ימי הבידוד קוצרו, יחידה חדשה תרכז את אכיפת תקנות הבידוד: קבינט הקורונה שכונס אמש (שלישי) אישר את קיצור ימי הבידוד לשבוע בלבד - זאת בכפוף לתוצאת בדיקת קורונה שלילית ביום האחרון. עוד החליטו השרים על הקמת יחידת מטה קורונה במשרד לביטחון הפנים - שקיבל לידיו את הסמכויות לאכיפת תקנות הקורונה וסיכמו על כמה צעדים נוספים - בהם הגברת האכיפה בגין אי עטיית המסכות והרחבת מאמצי ההסברה.

סיקור N12 על הקורונה בישראל:

החלטות קבינט הקורונה:

• קיצור תקופת הבידוד - שחרור מבידוד לאחר בדיקה ביום ה-7 וקבלת תוצאה שלילית. במקביל, תוגבר האכיפה על מפירי בידוד.

• הגברת מאמצי ההסברה באופן רחב - בדגש על עטיית מסכות, קבלת חיסונים והישמרות באירועים המוניים.

• משרד הבריאות ייערך להקמת מערך בדיקות מהירות שיהיו זמינות לציבור הרחב.

• הגברת דרמטית של האכיפה בגין אי עטיית מסכות.

• האחריות הכוללת על נושא האכיפה הוטלה על המשרד לביטחון הפנים, תוך הסתייעות בפקחי הרשויות המקומיות לאכיפה במרחב הציבורי.

• תיערך עבודת הכנה להסדרת אירועים המוניים (יותר מ-100 איש) בחללים סגורים בהמשך.

מטה הקורונה החדש שירכז את נתוני אכיפת הבידוד

יחידת מטה קורונה שתוקם במשרד לביטחון הפנים, אליו הועברו סמכויות האכיפה, תרכז לראשונה נתוני אכיפה מכל הארץ ותתאם בין גופי הפיקוח השונים. לרשות המשרד לביטחון הפנים יעמדו שוטרי משטרת ישראל, פקחי רשויות מקומיות ופקחים נוספים. עוד יקבל המשרד את הסמכויות לצד האחריות על תקצוב, הסברה והקצאת משאבים שונים.

התפרצות הקורונה המחודשת, יולי 2021 (צילום:  Olivier Fitoussi/Flash90)
הגברה דרמטית של האכיפה בגין אי עטיית מסכות | צילום: Olivier Fitoussi/Flash90

"אני מודה לרה"מ בנט ולחברי קבינט הקורונה, שהעבירו את סמכויות האכיפה לידי המשרד לביטחון הפנים והמשטרה", אמר השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, לאחר קבלת ההחלטה. "זהו צעד ראוי ונכון על מנת לקדם אכיפה יעילה של ההפרות במרחב הציבורי, הפרת בידודים ואכיפה תקינה של הנחיות הקורונה".

 
השר בר-לב ציין בהודעתו את ניסיונו של מנכ"ל המשרד, תומר לוטן, שיסייע במאמץ: "לוטן הוא אדם בעל ידע רב בנושא בלימת התפשטות מגפת הקורונה במדינה, אינטגרציה בין מערכות ואכיפה יעילה ומדויקת - המהלכים שנבסס יחדיו יתבססו על איכות הפעלת כוחות הפיקוח ולא על כמות. הסמכת המשרד לביטחון הפנים לביצוע משימה זוּ היא צעד מתבקש".

תומר לוטן, מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, אמר: ״בכוונתנו לייצר תוכנית, שיטת פעולה ועבודה אינטגרטיבית עם משרדי הממשלה והרשויות המקומיות כדי לייצר שינוי בכל מה שנוגע לאכיפה. השינוי לא קורה כבמטה קסם אלא תהליך סדור ומורכב שמטרתו להוות מכפיל כוח משמעותי לכוחות האכיפה בשטח״.

עוד ציין בר-לב את יו״ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, שיצטרף למאמץ בהובלת משרד הביטחון הפנים שיכלול גם 1,600 פקחים עירוניים שירתמו לסיוע באכיפת עטיית מסיכות במרחב הציבורי.

