לקראת תרופה לחולי הקורונה במצב קל: אתמול (שלישי) התפרסמו בכנס האירופי למיקרוביולוגיה קלינית ומחלות זיהומיות (ECCMID), תוצאות המחקר הקליני לקראת תחילת השלב השלישי והאחרון של הניסוי. המחקר נערך ב-80 מרכזים רפואיים ברחבי העולם ובו לקחו חלק כ-300 חולי קורונה במצב קל עד בינוני, חלקם קיבלו את התרופה שנקראת "מולנופירביר" וחלקם קיבלו תרופת-דמה (פלצבו). מתוצאות הניסוי עולה כי בקרב הקבוצה שקיבלה את התרופה - הייתה ירידה במספר האשפוזים בשל החמרה של המחלה. עוד עלה כי התרופה לא הובילה לתופעות לוואי משמעותיות.
פרופ' יוסף קרקו, מנהל היחידה לפרמקולוגיה קלינית בבית החולים הדסה עין כרם והחוקר שהוביל את המחקר בישראל, הסביר: "כבר שנה וחצי שאנחנו מתמודדים עם המחלה ועיקר תשומת הלב שלנו הייתה לחולים במצב קשה. אלו אנשים שעלולים למות ולכן שמנו את כובד המשקל בניסיון לעזור להם ולתת להם מענה. מנגד, רוב החולים הם במצב קל ובינוני והם לא מאושפזים".
"עד היום בדקנו את המדדים שלהם אבל לא הצענו להם טיפול באופן מעשי", מסביר פרופ' קרקו, "עכשיו מבינים שצריך להתחיל לטפל גם בחולים הקלים והבינוניים שנמצאים בקהילה. זאת מכיוון שחלק מהם מדרדרים וכשמטפלים בחולים מבעוד מועד אפשר למנוע את ההדבקה. משתי הסיבות האלה יש היגיון רב להתחיל לטפל גם בחולים שהם בעצם מחוץ לבתי החולים".
במהלך המחקר, התרופה ניתנה במשך חמישה ימים, פעמיים ביום. פרופ' קרקו מוסיף: "אמנם חלק גדול מהחולים במצב קל עד בינוני מחלימים, אך יש ביניהם כאלו שהופכים לחולים במצב קשה ומגיעים לאשפוז. כעת יש שינוי חשיבה שאומר - בואו נמנע את ההחמרה והמעבר למחלקות הקורונה".
ממשלת ארצות הברית התחייבה לאחרונה לרכוש מיליון ו-700 אלף יחידות של התרופה, ברגע שיינתן אישור לשימוש חירום על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA). העלות הכוללת של האספקה מסתכמת ביותר ממיליארד דולרים. ד"ר רוי ביינס, המנהל הרפואי הראשי במעבדות המחקר של MSD אמר: "ישנה חשיבות גדולה לקדם טיפולים אנטי-ויראליים כדי לטפל בהשלכות ההרסניות של הקורונה ברחבי העולם. אם המחקר יצליח, נוכל לתת מענה לצורך הדחוף בטיפול".