לפני כחצי שנה רונית ובתה טליה נדבקו בקורונה ואושפזו במצב קשה בבית החולים ברזילי. הן נאבקו על כל נשימה - עד שהרופאים הציעו להן להשתתף בניסוי המטפל בחולים באמצעות תרופה נגד שומנים בדם, שאושרה לשימוש כבר לפני 45 שנים. למרבה ההפתעה - תוך 6 ימים הן כבר שוחררו לביתן.
"הטכנולוגיה שלנו הראתה דברים שמעבדות אחרות לא ראו", הסביר פרופסור יעקב נחמיאס, ראש המרכז לביו-הנדסה באוניברסיטה העברית. "ראינו שהווירוס גורם להצטברות מאסיבית של שומנים בתאי ריאה אנושיים. ההצטברות הזאת גורמת לדלקת ולנזק בתאי הריאה. כשאנחנו ראינו את זה הבנו שאחת הדרכים שאנחנו חייבים לבדוק להוריד בצורה משמעותית את הנזק שהווירוס יוצר".
כבר לפני שנה החוקרים במרכז לביו-הנדסה באוניברסיטה העברית גילו שתרופה נגד שומנים בדם בשם פנופיברט, שאושרה לשימוש כבר בשנת 1975, גורמת לשרפת שומנים מהירה יותר בתאי ריאה אנושיים במעבדה. חצי שנה מאוחר יותר הם קיבלו אישור לבדוק את התרופה על חולים אמיתיים במסגרת ניסוי.
רונית וטליה סיפרו שחששו מעט להצטרף לניסוי ולא חשבו שהן סובלות משומנים בדם, אך החליטו להצטרף בכל זאת. "אני סומכת עליהם" נזכרה רונית במחשבות שלפני ההחלטה. "מה שיהיה יהיה". הן הוסיפו כי ברגע החתימה על ההצטרפות, ידן רעדה. "עשיתי הרבה חתימות בחיים שלי, אבל מזאת הכי הרבה פחדתי", הוסיפה רונית.
החתימה הזו שלהן התגלתה כמשתלמת ביותר. בתוך 6 ימים הן השתחררו מבית החולים, ולא נזקקו עוד לתמיכה של חמצן ממכונה. למעשה, מתוך 15 חולים קשה שהשתתפו בניסוי - 14 שוחררו לביתם תוך פחות משבוע.
"נראה לי שאם התרופה תוכיח את עצמה במחקרים המבוקרים, הרי יהיה לה מקום בטיפול עוד לפני שקורות ההסתבכויות, ואפילו במצב של מניעת אשפוז על רקע קורונה", אמר פרופסור שלמה מעיין, מנהל מערך הזיהומים בבית החולים ברזילי.
השלב הבא הוא מחקר גדול ומסודר יותר, אבל אם גם שם התוצאות יהיו טובות אז התקווה היא גדולה במיוחד, כי בניגוד לטיפולים ניסיוניים אחרים בחולי קורונה קשים, כאן מדובר בתרופה קיימת ולכן הליכי האישור צפויים להיות קצרים יותר.