מספר המאומתים ממשיך לעלות, ועם תחילת השבוע גם מספר החולים קשה עומד על 35, בעוד שלפני שבוע בלבד הוא עמד על כ-20. בתוך שבועיים גם מספר מבודדי הבית בישראל הכפיל את עצמו לעומת המצב שהיה ב-21 ביוני. לצד זאת, מחצית מחולי הקורונה הפעילים בישראל הם תלמידי מערכת החינוך ובחלק מן הערים כמעט כל החיוביים לנגיף הם תלמידים, כך שאין ספק כי הילדים, שלא מחוסנים ברובם, הם גורם מפתח להתפשטות הנגיף הנוכחית אך הם גם לא מפתחים תחלואה קשה לרוב.
עוד כתבות על הנושא:
- לקראת כינוס קבינט הקורונה: המשתנים שיכריעו אם נחזור להגבלות
- פרופ' אש: ייתכן שנחזיר את הגבלות ההתקהלות
- בליצר: גם אם נחזור לתו הירוק - הוא יהיה שונה
גם ראש הממשלה נפתלי בנט התייחס לעלייה בתחלואה בפתח ישיבת הממשלה ואמר כי אין בכוונתו להמתין שהתחלואה תעלה כדי לפעול, וכן שייתכן שהגבלות התו הירוק יחזרו. "בעולם זן הדלתא משתולל בקצב הדבקה גבוה מכל הזנים הקודמים ואנחנו מתכוונים לשמור על הישראלים. ללא שיתוף פעולה מצד האזרחים, ואם נראה עלייה בתחלואה, נשקול להחזיר חלק ממגבלות התו הירוק".
נציין כי מתוך 2,423 חולים פעילים שיש בישראל - כמחצית הם תלמידי מוסדות החינוך (1,289 מתוכם). בחלק מן הערים שיעור התלמידים מבין החולים גבוה באופן ניכר מבערים אחרות - בכפר-סבא למשל 91 אחוזים מהחיוביים לנגיף הם תלמידי מערכת החינוך, ברמלה 82%, בנתניה 68% ובתל-אביב מחצית מהחולים הפעילים בדיוק אלה תלמידי מוסדות החינוך.
בתוך כך, על פי נתוני משרד הבריאות, בישראל יש כיום 59,967 מחוייבי בידוד. מספר המבודדים בארץ כמעט הכפיל את עצמו תוך שבועיים בלבד. פרופ' צבי בנטואיץ', ראש המרכז למחלות טרופיות ואיידס באוניברסיטת בן-גוריון וחבר מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה אמר בשיחה עם N12: "הגיע הזמן שנבטל את מדיניות הבידודים. מדובר על אוכלוסייה שברובה מחוסנת והסיכון שגם אלה שנניח שנדבקו הוא מאוד נמוך. עם 60 אלף מבודדים, מיום ליום הנזק לכלכלה גובר על התועלת. כך גם מדיניות הבדיקות הנרחבת לישראלים שאינם חווים תסמינים היא מיותרת".
אור, אבא לשלושה ילדים ממרכז הארץ נאלץ להישאר היום עם ילדיו בבית בשל התפרצות של הנגיף במסגרות החינוכיות: "ביום שישי אחת הגננות בגן נמצאה חיובית ולכן הודיעו לנו שכל ילדי הגן לא יכולים לחזור כעת עד לקבלת תוצאות שליליות של בדיקות הקורונה. הילדים שלי כבר התמודדו עם שלושה סגרים ושוב אנחנו מוצאים את עצמנו בבית עם הילדים כאילו לא למדנו כלום".
כאשר מדובר בילדים קטנים, אחד ההורים נאלץ להקריב ימי עבודה כדי להשגיח עליהם. אור מכפר יונה מספר: "בעיר שלנו כבר שני בתי ספר מתוך חמישה שלא פותחים את 'הקייטנה של החופש הגדול' בגלל הבידודים ואנחנו חוששים שבכל רגע ההחלטה תגיע גם לבית הספר שלנו. למרות שהמצב במדינה השתנה ורבים מהאזרחים מחוסנים, אנחנו שוב מרגישים כמו בתקופת הסגר והבידודים בשלב הראשון של המגיפה: נשארים בבית על חשבוננו והפעם גם תקועים ללא פתרונות להורים".
כמחצית מהתחלואה בקורונה בישראל - מרוכזת בערים וביישובים שאינם ירוקים לפי מתווה הרמזור. הבוקר שכונות בצפון ודרום תל-אביב הופכות לצהובות בשל עלייה בתחלואה, ומעלה-אדומים ורובע בפתח-תקווה נעשו כתומים. בעקבות ירידה בנתוני החולים - מודיעין חזרה הבוקר להיות ירוקה וכפר-סבא כבר לא אדומה.
מגמה מדאיגה נוספת נוגעת לבתי-האבות והמוסדות הגריאטריים, אשר הדיירים בהם נמצאים בסיכון גבוה מהמחלה. בשבוע האחרון התגלו 12 דיירי ועובדי בתי אבות חיוביים לקורונה. כולם היו מחוסנים. בעקבות העלייה בתחלואה הוחלט לאחרונה להחזיר לתפקידו את פרופ' נמרוד מימון - מי שעמד בראש פרויקט 'מגן אבות ואמהות', ובימים הקרובים הוא צפוי להתחיל את התפקיד בשנית באופן רשמי.
פרופ' מימון אמר ל-N12: "בעקבות נתוני התחלואה שהולכים ועולים, אנחנו מרימים עכשיו את כל העסק מחדש ורצים קדימה. הכוונה היא לייצר הגנה על האוכלוסייה הקשישה באמצעות בדיקות חוזרות ונשנות בבתי האבות ובמוסדות הגריאטריים. אנחנו מבינים שהתחלואה עולה ויש חשש שתהיה גלישה גם לתוך הבתים המוגנים. למדינת ישראל יש יכולת לייצר 120 אלף דגימות ביום ואנחנו מנצלים רק רבע מהפטנציאל". הצעד הראשון עם חזרתו של הפרויקטור יהיה השבת התכנית לבדיקות קורונה על בסיס קבוע במוסדות הסיעודיים. "עכשיו כשרוב האוכלוסייה מחוסנת אין כל כוונה להשית מגבלות קשות שיפגעו באורח חייהם של הקשישים".
לצד זאת ניתן לדווח כי עד כה התחסנו כ-100 אלף בני נוער בגילים 15-12, ובמשרד הבריאות רואים זאת כהישג. ואולם, מבצע החיסונים במגזרים הערבי והחרדי מתקדם לאט, ובמשרד הבריאות מעוניינים לשנות זאת.