פרסום ראשון: לקראת כניסת ההגבלות וברקע המשך מבצע החיסונים במנה השלישית, ראש הממשלה נפתלי בנט שוחח הבוקר (חמישי) עם מנכ"לי קופות החולים וביקש "להיערך להרחבת טווח הגילים של החיסון השלישי בשבוע הבא". בתוך כך, נמשכת העלייה במספר החולים קשה - זה היום השלישי ברציפות, שבו מספר המאומתים היומי גבוה מ-5,800 נדבקים. עוד דווח כי 421 חולים במצב קשה ו-56 מונשמים מאושפזים בבתי החולים.
סיקור N12 על ההגבלות החדשות ועל הקורונה:
- עושים סדר בהגבלות
- רה"מ הכריז על הוספת מיליארדים לבתי החולים
- החיסון של "מודרנה" יעיל יותר נגד זן דלתא?
- הניסוי בתרופה הישראלית לטיפול בחולים קשה - יורחב לבתי חולים נוספים
בנט: "להיערך להרחבת טווח הגילים של החיסון השלישי בשבוע הבא - ערוכים עם מלאי החיסונים"
"אני מעריך שהערב נקבל את אישור הצוות לטיפול במגפות לחסן שכבת גילים נמוכה יותר בחיסון השלישי המשלים. לכן, יש להיערך להרחבת טווח הגילים של החיסון השלישי בשבוע הבא. אנחנו ערוכים מבחינת מלאי החיסונים בישראל", אמר בנט בשיחה עם בכירי הקופות, שבה השתתפו שר הבריאות ניצן הורוביץ, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש, ממונה הקורונה פרופ' סלמן זרקא וגורמי מקצוע נוספים.
"המטרה שלנו הייתה ונשארה להתמודד עם דלתא ללא פגיעות הרסניות לכלכלה, במידת האפשר. כדי לעמוד במשימה הזו, מאמץ ההתחסנות הוא הכלי העליון", הוסיף בנט. "נמשיך בכך, יחד, ורק כך ננצח את הדלתא".
על פי נתוני משרד הבריאות, ביממה האחרונה אובחנו 5,946 נדבקים - מתוך 131,456 בדיקות שבוצעו, כך דווח ערב לאחר כינוס קבינט הקורונה, שהחליט אתמול על שורה של הגבלות חדשות - בניסיון לעצור את התפשטות זן דלתא. אחוז הבדיקות החיוביות עדיין גבוה ועומד על 4.62%. במקביל, נמשך מבצע החיסונים במנה השלישית בקרב בני ה-60 ומעלה - 716,518 בני אדם כבר קיבלו את הזריקה השלישית לקורונה.
כך החיסון משפיע על החולים קשה
על פי נתונים שפרסמנו אמש ב"תוכנית חיסכון", שמתבססים על מידע שאסף משרד הבריאות על אלפי חולים קשה, עולה כי משך האשפוז הממוצע של מחוסנים עומד על 7 וחצי ימים, לעומת 9 ימים של לא מחוסנים.
עוד פרסמנו כי זמן ההדרדרות למצב קשה בקרב לא מחוסנים הוא מהיר יותר - 1.4 ימים בקרב הלא מחוסנים, לעומת 2.6 בקרב המחוסנים.
באשר למין החולים קשה, הן הגברים והן הנשים שלא מחוסנים חולים במצב קשה בשיעור זהה - 50%. לעומת זאת, בקרב המחוסנים יותר גברים מגיעים למצב קשה - 62% מהגברים, לעומת 38% מהנשים.
שיעור החולים קשה ללא מחלות רקע גבוה משמעותית בקרב הלא מחוסנים, נתון מעודד - 57% חולים, לעומת 35% חולים בלבד בקרב המחוסנים.
הגיל הממוצע של החולים קשה בקרב הלא מחוסנים הוא 66, לעומת 74 בקרב המחוסנים.
