זו הייתה אחת ההבטחות שאמורות היו לסייע בקטיעת שרשראות ההדבקה - אבל מאז שהתחלואה בגל הרביעי החלה לשבור שיאים חדשים, מערך החקירות האפידמיולוגיות קורס ומתקשה לעמוד בקצב. חולים מספרים כי איש לא שוחח איתם, אחות במערך גילתה כי החוקרים מגיעים ל-20% בלבד מהנדבקים – ופרופ' המייעץ לרשויות המקומיות מודה: "אי אפשר להקיף את העומס הזה".
מתוך 9,102 מאומתים שהיו צריכים להיחקר אתמול (רביעי), המתשאלים ממערך החקירות האפידמיולוגיות הספיקו לשוחח עם 3,828 בלבד. היתר כלל לא הגיעו לטיפול. אחות במערך אמרה לחדשות 12: "נכון לעכשיו אנחנו מגיעים בקושי ל-20% מהחולים, כאשר התעדוף הוא לבני 60 ומעלה".
האחות הוסיפה: "הסיבה היחידה היא שאין לנו חוקרים ולא מגיעים לכולם. אנחנו כבר לא לוקחים ללב, אנחנו מראש יודעים שלא נגיע, ואנחנו יודעים גם שאנחנו עושים דברים שאין להם שום תועלת. מלא אנרגיות, מלא מלא כסף המדינה זורקת, ולאף אחד אין את האומץ להגיד 'זהו, די עם החקירות האפידמיולוגיות'".
אוריאל פלאח החלים מקורונה – והוא מספר כי כלל לא עבר חקירה אפידמיולוגית: "לא הודיעו לי שאני חולה קורונה. לא התקשרו אליי או שלחו הודעה בצורה כזו או אחרת. ובאמת מה שהייתי צריך לעשות, זה לגלות את הדברים לבד".
"אני יצרתי קשר עם משרד הבריאות באופן עצמאי כדי לנסות להסביר להם איפה הייתי ומה עשיתי", הוסיף פלאח. "התשובה היחידה שלנציגת השירות הייתה בעצם לומר לי – 'תדבר עם רופא המשפחה שלך, אתה חולה קורונה, זה לא קשור אלינו'. זה קצת משאיר אותך בספק כלשהו שאתה כל הזמן יכול להדביק מישהו, או שמישהו יכול להדביק אותך, מבלי שאתה יודע באמת".
פרופ' יהודה אדלר, יועץ קורונה לרשויות המקומיות, התריע: "יש קריסה כמעט טוטאלית. המערך שפיטר אנשים לפני מספר חודשים כי לא צפה נכון את העתיד, כמו גם ביטול המסכות והתו הירוק בשעתו, פשוט נשאר ללא כוח אדם. וכשיש עשרת אלפים נדבקים ביום עם מערך האנשים שנותרו לו, אי אפשר להקיף את העומס הזה".
זינוק משמעותי בתחלואה החוזרת בקרב לא מחוסנים
יותר ממיליון ישראלים נדבקו בקורונה ומאז הגל הרביעי - יש זינוק משמעותי בתחלואה החוזרת. מתוך יותר ממיליון ישראלים שנדבקו יש 4,811 ישראלים שחלו בקורונה פעם נוספת. 56% ממקרי התחלואה שזוהו מתחילת המגפה אותרו מחודש אוגוסט, כלומר קיימת עלייה שנוגעת לגל הרביעי - בעקבות זן הדלתא והשחיקה בחיסוניות. באשר לשאלה אם כל חולה יכול להידבק בפעם השנייה, התשובה היא לא: 83% מהמקרים הם מאומתים שלא התחסנו כלל. לפי הנחיות משרד הבריאות, מחלימים מקורונה יכולים לקבל מנת חיסון נוספת אחרי שהחלימו.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מפקדת 'אלון' בפיקוד העורף עתידה הייתה להצטמצם ולעבור לאחריות משרד הבריאות. עקב העלייה הגוברת בתחלואה, נשארה מפקדת 'אלון' תחת פיקוד העורף והיא נמצאת בתהליך צבירת כוח אדם, בהתאם למשאבים המוקצים לה. מערך החקירות מונה כיום כ-1,100 חוקרים אפידמיולוגיים, ובעבר עמד על כ-3,000, בשיא התחלואה. בנוסף, פיקוד העורף פועל בימים אלו על מנת להפעיל את הבוט הטכנולוגי לחקירות שיסייע למאמץ".