סערה בקבינט הקורונה: השרים אישרו אמש (חמישי) את הרחבת תקנות התו הירוק בניסיון לבלום את התפשטות התחלואה, אך סעיף אחד בתקנות עורר התנגדות בקרב השרים ליברמן, שאשא ביטון, ברביבאי ועמאר: החרגת בתי הכנסת, שעליה לא עודכנו מראש. במקביל להרחבת התו הירוק, נמשכים הדיונים על קיום סגר בחגים ואמש פרסמנו ב"המהדורה המרכזית" את המתווה המסתמן שלו, על פי בכיר במשרד הבריאות.
- ההנחיות המעודכנות של התו הירוק
- רשימה מתעדכנת של מדינות המחייבות בידוד
- בדיקות מהירות לילדים: כמה זה יעלה לכם?
על פי התקנות שאישר אמש קבינט הקורונה בשיחה טלפונית, התו הירוק יחול רק על בתי תפילה שבהם יותר מ-50 מתפללים, וזאת לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה הבהיר באמצעות המשנה שלו רז ניזרי כי אחרת זו תהיה פגיעה בזכות החוקתית של חופש התפילה. שר הבריאות הורוביץ הסכים להחרגה - אך יתר השרים לא עודכנו ועל כך זעמו.
בהתאם לאישור התקנות, החל מיום ראשון יחול התו הירוק - בכל כמות משתתפים - באולמות וגני האירועים, בכנסים, באירועי תרבות וספורט, בישיבה במסעדות, במכוני כושר וסטודיו, בבתי המלון ובבתי קולנוע.
הסגר המסתמן: "רציני ויעיל"
הדיונים באפשרות של קיום סגר בחודש הבא נמשכים, ולדברי בכיר במשרד הבריאות, המתווה המסתמן של הסגר מזכיר את שני הסגרים הראשונים: "הכוונה היא לסגר הדוק, שכולל את סגירת המסחר ומערכת החינוך, עם הגבלת מרחק של 1,000 מטרים מהבית. רק מקומות עבודה חיוניים יפעלו, ותחול מגבלת התקהלות קשיחה של עד 5 אנשים בחלל סגור ועד 10 אנשים בשטח פתוח".
אותו גורם הסביר ש"מכיוון שהסגר מגיע בשלב מאוחר, צריך לעשות אותו באופן רציני ויעיל. הסיכון שיהיה משהו "מרוח" ובכאילו, הוא שנגיע למספרים שכבר לא נוכל לעמוד בהם".
למרות הצהרת הכוונות הזו, בממשלה חוששים מההיענות הצפויה של הציבור להנחיות. שרים בקבינט טוענים: "הטרגדיה הגדולה היא לא אם נגיע לסגר – אלא אם נצליח לאכוף אותו. הציבור לא איתנו. רואים את זה בקניונים, באירועים, בתחבורה הציבורית, והאכיפה לא מורגשת. אם זה המצב כרגע, מה יהיה המצב כשנבקש מהציבור להיכנס לסגר ארוך?"
לחשש הזה ניתן לצרף את נבחרי הציבור החרדים, שאומרים שהסגר הזה סומן מלכתחילה, ומביעים ביקורת על כך שהוא יתקיים דווקא בחגי תשרי ולא עכשיו. זה אף מביא חלק מהשרים לדבר על האפשרות מודל של הדבקה המונית. אף אחד לא רוצה להגיע לשם, אך בחדרי חדרים יש שיח על כך שהמציאות תוביל אותנו למצב הזה בדיוק.
על אף השיח על הסגר, מבחינת משרד הבריאות הוא עדיין לא גזירת גורל. הם מסמנים את 10 הימים הקרובים כקריטיים, ובתקופה הזו נצטרך להבין אם מבצע החיסונים שנכנסים אליו כעת מצליח להשפיע באופן ניכר. בשלב זה קצב ההתחסנות נראה טוב מאוד, אך עדיין נותרו יותר ממיליון ישראלים שלא התחסנו אפילו במנה אחת – והם מקרבים אותנו לסגר.
במקביל, בשבוע הבא יתקיים במל"ל דיון בהשתתפות נציגי המשרדים הרלוונטיים לגבי סוגיית התפילות בבתי הכנסת. שר הדתות מתן כהנא מגבש מתווה שלפיו יתאפשרו תפילות גם במקרה של סגר, אבל גם במידה ולא נגיע לסגר הכוונה היא לגבש מתווה שאומר: "דין בית כנסת כדין קולנוע" – הקפדה על ריחוק ומסכות, אבל לא לסגור.
לשכת רה"מ: "אין מחסור בחיסונים"
מוקדם יותר אתמול ראש הממשלה בנט ערך שידור חי בעמוד הפייסבוק שלו, שבו ענה על שאלות הגולשים על התפשטות זן דלתא: "חיסנו כבר מעל רבע מיליון אזרחים בחיסון שלישי, וכשתיארתי את זה לעמיתיי במדינות אחרות הם היו מופתעים מזה". בהמשך הוא גם דיבר על חשיבות הימים הקרובים והשפעתם על סגר בחגים: "בעוד עשרה ימים נראה את האפקטיביות המדעית של מי שקיבל חיסון שלישי בהשוואה למי שלא התחסן במנה נוספת".
למרות הרצון הרב לחסן בהקדם כמה שיותר אנשים, ישראלים שביקשו להתחסן בימים האחרונים טענו שנקבעו להם תורים רק לסוף החודש, מה שהעלה את החשש שבשלב זה אין מספיק חיסונים כדי לענות על הביקוש. יחד עם זאת, בלשכת ראש הממשלה הבהירו אמש שבישראל אין מחסור בחיסונים, ומאות אלפי מנות נוספות יגיעו כבר בימים הקרובים.
בזמן שמבצע החיסונים החדש נמשך, התחלואה בישראל ממשיכה להתפשט: אתמול אובחנו כמעט 3,500 נדבקים חדשים, ומספר החולים קשה עלה ל-241. גורמים במשרד הבריאות התייחסו לנתונים המעודכנים וטענו שהם "מזהים הכפלה מהירה בקצב ההדבקה". נוסף על כך, אותם גורמים אמרו ל-N12 כי קרוב למחצית מהנדבקים בימים האחרונים מגיעים מהחברה הערבית.