החיסונים ישנו את התמונה ויצליחו למנוע סגר בחגים? מאז החל מבצע החיסונים במנה השלישית (מנת ה"בוסטר") בתחילת החודש – חוסנו כ-610 אלף בני 60 ומעלה, ונתונים ראשוניים שמתקבלים במערכת הבריאות על יעילות החיסון בקרבם, מצביעים על כך שמתן מנה נוספת מסייע במניעת הידבקות בקורונה.
בריאיון למהדורה המרכזית, אמר אמש (שלישי) מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, פרופ' גבי ברבש, כי מהנתונים הראשונים שמתקבלים מאותה אוכלוסיה שהתחסנה במנת ה"בוסטר" – נראה שיש סיבה לאופטימיות זהירה: "האינדיקטורים שאנחנו מקבלים הם אמנם מאוד מוקדמים אבל הם מאוד מאוד טובים במניעה של הידבקות".
לדבריו, "לקראת סוף השבוע יהיו נתונים טובים יותר על יעילות החיסון - ואז תתכנס ועדת החיסונים של משרד הבריאות כדי לדון בהם ולנתח אותם. אם הנתונים הם כפי שהם נראים כרגע, נראה שהם ימליצו על הרחבת מעגל המחוסנים גם לבני 40 ומעלה". אם אכן יומלץ להרחיב את מעגל המתחסנים במנה נוספת, והיא אכן יעילה במניעת הדבקה – ייתכן שזה יהיה הצעד שיוביל לירידה במספר החולים הקשים ושימנע הטלת סגר בחודש הבא.
פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעת זיהומים בבית החולים שיבא, שעורכת בדיקות סרולוגיות לבני 60 ומעלה שהתחסנו במנה השלישית, העידה כי הנוגדנים בגופם מזנקים לאחר קבלת המנה הנוספת ובנוסף, היא הצביעה על כך שניתן לראות שמנת החיסון השלישית מקפיצה גם את רמת ההגנה מפני הידבקות בנגיף: "זו התמונה שאנחנו רואים וגם עכשיו, למרות התחלואה הקשה, אני חושבת שאנחנו נראה אותה מתייצבת, בתוך כשבועיים פחות או יותר".
לדבריה, "ככל שנראה יותר אנשים מתחסנים בחיסון השלישי, וזה הולך כרגע בקצב מאוד יפה, אנחנו נראה את ההתייצבות בתחלואה הקשה ולכן לא נגיע לסיכון לקריסה של מערכת הבריאות". פרופ' רגב-יוחאי הבהירה כי אמנם נראה עומסים בבתי החולים, כפי שניתן לראות כבר עכשיו, אך הדגישה: "לא נגיע למקום שנראה באמת מסוכן".
אלא שלמרות שקצב החיסונים גבוה, נראה שמבצע החיסונים נתקל בקשיים במקומות שבהם הם הכרחיים במיוחד: בתי האבות. אמש דיווחנו במהדורה המרכזית כי בעקבות אירוע חריג של הפצת חיסונים לא בתוקף של חברת ההובלות, מספר החיסונים שאמור היה להגיע לבתי האבות ברחבי הארץ ירד דרמטית.
120 אלף חיסונים אמורים להינתן בבתי האבות לכ-90 אלף קשישים ואנשי צוות בגיל המתאים. מעל 31 אלף קשישים חוסנו עד היום, כשהממוצע ביום היה 5,900 חיסונים - אך מתחילת השבוע, מהרגע שנוצרה הבעיה בשינוע החיסונים, יש ירידה ל-3,500 חיסונים ביום. באיגוד בתי האבות אמרו שאם לא יגייסו את כל המשאבים שצריך כדי שנוכל לחסן במהירות את כל הקשישים בבתי האבות – לא נוכל להתמודד עם ההתפרצות החדשה.
40% ממדוכאי החיסון שלא הגיבו למנות הראשונות - הגיבו למנה השלישית
בשורה מעודדת נוספת מגיעה היום ממכוני המחקר הגדולים של קופות החולים "כללית" ו"מכבי", שם מדווחים כי כ-40% ממדוכאי החיסון, שהיו הראשונים להתחסן במנה שלישית, פיתחו נוגדנים לנגיף – זאת לאחר שלא הגיבו כלל למנה הראשונה והשנייה של החיסון נגד קורונה.
עד כה חוסנו כ-5,000 מדוכאי חיסון בארץ – ועצם העובדה שכמעט מחצית מהם מגיבים לחיסון היא מעודדת למדי – בין היתר עקב כך שמדובר בחולים שמערכת החיסון שלהם חלשה עד לא מתפקדת - ורבים מהם שנדבקים בקורונה מתים.
ההמלצות שגובשו בדיון עם בנט: תו ירוק על כל ענפי המשק החל מגיל 3
ראש הממשלה, נפתלי בנט, קיים מוקדם יותר אתמול דיון הערכת מצב בעניין המשך ההתמודדות עם התפשטות התחלואה. בדיון השתתפו בין היתר שר הבריאות הורוביץ, הפרויקטור פרופ' סלמן זרקא, ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי-פרייס וגורמי מקצוע נוספים. ההחלטות שהתקבלו בדיון, וצפויות להיות מאושרות על ידי שרי קבינט הקורונה, כוללות החלת תו ירוק מורחב.
לפי ההחלטות שהתקבלו, תו ירוק יחול על כל ענפי המשק החל מגיל 3 ובדיקות המוניות בכל הארץ יבוצעו במטרה לזהות חולים מאומתים ולהוציאם לבידוד, כדי לקטוע את שרשרת ההדבקה. התו הירוק יחול על: בריכות שחייה, חדרי כושר, מוסדות אקדמיים, כל אירועי התרבות והספורט, כנסים ותערוכות, מוזיאונים, ספריות, מסעדות ובתי מלון, ועוד. התו כאמור יחול על בני 3 ומעלה, כאשר תינוקות עד הגיל הזה פטורים מהתו או מבדיקות כלשהן.