עומסים כבדים, לכלוך - וזעם מצד המטופלים: מדיווחים ותיעודים שהגיעו לידי N12 עולה כי היום הראשון לשביתת עובדי המנהל והמשק בבתי החולים גבה מחיר כבד מן המטופלים והצוותים הרפואיים. בבית החולים רמב"ם בחיפה, למשל, נרשם עומס כבד בקבלה לחדר המיון ובאחת המחלקות, נרתמה בת משפחה של אחד החולים לניקיון המחלקה. בבתי חולים רבים רופאים ואחיות לקחו על עצמם במקביל לעבודתם גם את ניקיון המחלקות וחלוקת האוכל לחולים.
פרופ' יצחק ברוורמן, מנהל מחלקת אף-אוזן-גרון וכירורגיית ראש-צוואר במרכז הרפואי 'הלל יפה' תיאר את היום מה שעבר על צוותי בית החולים: "התחלנו את היום כשכל חדרי הזבל היו מלאים, במרפאות חולים רבים המתינו בכניסה ומאחר ואין מזכירה בקבלה, לא יכולנו לקבל אותם. גם ניתוחים רבים נאלצנו לבטל. חולים אונקולוגים התקבלו לטיפול למרות הכל - וכך גם חולים לאחר ניתוח שנזקקו להורדת תפרים או גבס. אנשים רבים לא קיבלו היום טיפול ואנחנו ספגנו את הזעם והכאב של החולים. היה כאוס רב ומחר צפוי להיות יום עמוס עוד יותר, הכל משתבש בעקבות השביתה".
"יום השביתה הראשון שלנו היה אחד הימים הקשים שידענו, ולבטח שידעו בתי החולים ולשכות הבריאות", אמר אלי בדש, יו"ר הוועד הארצי של עובדי מנהל ומשק בבתי החולים הממשלתיים. "צר לנו על עוגמת הנפש והפגיעה הן במטופלים המאושפזים, והן בצוותי הרפואה בבתי החולים שנאלצו לטפל ולתת שרות לאלפי חולים ללא הסיוע שלנו. ב- 12 שעות הראשונות של השביתה נערמו ערימות האשפה וכביסה מלוכלכת ומאגרי הביגוד אוזלים. רופאים נאלצו לחלק מזון מקייטרינג, ואחים ואחיות מצאו עצמם מנקים מחלקות, כולם מתוך הבנה והזדהות עם מצבנו הבלתי אפשרי".
"עד לרגע זה לא זכינו לכל תגובה", הבהיר. "לא ממשרד הבריאות ולא ממשרד האוצר. כל מה שאנחנו מבקשים זה להיענות לבקשותינו לתוספת כוח אדם מינימלית של כ-1,000 עובדים, והשוואת תנאי השכר שלנו לזה של חברינו בבתי החולים של הקופות. אני מודיע בצער כי גם מחר נמשיך אנחנו ולשכות הבריאות בשביתה ומקווה שנזכה למענה לבקשותינו".
ניסים לוי, מנהל תחבורה במשרד הבריאות ויו"ר הועד הארצי של הלשכות ועובדי המשרד שנמנה על מארגני השביתה מסר: "יצאנו למאבק הזה יחד עם עובדי בתי החולים. חסרים המון תקנים והעבודה מרובה. היום אף אחד במשרד האוצר לא דיבר איתנו ואנחנו מרגישים זלזול מתמשך כלפינו. אנחנו לא רוצים לפגוע באזרחים אבל ככל שיתעלמו מאיתנו ולא ימצאו פתרון לבעיה - השביתה תימשך".
שר הבריאות, ניצן הורוביץ, התייחס לשביתה בדברים שנשא בטקס חילופי מנכ"לי משרד הבריאות שנערך הערב: "במסגרת התקציב הקרוב, נפעל לשפר את תנאי האשפוז של המטופלים, וגם את תנאי העבודה של עובדי המנהל והמשק, עובדי הניקיון, המתמחים והמתמחות, האחים והאחיות, הרופאות והרופאים, וכל עובדי מערכת הבריאות שעושים לילות כימים למען הציבור. עבודתם של עובדי הניקיון והמשק חיונית לא פחות מעבודתו של כל עובד אחר במערכת הבריאות. כולם תורמים ולכולם מגיע לעבוד בתנאים מכבדים".
שלל שירותים חשובים אינם פועלים בבתי חולים רבים ברחבי הארץ
בתי החולים הממשלתיים - הכלליים, הפסיכיאטריים והגריאטריים בישראל, פתחו הבוקר בשביתה במחאה על המחסור בכוח אדם. השביתה כוללת 30 מרכזים רפואיים, שבהם לא פועלים שירותי אדמיניסטרציה, אחזקה, ניקיון, מטבח, שירותי שינוע חולים, כוח עזר, מכבסה, מחסנים, אספקה סטרילית לחדרי הניתוח, שרותי מחשוב, שרותי הנדסה, שרותי טיהור זיהומים, שרותי חצר, שרותי גן ועוד - זאת למעט מחלקות שקשורות לפעילות רפואית דחופה, כגון מחלקות אונקולוגיות, דיאליזה, פגים, חדרי לידה. במחלקות אלה ניתנים שירותים במתכונת שבת.
בתי החולים השובתים:
מרכז רפואי רמב"ם
שיבא תל השומר
מרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
מרכז רפואי גליל-נהריה
מרכז רפואי הלל יפה
מרכז רפואי ברזילי
מרכז רפואי וולפסון
מרכז רפואי פוריה
מרכז רפואי זיו
בית חולים פסיכיאטרי שער מנשה
בית חולים אברבנאל
בית חולים לבריאות הנפש איתנים
מרחבים לצעירים לטיפול במוח ונפש ציונה ובאר יעקב
בית חולים פסיכיאטרי לבריאות הנפש באר שבע
בית חולים פסיכיאטרי מעלה הכרמל
בית חולים לבריאות הנפש כפר שאול
בית חולים מזור לבריאות הנפש
בית חולים גריאטרי דורות נתניה
בית חולים שיקומי פלימן
בית חולים בריאות הנפש לה השרון
בית חולים גריאטרי ראשון לציון
בית חולים גריאטרי שוהם
בית חולים גריאטרי שמואל הרופא