"לא ניתן להמשיך במסלול הקיים, כלים קריטיים לבלימת המגפה אינם ישימים": בדיון קבינט המומחים הלאומי לקורונה שהתכנס אמש (רביעי) קבעו המומחים שהשתתפו בדיון כי "היקף התחלואה המתמשך בחודש האחרון גובה מחיר כבד בנפש" וציינו כי "למרות התקווה לירידה בתחלואה בזכות מבצע החיסונים, לא ניתן ולא סביר להמשיך במסלול הקיים, ומתחייב שינוי מדיניות לתקופת הביניים עד אשר תוכח ירידה משמעותית ומתמדת בתחלואה הקשה".
המסמך המלא - דיון קבינט המומחים הלאומי, 22.9.21
בדיון התריעו המומחים שסדרה ארוכה של כלים קריטיים לבלימה של המגפה אינם ישימים עוד וכי מערכי הבלימה לא עומדים במשימה: במקור הציג קבינט המומחים מספר אסטרטגיות אפשריות (מיגור, בלימה, ספיגה), והמליץ לדבוק באחת מהן (בלימה)", ציינו המומחים, "הממשלה בחרה באפשרות ביניים – מדיניות 'ספיגה' לפרק זמן לא מוגבל כמעט ללא מאמץ מרכזי לבלימה והקטנת ההדבקות, ובמקרה של הגעה לרף חולים קשים, חזרה למאמצי בלימה".
"אלא שכפי שהתרענו מראש", הדגישו, "סדרה ארוכה של כלים קריטים לבלימה (כלים הממוקדים בנדבקים וסביבתם כגון חקירה אפידמיולוגית, זיהוי מוקדם, בידוד מוקפד ואכיפתו) אינם ישימים עוד בשלב בו יש בין 8,000 ל-10,000 חולים ליום, מערכי הבלימה לא עומדים כעת במשימה – ומגוון האפשרויות מצטמצם למשפחת הכלים הלא-סלקטיביים אשר מטיבם פוגעים יותר בכלכלה ופחות מקובלים על הציבור".
"כמסקנה לטווח הבינוני ולאחר הגל הרביעי - גישה זו של ניהול לפי קשים עד לשלב מאד מתקדם – מסוכנת, והגישה המפעילה טווח כלים רחב יותר (תו ירוק, מגבלת התקהלות) בשלב מוקדם יותר – היא הנכונה במבט עתידי לאור לקחי הגל הרביעי עד כה".
"הגישה להסתמך רק על הבוסטר (המנה ה-3) תוך מינימום הגבלות על המשק, עד כה לא הוכיחה את עצמה", קבעו וציינו כי יש לשלב כלים נוספים. מזהירים: "אנו עלולים להגיע לאירועים קשים של צורך בתיעדוף חולים צעירים הנזקקים לטיפול קריטי – בקורונה ובמחלות השגרה" (כלומר - לא יהיה מקום בטיפול נמרץ ובאקמו למבוגרים שזקוקים לו).
המלצות קבינט המומחים: באילו צעדים יש לנקוט מעתה והלאה?
• לשנות באופן פורמלי את יעד הממשלה לשלב ביניים זה, ולקבוע כי נחתור להקטנת תחלואה קשה באמצעות הקטנה ושליטה בהדבקות בכל הגילאים, לרבות הילדים (ככלי היחיד להקטנת תחלואה קשה). ייתכן ובשבועות הקרובים, כפי שניבאו המודלים, נראה ירידה בהדבקות בזכות החיסונים, אולם יש להיערך לאפשרות שההפך יקרה עם החזרה ללימודים, כל זאת בשעה שלא נותר 'מרחק בלימה' או יתירות מספקת במערכת הבריאות, כך שלעליה נוספת עלול להיות מחיר כבד בנפש.
• לעדכן את התו הירוק כמתוכן, כך שמי שקיבל שתי מנות חיסון לפני 6 חודשים ויותר יידרש לבדיקה שלילית בכדי להכנס לאירועים בתו ירוק, וזאת בכדי ליישם את מטרת התו הירוק – מניעת הדבקה בהתכנסויות בסיכון.
• להטיל מגבלות התכנסות באירועים במסגרת תו-ירוק, בפרט מגבלה בתוך חללים סגורים (עד 300 איש).
• להמשיך במאמץ פרטני להגיע ולהנגיש החיסון ל-800 אלף בוגרים ונערים שלא התחסנו במנה ראשונה. ניתן לשקול הקלת מגבלות ההתקהלות לאחר שתחול ירידה מתמשכת בתחלואה.
• להמשיך במאמץ ההסברה והחיסון במנת הבוסטר לאוכלוסיית היעד.
• לקדם מתן נרחב ככל האפשר (במגבלות ההקצאה של מב"ר) של תרופת הרג'נקוב, ולוודא כי כל הקופות
מנגישות את הטיפול באופן אקטיבי לחולים הזכאים להם.
• לקיים דיון כבר כעת בהתנהלות העתידית בעת הופעת וריאנט חדש או גל נוסף עקב זן דלתא, ובצורך
בהשבת האיזון בין טובת המשק והקטנת הסבירות לתשלום פיצויים לעסקים, לבין בריאות הציבור
והקטנת תחלואה קשה ותמותה (אשר לטעמנו הוסט יתר על המידה לכיוון טובת המשק).
• לעדכן ולחזק את מתווה החינוך - להפעיל שורה נרחבת יותר של כלים מאשר מתווה כיתה ירוקה – בדגש
על אוורור, למידה בחוץ כאשר מתאפשר, מגן חינוך, והפעלת 'כיתה ירוקה' רק בנסיבות אשר יוכיחו עצמן
כמונעות רוב גדול של מקרי ההדבקה בפיילוט.
• לקדם כעת וליישם מיידית שלב ראשון בתכנית ארוכת טווח ומתוקצבת להשקעה במערכת הבריאות
ככלי מרכזי בחוסן הלאומי והמוכנות לעתיד.