סיכום שבוע מפתיחת מבצע הבדיקות הסרולוגיות: היום (שבת) נחשפת רשימת הערים והיישובים שבהם שיעור החיוביים מבין הילדים בני שלוש עד 12 הוא הגבוה ביותר. עד כה, יותר מ-300 אלף ילדים נדגמו, ובזכות המבצע כ-30 אלף מהם יהיו זכאים לתו ירוק. אך למרות גודל המבצע שנועד לצמצם למינימום את הבידודים במערכת החינוך, נראה שמיום ליום מתגלים בו עוד כשלים, והביקורת על תפקוד המערך מצטברת.

מבצע בדיקות סרולוגיות לילדים: כל הפרטים

נדגיש שעבור המבצע נערכו לילדים בדיקות דם וכאשר התוצאה חיובית המשמעות היא שהילד החלים מקורונה ובגופו אותרו נוגדנים לנגיף. הילדים האלו יהיו זכאים לתו ירוק ופטורים מבידודים במערכת החינוך.

אלו הם שיעורי הבדיקות הסרולוגיות החיוביות לפי המיקומים בארץ:

מחוז דרום:
פזורה - 13.8%
נתיבות - 15.6
רהט - 19%
קריית גת - 15.9%

שדרות - 4.2%
מ.א שער הנגב - 3.5%

מחוז דן:
אור יהודה - 13%
קלנסוואה - 26.7%
זמר - 25%
טייבה - 21.9%
כפר קאסם - 21.4%

כפר סבא - 3.1%
גני תקווה - 4.7%

מחוז חיפה:
עוספיא - 39.15%
פורדיס - 35%
שיבלי - 23.9%
כפר כנא - 21.1%

מגדל העמק - 12.03%
טורעאן - 11.2%

מחוז צפון:
עג׳ר - 48%
כאוכב אבו אל היג׳א - 30%
בענה - 31.54%
כפר מנדא - 26.37%

מטולה - 1.82%
יסוד המעלה - 1.20%
כפר ורדים - 3.20%

מחוז ירושלים והמרכז:
אבו גוש - 34.8%
לוד - 18.8%
ירושלים - 17.7%
מ.א. מטה יהודה - 17.3%

מעלה אדומים - 10.47%
גבעת זאב - 11.46%



הביקורות על ההתנהלות

המבצע הענק שהחל בתחילת השבוע יצא לדרך אולי קצת מהר מדי, כך טוענים הורים רבים שילדיהם נבדקו לנוגדנים. אלה ויין, אמא לשלושה ילדים שביצעו את הבדיקות הסרולוגיות בתחילת השבוע מספרת שעד היום היא לא קיבלה את תוצאות הבדיקות. "עדיין לא קיבלנו שום תוצאה, אני בודקת את האפליקציה של קופת החולים והאתר שלהם כמה פעמים ביום ואין שום תשובה לאף אחד מהילדים״. 

• מתווה פתיחת הלימודים: שאלות ותשובות

• השאלות הקשות על מתווה פתיחת הלימודים

״אני מרגישה שעשינו סתם את הבדיקה, סתם עמדנו בתור״, אומרת ויין באכזבה. ״עשינו את מה שהתבקשנו לעשות ועשינו את זה לחינם. הייתי מצפה שיצרו איתי קשר גם עם הבדיקה שלילית לפחות כדי לדעת שהבדיקות שלנו לא הושמדו״.

בפיקוד העורף פרסמו הבהרה לפיה מי שנבדק בימי ראשון ושני ולא קיבל עדכון על התוצאה - המשמעות היא שהתשובה שלילית. אבל גם ילדים שנבדקו בהמשך השבוע - לא קיבלו עדכון לאחר הבדיקה. יעל טסלר חוסמן, עשתה בדיקות סרולוגיות לילדיה ביום שלישי מספרת: "אמרו לנו שתוך 24 שעות נקבל את התוצאה. עברו כבר חמישה ימים ועד היום לא קיבלנו את התוצאה, לא דרך קופת החולים ולא בהודעת טקסט״.

מתחם בדיקות סרולוגיות של נוגדנים בילדים בגילאי 3 עד 12 במרכז קצרין (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
דקירה באצבע במהלך בדיקה סרולוגית | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

בנוסף לכל זה, ההורים מתאים את חוסר הסדר והארגון במתחם בדיקות: "ישבנו שם שעתיים וחצי - אף אחד לא אמר לנו שום דבר, כמה זמן עוד יש לנו להמתין עד שהגיע התור שלנו. המקום היה עמוס הרבה אנשים חיכו בחוץ, היה הרבה בלאגן הרבה תנועה. היו רק שני דוגמים וכשאחד מהם יצא לאכול נשאר רק דוגם אחד״.

״אין סטריליות, בדיקות הולכות לאיבוד״

עדות מבפנים שופכת אור על ההתנהלות שהובילה לבלאגן. חייל המשרת במערך הבדיקות הסרולוגיות של פיקוד העורף מספר: "יש פה ברדק, אנחנו לא עובדים בסטריליות, יש בלאגן גדול. מרוב הבלאגן אנחנו לא שומרים על הכללים, אין סטריליות, אנחנו לא מצליחים לשמור על הסטריליות. העיקר להספיק להספיק. נאבד לנו בדיקות, לא מוצאים בדיקות. זה קטסטרופה. אנחנו פה שמונה שעות עובדים כמעט בלי מנוחה. לא ברור מה רוצים להשיג - המטרה מתפספסת פה״.

 חלק מהמתחמים הפכו למוקדים הומי אדם שבו ההורים נאלצו להמתין שעות ארוכות וברשויות המקומיות מעידים על מחסור בציוד וכוח אדם ובעיות טכניות שנמשכו לאורך כל השבוע. "לצערי הרב המדינה לא הייתה מוכנה. היו כשלים שכנראה קרו מזה שלא היו מספיק מוכנים. למעלה מ-48 שעות הייתה בעייה בתורים. לא ניתן היה להזמין. ולמי מגיעות הטענות כמובן שלרשות המקומית. אבל זה לא בידיים שלנו", מספרת ד"ר גלית שאול, ראשת המועצה האזורית עמק חפר.

בדיקות סרולוגיות לילדים בחברה הערבית (צילום: חדשות 12)
בדיקות סרולוגיות לילדים בחברה הערבית | צילום: חדשות 12

תא"ל איציק בר, ראש מטה פיקוד העורף בצה"ל בתגובה: "פיקוד העורף יצא למבצע בזק, חסר תקדים בסדר הגודל שלו. בימים הראשונים למבצע היינו מאותגרים ונתקלנו בלא מעט קשיים בדגש על מערכות המידע, אבל מדובר במבצע מוצלח מאוד שמאפשר בפעם הראשונה למקבלי ההחלטות לראות את תמונת מצב התחלואה בקרב ילדים בגילאי שלוש עד 12. המבצע יימשך עד ה-31 לאוגוסט ותכליתו לאפשר למקבלי ההחלטות להתוות מדיניות טובה וממוקדת יותר בקרב ילדים בקבוצת הגיל הזו".