כי המדיניות הנוכחית בנתב"ג לא מספיקה לבלימת התחלואה. "הגענו כבר ל-800 אנשים וחולים שנכנסו דרך המעברים בעיקרם מנתב"ג ויש לנו בין 100 ל-250 חולים שנכנסים ביום", אמרה. "בין 50% ל-60% (מהמאומתים) מתגלים כבר בנתב"ג בבדיקה הראשונה והיתר מתגלים במהלך הבידוד".
ראש שירותי בריאות הציבור טענה כי מדובר בעלייה אקספוננציאלית בתחלואה המיובאת. "מה שבאמת מדאיג אותנו היא תחלואה שבאה מכל העולם", הוסיפה. "ואני מדברת בעיקר על תחלואה של מחוסנים. שיעור התחלואה מכל העולם עומד על בין 0.1% ל-0.6%".
במהלך דיון בוועדת החוקה על נושא הנסיעות לחו"ל, התייחס יו"ר הוועדה גלעד קריב לעימות המתוקשר בין גורמים במשרד הבריאות לגורמים במשרד החינוך. "אנחנו כאן בוועדה מכבדים מאוד את העמדות המקצועיות שמוצגות על ידי משרד הבריאות", אמר קריב.
עוד הוא הוסיף כי "מטבע הדברים, השיח הדמוקרטי לא רק מאפשר אלא גם מחייב שיח פתוח וביקורתי, אבל לפחות כאן בוועדה יש אמון גדול ביושרה ובמחויבות המקצועית של כל מי שעוסקים בשמירה על בריאות הציבור". כשנשאל על ידי אחד מחברי הוועדה על מה הוא רומז - השיב: "אני רומז לזה שטוב שנשמעות הרבה דעות בשיח הציבורי, אבל הן צריכות להישמע מתוך כבוד עמוק מאוד לאל שמקדישים את ימם ואת לילם לבריאות הציבור".