"אסון כבד שמישהו חייב לקחת עליו אחריות": מקרה נדיר מאוד התרחש בשנת 2017, במסגרתו איברים מגופו של תורם שהושתלו בחמישה מטופלים בבתי החולים 'בילינסון' ו'איכילוב', היו נגועים בחיידק טורף - מקרה אותו אנו חושפים הערב (רביעי) לראשונה ב-N12. לאחר שהלב, הכליה, שתי הריאות והלבלב שלו הושתלו בגופם, המטופלים לא שרדו - ונפטרו לאחר הניתוחים (ארבעה מהניתוחים בוצעו ב'בילינסון' ואחד ב'איכילוב').
4 שנים לאחר המקרה החמור, משפחות הקורבנות שנאבקות לזכות בהכרה בשל הנזק החמור שנגרם להן, נחשפות לראשונה. מקסים קקון ז"ל עבד בליטוש שיש - ועקב כך פיתח מחלה ריאתית שבגללה נזקק להשתלת ריאה. במשך שנה וחצי הוא המתין להשתלה - וכאשר נודע לו על קיומו של תורם, הוא הגיע מיד לבית החולים. אלא שלאחר הניתוח התבשרה משפחתו שמשהו השתבש.
"אחרי ההשתלה ראיתי שהוא פשוט לא מתעורר ולא נגמל ממכונות ההנשמה", מספרת יהודית קקון, אלמנתו של מקסים ז"ל. "הרופאים קראו לי והודיעו לי שהייתה בעיה: חמישה איברים הושתלו במטופלים וכולם מתו, אף אחד לא נשאר חי. מושתל הלב נפטר שבוע אחרי מקסים. היינו בשוק. זה אסון כבד ומישהו חייב לקחת עליו אחריות. ליוויתי את מקסים לכל בדיקה וכל היערכות להשתלה,הייתי צמודה אליו 24/7. מעולם לא אמרו לנו שייתכן שהתורם יהיה עם חיידק אלים ושדבר כזה יכול לקרות. גמרו לו את החיים חד משמעית. הוא היה יכול לחיות עוד כמה שנים טובות".
בימים אלה, משפחת קקון יוצאת למאבק משפטי כדי לזכות בהכרה ובפיצויים בעקבות האירוע הנדיר שגבה ממנה מחיר כבד. המשפחה הגישה תביעה ובכתב התגובה אליה נמסר מבית החולים 'בילינסון': "טרם השתלת הריאות, חתם המנוח על טופס הסכמה בו צוין בין היתר: 'הוסבר לי שהריאות המושתלות נבדקו ונמצאו נקיות מזיהום או מגידול אך יש אפשרות שתתגלנה מחלות כאלה בעתיד".
"החיידק הטורף עבר לנתרם וגרם לו לזיהום ריאתי חמור - ולמוות בייסורים"
בוסאיינה סרחאן, תושבת מג'ד אל-כרום היא אלמנתו של ראיף סרחאן - מושתל הלב שנפטר לאחר שהושתל בגופו האיבר הנגוע בחיידק טורף. "בעלי היה בן 52 והיה אח במקצועו", סיפרה ל-N12, "הוא היה חולה בסוכרת וסבל מאי ספיקת לב אבל עבד עד הרגע האחרון של חייו. הוא היה בן אדם פעיל, חיוני, שאוהב את החיים. היו לו תוכניות שלמזלו הרע הוא לא הספיק להגשים".
"בשנתיים האחרונות לחייו הוא ממש סבל והמתין להשתלת לב", סיפרה. "הפתרון היחיד שלו היה השתלת לב. היינו כולנו בחתונה כשצלצלו אלינו ואמרו לנו 'יש לנו לב'. בכינו ורצנו לבית החולים". אלא שזמן קצר לאחר ההשתלה, החלה ההידרדרות במצבו של סרחאן: "חלה הידרדרות של ממש והתקשרו אליי באמצע הלילה. אמרו לי 'משהו קרה' ורצתי לבית החולים. שם ראיתי אותו מורדם ומונשם".
משפחות הקורבנות פנו לבית המשפט בניסיון לקבל פיצויים והכרה על הנזק שנרם. התביעה הוגשה על ידי עורכי הדין חיה ודוד מנע ממשרד מנע ושות׳, המתמחה ברשלנות רפואית. “מדובר ברשלנות חמורה של השתלת ריאות של תורם שנפטר מחיידק טורף עמיד לאנטיביוטיקה שתקף את ריאותיו, מבלי שהריאות המושתלות נבדקו על ידי בית החולים טרם ההשתלה, בניגוד לנהלים", אמרה עו"ד חיה מנע.
לדבריה, "החיידק הטורף עבר לנתרם - גרם לו לזיהום ריאתי חמור וזיהום בדם ולמוות בייסורים. מושתלים נוספים, שהושתלו בהם איברים מאותו תורם, נפטרו גם הם מסיבה זו. אלמלא רשלנות חמורה זו, מרשנו, שהיה בן 52 בלבד במותו, היה עדיין בחיים כיום לאור תוחלת החיים של מושתלי ריאות. מקרה חמור זה של טיפול רפואי רשלני ומזלזל, שגרם למוות אסור שיישנה".
עו"ד כמיל מוויס, שמייצג את משפחת סרחאן בתביעה בשלבי ההכנה, מסר: "אנחנו ממתינים לקבלת חוות דעת רפואית שתקבע כי כל המקרה נגוע ברשלנות של הגורמים שהיו צריכים לדאוג לכך שהתורם ז"ל יעבור את כל הבדיקות הזיהומיות הנדרשות - לפני קבלת האיברים. הנתרמים הלכו לעולמם בעקבות זיהום קשה ועל כך האחראים צריכים לתת את הדין".
מבית החולים 'בילינסון' נמסר בתגובה: "תגובתנו תינתן במסגרת ההליך המשפטי".