עלייה משמעותית בביקוש לחיסונים בקרב בני 12-15
האם התשלום על הבדיקות המהירות מתחיל להשפיע על הביקוש לחיסונים? על פי נתונים ראשוניים שפרסמנו אמש לראשונה, ייתכן מאוד שכן. בקרב בקופות החולים מכבי ומאוחדת מדווחים על עלייה של בערך פי 2 בביקוש לחיסונים בקרב מתבגרים בני 12-15. בקופת החולים לאומית - עלייה של 80%, ובקופת חולים כללית עלייה של בין פי 1.5 ל-2 בביקוש.
מדובר בהתפתחות חיוביות לנוכח העובדה שעד כה כ-50% בלבד מבני הנוער בגילים האלו התחסנו. גורמי מקצוע בקופות החולים סבורים, כי מאחורי הבשורה הזו עומד הרצון להימנע מהבדיקות המהירות של התו הירוק שעולות 52 שקלים, לצד החזרה ללימודים בעוד כ-3 שבועות והרצון להימנע מבידודים.
מה אושר אתמול?
התו הירוק - מועד הכניסה: יום ד', 18 באוגוסט
לפי החלטת קבינט הקורונה, הוחלט על הרחבת מתווה התו הירוק לכל ענפי המשק, למעט קניונים ומסחר. המשמעות: הנכנסים לחדרי כושר, לבריכות השחייה, לאירועים, להופעות ועוד יידרשו להציג תו ירוק או בדיקה שלילית לקורונה שהתבצעה בתוך 72 שעות.
התו הירוק יוחל החל מגיל 3 ותשלום עבור הבדיקות יתבצע על פי המתווה הבא:
-
גילי 3-0: פטורים.
-
גילי 12-3: בדיקות במימון המדינה ללא מגבלה החל מ-18 באוגוסט.
-
גילי 12 ומעלה: בדיקות במימון פרטי (רק עבור לא מחוסנים מבחירה).
התו הסגול - מועד הכניסה: יום ב', 16 באוגוסט
מדובר למעשה בהגבלת התקהלות בקניונים ובבתי מסחר על ידי הגבלת תפוסה ביחס של אדם אחד לכל 7 מטרים. עם זאת, חנויות שגודלן עד 100 מטרים יוחרגו ולא יוחל בהן תו סגול כלל.
לצד זאת, גם אירועים המוניים ופרטיים יוגבלו - החל מ-18 באוגוסט:
- אירועים ללא מקומות ישיבה מסומנים (כגון הופעות בעמידה, מסיבות וכו'): התקהלות של עד 5,000 איש בחלל פתוח, עד 1,000 איש בחלל סגור.
- אירועים עם מקומות ישיבה מסומנים (אצטדיונים, הופעות מוזיקה בישיבה, הצגות ועוד) - ללא הגבלה בהתאם לתו ירוק.
- אירועים בבתים פרטיים שבהם לא חל תו ירוק: התקהלות של עד 100 איש בחלל פתוח, עד 50 איש בחלל סגור.
בנט הציג אתמול את התוכנית להגדלת רף הספיקה של מערכת הבריאות, שעליה פרסמנו לראשונה ב-N12 - ולפיה הממשלה הקציבה לשם כך כ-2.5 מיליארד שקלים. "היעד שלנו הוא להכפיל את יכולת הספיקה של המערכת", אמר ראש הממשלה בהצהרה מיוחדת. הוא הוסיף כי "הדלתא שוטפת את העולם, ואנחנו מנהלים מערכה נחושה כדי להיאבק בה. מערכה למען הבריאות, אבל גם למען הכלכלה. לכן החלטנו לתת 'בוסטר' למערכת הבריאות".
התוכנית כוללת תוספת תקנים בהולים למיטות ולאחים ואחיות, הסטת חלק מהטיפול מבתי החולים לקהילה ולקופות החולים ומעבר לאשפוזי בית גם אצל חולים קשה - ביניהם אלה שלא זקוקים להנשמה - כל זאת בהתאם לכמות החולים שמאושפזים במצב קשה.