"לא בטוח שזה יפתור את הבעיה": במשרד הבריאות ובוועדת החיסונים דנים באפשרות לאשר מתן מנת חיסון שלישית לכלל האוכלוסייה. בשלב הראשון, אושרה תוספת מנת חיסון עבור סובלים ממחלות שגורמות לדיכוי חיסוני. באשר לחיסון עבור כלל האוכלוסייה באופן מידי, המומחים חלוקים בדעותיהם, משום שיש מחסור במחקרים ובמידע על יעילות מתן מנה נוספת. "כל עוד אין הוכחה מחקרית – לא הייתי מקבל החלטה כזו", הסביר פרופ' יונתן הלוי, נשיא המרכז הרפואי "שערי צדק".
"לו היינו יודעים שירידה ברמת הנוגדנים משקפת באמת את גמר החסינות לנגיף, לכאורה מומלץ היה לקחת את מדוכאי החיסון והקשישים, למדוד להם את רמת הנוגדנים ובמידת הצורך לאפשר להם מתן מנת חיסון שלישית", אמר פרופ' הלוי. "הבעיה היא שהנוגדנים הם לא חזות הכול והזיכרון החיסוני בגופנו נשמר גם באמצעות תאי ה-T, מנגנון מורכב יותר למדידה".
נשיא המרכז הרפואי "שערי צדק" הוסיף: "השאלה היא האם יש צורך לעשות בדיקות סרולוגיות המוניות, דבר שגוזל זמן וכסף. הדעה הרווחת היא שמי שאנו יודעים שמראש לא הגיבו בשיעורים גבוהים לשתי מנות החיסון, יש לאפשר לו חיסון. לעומת זאת - כל עוד אין הוכחה מחקרית על יעילות מתן מנת חיסון שלישית לכלל האוכלוסייה - לא הייתי מקבל החלטה שכזו עבור קבוצות נוספות".
בכתב העת היוקרתי "ניו-אינגלנד" פורסם לאחרונה מאמר מערכת שהתייחס למצב שבו ניתנה מנת חיסון שלישית למדוכאי חיסון. בין 20% ל-40% אחוזים מהמשתתפים פיתחו נוגדנים - וזאת לאחר ששתי מנות החיסון הראשונות לא הצליחו לגרום להם לפתח את הנוגדנים. עוד הראה המחקר כי לא נצפו תופעות לוואי דרמטיות או שונות ממה שהיה ידוע לנו: חולשה, עייפות וכאב במקום ההזרקה.
"אנחנו רואים מגמה מדאיגה שיש יותר מחוסנים שנדבקים בעקבות זן 'דלתא'", אמרה ד"ר מיכל שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים בבית החולים "הלל יפה". "השאלה שנשאלת היא האם מנת חיסון שלישית של אותו החיסון בדיוק היא זו שתפתור לנו את הבעיה - אני לא בטוחה. כרגע אין לנו נתונים בנושא והכל מאוד התחלתי. בנקודת הזמן הזו, אף אחד לא מדבר על מתן מנת חיסון שלישית לאוכלוסייה הכללית - זה בהחלט מוקדם מדי. אנחנו לא יודעים לתת תשובה לשאלת תופעות הלוואי שיהיו למתן מנת חיסון שלישית ואם תהיה לכך תרומה להגנה מפני הנגיף? נכון להיום אנחנו די בערפל בעניין הזה".
ד"ר שטיין הוסיפה: "עבור מדוכאי החיסון - יכול להיות ששתי מנות לא מספיקות להן ואולי הם זקוקים למנה שלישית אבל מהלך כזה עדיין לא עבר ניסויים קליניים, ואם עושים מהלך כזה ראוי שהוא ייעשה במסגרת ניסוי קליני וזה מה שמתוכנן להיות בישראל. באשר ליתר האוכלוסייה - בינתיים נראה שהיעילות נגד מחלה קשה נשמרת. אם הירידה ביעילות החיסון נגד וריאנט דלתא היא אכן משמעותית, מומלץ להמתין להתאמת החיסון לווריאנט לפני החלטה על מנה שלישית".
ברקע ההחלטה לאשר תוספת מנה למדוכאי החיסון, בקופות החולים עדיין לא קיבלו הנחיות בנושא ורק בקרוב יוכלו מדוכאי החיסון להתחסן במנה הנוספת שאושרה להם. בתוך כך, בבית החולים "שיבא" תל-השומר מתכוונים להוציא לדרך מחקר שיבדוק את השפעת מנת החיסון הנוספת עליהם.
פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא אמר: "מניסיוננו עם חיסונים, נדיר מאוד שמנת חיסון נוספת תגרום לתופעות לוואי אחרות או מוגברות ואין סיבה לחשוב שהחיסון הנוכחי של הקורונה הוא שונה. החיסון יעיל גם כנגד זן 'דלתא' ואין סיבה לחשוב שמנה שלישית תשנה או תשפר את זה. אנחנו יודעים שהחיסון קצת פחות יעיל במניעת הדבקה ויש סיבות פיזיולוגיות לחשוב שמנה נוספת תסייע להגדיל את הסיכוי למניעת הדבקה על ידי העלאת רמות הנוגדנים".
לדבריו של פרופ' לשם, לפני קבלת ההחלטה יש לחשב את היתרונות הפוטנציאליים למול המחיר: "השאלה היא מה העלות של מנה נוספת ומה התועלת. אם התועלת תהיה מאוד קטנה ביחס לעלות, אז את אותם מאות מיליוני שקלים - אולי עדיף להשקיע במחלקות פנימיות מאשר להביא מנה נוספת. שיקול נוסף שיעמוד בפני משרד הבריאות הוא מנות החיסון שתוקפם קרב וכדאי לנצל אותם בתבונה. אני סומך על מקבלי ההחלטות שיפעילו שיקול דעת ראוי. בישראל ישנם מאות אלפי אנשים שקיבלו מנת חיסון בודדת - אם זה כי הם פספסו את התור השני או חששו מפני קבלת המנה השנייה. לאנשים האלה מאוד מומלץ להשלים את המנה השנייה מוקדם ככל האפשר ועכשיו זו הזדמנות מצוינת".
פרופ' יהודה אדלר, קרדיולוג בכיר ויועץ בענייני קורונה לעיריות הרצליה וראשון-לציון אמר: "אני סבור שאנו עדים לירידת העוצמה של החיסון המקורי, דבר שהוא טבעי לחלוטין. יותר ויותר אנשים מחוסנים נדבקים. נכון שהחיסון פחות יעיל נגד זן ה'דלתא' אך המגמה להערכתי ברורה. עם זאת, כרגע יש לאפשר מנת חיסון שלישית רק למדוכאי חיסון כמו חולים אונקולוגים וחולים במחלות אוטואימוניות. עד סוף השנה, מומלץ שישראל תיערך למתן מנת חיסון שלישית גם לכלל האוכלוסייה".