לאנשים שקיבלו את חיסוני פייזר ו-BioNTech יש פי עשרה נוגדנים ממי שקיבלו את החיסון הסיני "סינובק", כך על פי מחקר שפורסם אתמול (חמישי) בהונג קונג. המחקר נערך באוניברסיטת הונג קונג והתבסס על 1,442 עובדי מערכות בריאות. הוא פורסם בכתב העת הרפואי הנחשב "לאנסט", ומתווסף לעדויות המצטברות על יעילותם המשתנה של סוגי החיסונים השונים.
החוקרים הדגישו כי הימצאותם של נוגדנים איננה האומדן היחידי ליעילותו של חיסון במתן הגנה מפני מחלה מסוימת. עם זאת, הם הזהירו כי "ההבדלים בריכוזי נוגדנים מנטרלים שזוהו במחקר עלולים להיות מתורגמים לכדי הבדלים משמעותיים ביעילות החיסון". כמו כן, לאלו שקיבלו את חיסון "סינובק" הייתה רמת נוגדנים "דומה או נמוכה" בהשוואה לאלו שנדבקו במחלה והחלימו ממנה.
תוצאות המחקר נוספות אל הראיות ההולכות ומצטברות, ומעידות על כך שהחיסונים שהשתמשו בטכנולוגיית ה-mRNA החדישה, כמו פייזר ומודרנה, הציעו הגנה טובה יותר נגד נגיף הקורונה על זניו השונים. החיסונים שפותחו בשיטות המסורתיות יותר, הכוללות שימוש בנגיף מומת, היו יעילים פחות.
עם זאת, החיסונים המסורתיים זולים יותר לייצור, וההעברה והאחסון שלהם מורכבים פחות, מה שהפך אותם לכלי חיוני במאבק במגפה העולמית במדינות אמידות פחות. מומחה האפידמיולוגיה בן קולינג, אחד ממחברי הדוח בהונג קונג, אמר כי עדיין מומלץ להתחסן בחיסון סינובק אם אין אפשרות זמינה אחרת, כיוון שהגנה כלשהי תמיד עדיפה על היעדר כל הגנה.
"אסור לתת למושלם להיות האויב של הטוב", הזהיר קולינג בשיחה עם סוכנות הידיעות AFP. "ברור שעדיף להתחסן עם חיסון של נגיף מומת מאשר להמתין ולא להתחסן", הוא הוסיף. "המון המון חיים ניצלו על ידי חיסוני נגיף מומת".
החוקרים אמרו כי מהנתונים שהציגו עולות "אסטרטגיות חלופיות" אפשריות, כמו מתן זריקות דחף מוקדמות שאולי יידרשו כדי להעלות את ההגנה עבור אלו שקיבלו את חיסון הנגיף המומת. ההמלצה מתי בדיוק לתת את זריקת הדחף תיבדק בשלב הבא במחקר המתמשך שלהם.
"העדיפות במתן זריקות דחף תהיה עבור אנשים שקיבלו את חיסון סינובק - בעוד שזריקות דחף למי שקיבל חיסון BioNTech עשויות להיות דחופות פחות", אמר קולינג.