האם החיסון של חברת "מודרנה" יעיל יותר מזה של "פייזר" בהגנה נגד וריאנט דלתא של הקורונה? אם לשפוט לפי מחקר אמריקני חדש שצפוי לעבור בקרוב ביקורת עמיתים – התשובה היא כן. על פי המחקר, שאותו ביצעו חוקרים מארגון "מאיו קליניק", החיסון של "מודרנה" הראה יעילות גבוהה יותר מזה של "פייזר" במניעת הדבקה ותחלואה קשה. החוקרים הדגישו שמדובר בממצאים ראשוניים בלבד, אך אם הם נכונים – הם בהחלט עשויים להשפיע על האופן שבו מדינות יתמודדו עם הווריאנט.
סיקור N12 על חיסוני הקורונה
- ירידה ביעילות? "ייתכן שהנתונים לא מדויקים"
- האם יעילות החיסון יורדת?
- לא מחוסנים חשופים יותר למחלה קשה
- האם צריך חיסון שלישי? שאלות ותשובות
המחקר השווה בין שני החיסונים, המבוססים על טכנולוגיית mRNA, במשך כחצי שנה – מינואר ועד יולי 2021. מהממצאים עולה כי החיסון של "מודרנה" היה יעיל ב-86% במניעת הדבקה ו-92% במניעת אשפוזים – לעומת 76% ו-85% אצל "פייזר", בהתאמה.
עוד גילו החוקרים כי בשני החיסונים חלה דעיכה חדה ביעילות נגד הנגיף במהלך חודש יולי, שבו וריאנט דלתא היה אחראי למרבית מקרי ההדבקה: 76% של "מודרנה" ו-42% בלבד אצל "פייזר" – מה שעולה בקנה אחד עם הנתונים שפרסם משרד הבריאות, שמצא כי היעילות במניעת הדבקה של החיסון שבו משתמשת ישראל ירדה משמעותית.
מרבית הנבדקים בניסוי התגוררו במדינת מינסוטה שבארה"ב, אך מגמה דומה נצפתה גם בפלורידה למשל, שבה הסיכון להידבק היה נמוך בכ-60% בקרב מתחסנים ב"מודרנה" לעומת מתחסנים ב"פייזר".
מדובר במחקר שטרם עבר ביקורת עמיתים כנדרש, אך אם ממצאיו נכונים, הוא בהחלט מעלה שאלות בנוגע לדרך ההתמודדות של מדינות בעולם מול וריאנט דלתא שממשיך להתפשט. "אם זו לא קריאת השכמה – אני לא יודע מה כן", אמר גורם בממשל ביידן לאתר "אקסיוס", שציטט מהמחקר.
יתרה מזאת, העובדה שיעילות החיסונים צנחה עם הזמן מעלה תהייה: האם מדובר בירידה טבעית בכמות הנוגדנים בגוף, או שמא החיסונים יעילים פחות נגד וריאנט דלתא, שמהווה כיום את מרבית מקרי ההדבקה? לטענת אחד מכותבי המחקר, מדובר בשילוב של שני הדברים: "סביר מאוד שהחיסון של 'מודרנה' יעיל יותר מזה של 'פייזר' במקומות שבהם יש הדבקה מרובה בווריאנט דלתא, והיעילות של חיסון 'פייזר' פחות יציבה". לדבריו, הוא וצוותו עובדים על מחקר המשך שיעמיק בנושא.
הממצאים הללו צפויים לעניין גם את מערכת הבריאות בישראל, משום שלמרות שבמחסנים של משרד הבריאות יש מאות אלפי מנות חיסון של "מודרנה", עד כה נעשה באופן גורף שימוש בחיסונים של "פייזר" – כולל במתן מנת החיסון השלישית לאוכלוסייה המבוגרת בישראל.
למרות שבישראל לא נעשה כמעט שימוש בחיסונים שלה, "מודרנה" הודיעה לאחרונה למשקיעים כי חתמה עם ישראל על הסכם לאספקת 4 מיליון מנות חיסון השנה, ו-5.2 מיליון בשנה הבאה - עם אופציה ל-17 מיליון נוספות עד שנת 2023. כעת נשאלת השאלה מדוע ישראל לא שוקלת לגוון את סוגי החיסונים הניתנים לאוכלוסייה, כפי שנעשה בחיסונים נגד שפעת וכפי שמדינות אחרות כבר עושות גם נגד הקורונה.
חשוב לציין שעל פי הידע הקיים על החיסונים, הם בהחלט יעילים נגד וריאנט דלתא במניעת תחלואה קשה ומוות, ובמובן הזה אין ביניהם שונות גדולה מאוד. בהתאם לזאת, המומחים קוראים לא למהר ולהסיק מסקנות בעקבות המחקר החדש.
אולם, למרות ששני החיסונים מבוססים על טכנולוגיה זהה, יש ביניהם כמה הבדלים שעשויים להסביר את השונות ביניהם: מנת החיסון של "מודרנה" גדולה יותר, והן ניתנות במרווחי זמן שונים. ג'ון מור, מומחה לווירוסים מאוניברסיטת קורנל, טען ש"לא מדובר באקדח מעשן, אך גודל המנה בהחלט עשוי להסביר את ההבדלים ביעילות".
במקביל, "פייזר" הודיעה שבמידה ותתקבל החלטה בנושא, ביכולתה לייצר "חיסון מותאם נגד וריאנט דלתא בתוך כ-100 ימים, כפוף לאישור רגולטורי".