"פרסמו את הנתונים ללא כל מחקר": אחרי שמשרד הבריאות הודיע כי יעילות החיסון במניעה הדבקה ירד ל-64%, רבים ביקרו בחריפות את ההודעה בטענה שהיא לא מבוססת. היום (שלישי) חשפנו ב"מהדורה המרכזית" כי הנתון הוצג יממה קודם לצוות הטיפול במגפות – וכל 15 המומחים דחו את הנתון.
"אנחנו לא מאמינים שמדובר בנתון שיקרי, חלילה", אמר גורם בצוות הטיפול במגפות. "אבל זה פשוט לא נתון מבוסס מספיק מדעית. בבריטניה, ששם נבדק הנתון הזה על מספר גדול בהרבה של נדבקים - הגיעו ל-88%, וכרגע זה פשוט לא מסתדר, הפער הגדול לעומת 64% בלבד בישראל".
אחרי הביקורת, במשרד הבריאות פרסמו מוקדם יותר הבהרה וניסו להסביר כיצד הגיעו לנתון הזה. אלא, שגם אחרי הפרסום בצוות לטיפול במגפות טענו שעדיין חסרים הרבה נתונים וכי זה נתון שפשוט לא מבוסס מספיק.
גם בעולם ביקרו בחריפות את הודעת משרד הבריאות. "משרד הבריאות של ישראל פשוט פרסם את המספרים ולא אמר איך הגיע אליהם", אמר המגישה ברשת CNN. "משום שהם פשוט פרסמו את הנתונים ללא כל מחקר, ללא כל אינפורמציה, דבר שמומחים אמרו שהוא מאוד לא מקצועי".
בעקבות הביקורת, במשרד הבריאות פרסמו מוקדם יותר הסבר על הנתון שהציגו. "החישוב של מועילות החיסון, מבוסס על היארעות (מדד לשיעור מקרי תחלואה חדשים בפרק זמן מסוים), בהשוואה בין מחוסנים ולא מחוסנים בתקופת המעקב", נכתב. "כשחיסון מועיל ב-100%, לא יהיה אף מקרה בקרב המחוסנים. כשחיסון אינו מועיל (0), שיעור תחלואה יהיה זהה בין מחוסנים ולא מחוסנים".
"משמעות של מועילות החיסון היא איזה אחוז מהתחלואה (או אשפוזים או תמותה) ניתן למנוע על ידי החיסון", הסבירו במשרד הבריאות. "הנתונים מנותחים במודל סטטיסטי המאפשר תקנון לגורמים שעשויים להשפיע על התוצאות, כגון גיל הנדבק ושבוע ההתפרצות".
עוד נכתב כי "אנשים שאומתו בקורונה לפני תקופת המעקב מוצאים מהניתוח כי הסיכון שלהם להידבק שוב שונה מיתר האוכלוסייה שטרם נדבקה להידבק בפעם הראשונה. המועילות נמדדת בבני 16 ומעלה, זאת מכיוון שאין מספיק מחוסנים בני 12-15 לאפשר את החישוב".