בתחילת השבוע שעבר אושפז בבית חולים בצפון הארץ גבר בן 53 שעבר התקף לב קשה ונזקק לחיבור למכונת אקמו - ומת לאחר שלא נמצא לו מכשיר פנוי, כך פרסמנו אמש (רביעי) לראשונה ב"מהדורה המרכזית". הגבר, שלא היה חולה קורונה, אושפז בבית חולים קטן יחסית ובמשך שעות ארוכות ניסו למצוא עבורו מרכז רפואי אחר, שבו יש את המכשיר וצוות רפואי פנוי לטפל בו, אך הניסיון העלה חרס והמטופל בסופו של דבר מת.
כמה שעות לאחר שניסו למצוא לו בלא הצלחה מכשיר אקמו פנוי, מצבו הידרדר ולאחר החייאה שעבר, נאלצו הרופאים לקבוע את מותו. רוב מכשירים האקמו בישראל כיום תפוסים על ידי חולי קורונה לא מחוסנים, כ-30 מתוך 49 בסך הכול. על רקע הנתון הזה, עוד ועוד רופאים מומחים לטיפול המורכב מזהירים: אנחנו במרחק 6-7 חולים נוספים לפני שחולים שצריכים אקמו לא יוכלו לקבל טיפול.
מכשירי האקמו מחליפים את פעולת הריאות או הלב והריאות יחדיו אצל החולים שבמב הכי קשה, והם הסיכוי האחרון שלהם לנצח את הנגיף, מה שמכונה התחנה האחרונה. הבעיה שבבתי חולים רבים בישראל אין מכשירי אקמו, כמו בלניאדו בנתניה ובהלל יפה בחדרה.
"אנחנו נזקקים לטפל לעיתים בחולים קשה במכשיר אקמו, עד היום נאלצנו לשלוח את החולים האלה לבתי חולים מרוחקים, כולל עד לירושלים", הסביר מיקי דודקיביץ', מנהל ביה"ח הלל יפה. "למעשה, בין תל-אביב לחיפה אין אף מכשיר אקמו לטיפול בחולים שזקוקים למכשיר אקמו. זאת פגיעה משמעותית באיכות הטיפול".
"אנחנו מאוד מאוד קרובים למצב שבו אנחנו נהיה במצוקה רצינית ואנחנו האמת נמצאים במצוקה הזאת כמעט מדי יום", סיכם ד"ר אורי גלנטה, מנהל שירות האקמו לכשל נשימתי, המרכז הרפואי סורוקה.