"את נתב"ג הם משאירים פתוח - אבל רוצים לסגור את מי שנשאר בארץ": גורמים בענפי המסעדנות והקולנוע תוקפים בחריפות את ההגבלות החדשות שעליהן הכריז קבינט הקורונה אתמול (שלישי), וצפויות להיכנס לתוקף כבר ביום ראשון הקרוב. ברקע אמירתו של ראש הממשלה בנט כי "ייתכן ונידרש לצעדים כואבים", בעלי העסקים מביעים חשש כבד מהעתיד לבוא. "סגר נוסף הוא קטסטרופה עבורנו", אמר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים, "הממשלה לא מוכנה עם תוכנית כלכלית ברורה לפיצוי העסקים".
לפי המתווה החדש, שעוד לא גובש באופן סופי ורובו ייכנס לתוקף החל מיום ראשון, תחול חובת התו הירוק על כל מקומות הבילוי הסגורים. המשמעות – כל כניסה לאטרקציה במקום סגור - מסעדה, קולנוע, קניון או חנות - תחויב בהצגת תעודת מחוסן או מחלים. כדי לאפשר גם לילדים להיכנס למקומות סגורים, עמדות לבדיקה מהירה לילדים יוצבו בכניסה למקומות הבילוי, מה שיאפשר קבלת תשובה בתוך דקות ספורות.
שלומי סילמן, בעל מסעדת אמורה מיו בתל אביב, טען שניתן לעמוד ברוב הגבלות התו הירוק, אך אמר גם כי במתווה יש חלקים לא ישימים: "אני רופא? אני אחות? אני יכול להכניס מטוש לילד באף? המתווה של הבדיקות המהירות לא הגיוני. צריכים בדיקה מהירה במקומות מוגדרים של מערכת הבריאות".
אך החשש הכבד ביותר של סילמן הוא לא ההגבלות הנוכחיות, אלא הסגר שעוד עלול לבוא: "הכי מדאיג זה שלא אומרים מה יהיה אם ניכנס לסגר. האם יתנו עזרה לעובדים ולמעסיקים? נתב"ג פתוח אבל חושבים לסגור את מי שנשאר בארץ". גם ברמן הביע חשש מסגר, וביקר את התנהלות הממשלה: "פתיחת העסקים לאחר הסגר האחרון הייתה קשה, סגר נוסף הוא קטסטרופה עבורנו. לדאבוני גם הממשלה הנוכחית לא מוכנה עם תוכנית כלכלית ברורה לפיצוי העסקים ומנגנון חל"ת משופר במקום הקודם שנכשל".
בענף הקולנוע, שנפתח מחדש רק לאחרונה, מביעים התנגדות למתווה החדש. "המשמעות של התקנות החדשות הן פגיעה חמורה ביכולת של הענף להתאושש. הגבלות נוספות יחייבו את המדינה לפצות את הענף על מנת שיוכל להמשיך ולפעול. הבילוי בקולנוע אינו ברמת סיכון גבוהה, כבר כיום המבקרים בקולנוע מעל גיל 12 כולם בעלי תו ירוק", נמסר מגורמים בענף.
עוד הוסיפו: "כחלק מהמלחמה במגיפה ישנה חשיבות לאפשר לילדים בתקופת הקיץ להשתתף בפעילויות גם במקומות ממוזגים בהן ניתן לפקח על התקהלויות ולעשותן בצורה מבוקרת, וזה מה שהקולנוע מאפשר. אנו מקווים ומאמינים שנצליח לשכנע את הגורמים הרלוונטיים כי אין צורך בריאותי במגבלות נוספות על הבילוי בקולנוע".
גם ההורים זועמים: "איך הם מצפים שנתפרנס ככה?"
ברקע הביקורת של בעלי העסקים, גם הורים לילדים זועמים על ההחלטות החדשות שהתקבלו בקבינט הקורונה. טלי מאריאל, אימא לילד בכיתה ה', סיפרה: "לא ייתכן ששוב פעם ניתן לקורונה להפריע לנו בשגרת החיים, הילד שלי עוד לא בגיל שהוא יכול להתחסן ואם הוא נדבק כל החיים שלנו יעצרו. כמה ימי חופש אפשר כבר לקחת? זו גזרה שלא נצליח להתמודד איתה".
"כל החלטה מתקבלת בברכה כל עוד היא מגובה בפתרון ריאלי עבור ההורה", הסבירה לילך, אימא לארבעה ילדים. "מי משלם להורה השכיר או העצמאי על כל יום שהילד בבידוד? אני עצמאית, אף אחד לא מעביר לי משכורת ב-10 בחודש ואם אני מפספסת ימי עבודה זה עולה לי בכלכלה של הבית, ההכנסה החודשית נפגעת".
היא הוסיפה כי "בעלי שוטר, בתקופה הזו המשמרות הופכות ארוכות יותר, קשות יותר והשכר לא משתנה, הוא לא יכול לקחת ימי חופש ולפגוע בצוות ובפעילות השוטפת. מה שמשאיר אותי חסרת אונים. מבחינתי הממשלה יכולה לקבל כל החלטה שהיא רוצה, כל עוד היא נותנת לנו פתרונות לבעיות שנובעות מההחלטה".
דנה, אימא לשני ילדים, הביעה גם היא את מורת רוחה מההחלטה. "זה פשוט בלתי אפשרי", אמרה. "בשביל מה התחסנו אם זה לא מגן עלינו מבידודים, איך אנחנו מצפים שנתפקד ושנפרנס באופן הזה".