הבידוד קוצר לשבוע: "המטרה - להגביר את שיתוף הפעולה עם הציבור ואת אמון הציבור"

מוקדם יותר אתמול, החליטו השרים על קיצור ימי הבידוד ל-7 בלבד. ראש הממשלה, נפתלי בנט, נימק את ההחלטה: "במטרה להגביר את שיתוף הפעולה עם הציבור ואת אמון הציבור, הקבינט החליט לאפשר למבודדים לבצע בדיקה ביום ה-7 לבידוד שלהם, להמתין לתוצאה שלילית - ואחריה להשתחרר. יחד עם זאת, נגביר את האכיפה על הפרות בעניין הזה", הבהיר, והמשמעות היא שמי שישתחרר מהבידוד בלי לבצע בדיקה - חשוף לקבלת קנס בגובה 5,000 שקלים.

"המטרה של המהלך היא להגביר את מספר האנשים שנענים לבידוד. אנחנו קובעים אמצעים שהציבור כן יכול לעמוד בהם ובאים לקראת הציבור", הוסיף ראש הממשלה, "אנחנו מצפים מכל הציבור להיענות בצורה מלאה - הן לבידודים, הן לבדיקות בסוף התקופה, הן לחיסונים והן לעטיית מסכות. ביחד, ננצח את המגפה הזו".

שר הבריאות, ניצן הורוביץ, צייץ לאחר קבלת ההחלטה: "קיצרנו את ימי הבידוד ל-7 ימים, בכפוף לבדיקה שלילית ביום השביעי. המהלך נועד להגביר את שיתוף הפעולה של הציבור עם ההנחיות. אנחנו מחויבים לעשות הכל כדי לשמור על בריאות הציבור, במינימום פגיעה בשגרת החיים. אני מבקש מכל אחד מכם לנהוג באחריות אישית, ומי שנדרש לבידוד - פשוט להישאר בבית".

 
התו הירוק המרוכך: בדיקות ייערכו בכניסה לחללים סגורים עם יותר מ-100 אנשים? 

החלטה שטרם התקבלה היא על החזרת התו הירוק. בכירי משרד הבריאות הציגו לשרים בדיון את ההמלצות שלהם לחזרת התו, במתווה שהם מכנים "תו ירוק מרוכך" - כזה שיכלול בדיקות קורונה מהירות לכל מי שלא התחסן לפני כניסה לאירועים שמתקיימים בחלל סגור עם יותר מ-100 אנשים. בכוונת המשרד להציב בדיקות שכאלה מחוץ לאולמות אירועים, מתחמי הופעות, מסיבות וכנסים, חדרי כושר, מסעדות, מלונות ובתי תפילה. בקניונים ובתחבורה הציבורית עם זאת, לא יוצבו עמדות בידוק מהיר.

על פי כוונת משרד הבריאות, מי שמתחת לגיל 16 לא יצטרך לשלם על עריכת הבדיקה - ומי שבן 16 ומעלה, ישלם על כך. עם זאת, כלל לא בטוח שהמתווה הזה בכלל יאושר. חלק מהשרים בקבינט הקורונה סבורים שאין צורך ליישם צעדים כה מרחיקי לכת בזמן שמספר החולים קשה מקורונה נמוך מאוד ומחלקות הקורונה ריקות. בנוסף, להקים מערך בדיקות מהירות הוא תהליך ממושך שכלל לא בטוח שניתן להשלים בתוך שבועיים.

בדיקות קורונה מהירות (צילום: דוברות כללית)
בקרוב: בדיקות קורונה מהירות בכניסה לאירועים גדולים? | צילום: דוברות כללית

בפתח דיון קבינט הקורונה הערב אמר ראש הממשלה, נפתלי בנט, כי מבחינתו יש שלוש דירקטיבות להמשך הטיפול בקורונה וכי "לא צריך להגיד מה לסגור - אלא איך כן לפתוח". לדברי בנט, יש להיערך כמה שיותר זמן מראש למהלכים עתידיים כדי לתת לציבור זמן ולא להפתיע אותו. הדבר יגביר את אמון הציבור ויפחית לחץ ובלבול. עוד הדגיש ראש הממשלה את חשיבות קיום הקשר עם השטח, בדגש על בעלי עסקים - במטרה ללמוד את צרכיהם ולהתאים את פעולות הממשלה באופן המיטבי.